A murit Alex Vraciu, asul aviator al US Navy in Al Doilea Razboi Mondial

vraciuAlex Vraciu a murit joi, 29 ianuarie 2015, la venerabila varsta de 96 de ani.

Putini sunt, din pacate, cei care cunosc povestea lui Alx Vraciu sau care sa fi auzit macar de acesta. Chiar daca nu a fost roman decat prin intermediul familiei, fiind totusi nascut si educat in Statele Unite, am putea spune ca Vraciu a purtat in el gena excelenta a aviatorului roman.

Alex, Alexander sau Alexandru s-a nascut in Chicago in data de 2 noiembrie 1918. Parintii sai erau romani din Transilvania, tatal fiind originar din Poiana Sibiului, iar mama din Sebes.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondia, Vraciu a intrat aviatia Marinei Militare Americane – US Navy – dovedindu-se a fi un pilot excelent.

El a luptat pe frontul din Pacific, zburand alaturi de “Butch” O’Hare, cel care da numele lui Chicago O’Hare International Airport, printre altele. Alex Vraciu ramane in istorie cu 19 victorii aeriene confirmate, fiind unul dintre asii aviatiei US Navy.

Interesant este faptul ca, in timp ce urma cursurile de pilot, a fost aproape de a fi dat afara din Academie dupa un incident in care a avariat un avion atunci cand a bagat trenul de aterizare in timpul rulajului.

Comisia care a analizat incidentul, formata din cinci instructori, a recomandat exmatricularea lui, cu trei voturi la doua, Vraciu fiind considerat un student sub medie.

Ca n-a fost asa o dovedeste istoria, Alex fiind ales de celebrul O’Hare ca si coechipier, in timp ce dintre cei cinci membri ai comisiei, doar doi au ajuns sa zboare in misiuni de lupta, cu rezultate sub cele ale lui Vraciu.

Odihneasa-se in pace/ Rest in peace

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of