Monumentul dedicat lui Aurel Vlaicu va fi renovat. Urmeaza un muzeu

Read Time:1 Minute, 45 Second

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAcvila cu aripile deschise, îndreptate spre cucerirea Carpaţilor, monumentul ridicat la Băneşti, pe locul unde, pe 13 septembrie 1913, Aurel Vlaicu s-a prăbuşit cu avionul, va fi renovat.

În apropiere va fi amenjat şi un Muzeu al Aviaţiei, unde va fi expus primul MIG folosit în Aviaţia Română.

Monumentul ridicat în cinstea lui Aurel Vlaicu este foarte cunoscut de toţi cei care iau drumul staţiunilor montane de pe Valea Prahovei. Este localizat în stânga DN 1, spre Braşov, în localitatea Băneşti. Amplasarea acestuia marchează locul în care, la 13 septembrie 1913, pionierului aviaţiei româneşti, Aurel Vlaicu, s-a prăbuşit cu avionul „Vlaicu-2“, construit şi pilotat de el, în încercarea temerară de a trece în zbor, pentru prima oară de un român, Munţii Carpaţi, la fraţii români subjugaţi naţional sub Imperiul Habsburgic.

Gradul de degradare al monumentului, de categorie A, dar şi împlinirea, pe 13 septembrie, a 100 de ani de la moartea aviatorului, au determinat autorităţile locale şi cele judeţene să-i aducă o binemeritată renovare. Lucrările au început de aproximativ două săptămâni şi vor schimba total întreaga zonă, unde va fi amenajată o alee pietonală, o platformă de festivităţi, parcare, iar monumentul va fi încadrat de o zonă verde, cu iarbă şi arbori.

În apropiere este prevăzut un spaţiu pentru un Muzeu al Aviaţiei, unde vor fi expuse prototipuri după avioanele realizate de Aurel Vlaicu – Vlaicu 1, Vlaicu 2 şi Vlaicu 3, dar şi primul MIG folosit de Aviaţia Română, pentru care autorităţile locale sunt în tratative. Lucrările costă 460.000 de lei, din care 60.000 de lei vin de la Primăria Băneşti, iar alţi 400.000 de la Consiliul Judeţean Prahova.

Pe 13 septembrie, la Centenarul Aurel Vlaicu, la monumentul de la Băneşti va avea loc un miting aviatic. Acum 103 ani, Aurel Vlaicu realiza primul zbor din istoria aviaţiei române. Deşi nu s-a ridicat de la sol mai mult de 50 de metri, Vlaicu a devenit un erou, la doar şase ani după ce fraţii Wright zburaseră pentru prima oară. Vlaicu avea să moară trei ani mai târziu, încercând să traverseze Carpaţii.

Adevarul

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Brazilia poate cumpara F-16 la mana a doua. Direct din SUA
Next post Aeroportul Otopeni, primul aeroport din tara certificat ACI Europe Airport Carbon Accreditation
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x