Naveta Atlantis si ISS, fotografiate de un roman la ultima misiune

Read Time:2 Minute, 13 Second

Cătălin Păduraru, un bucureştean de 26 de ani, a ajuns în atenţia NASA datorită pasiunii sale: astrofotografia. El a reuşit să surprindă ultima misiune a navetei Atlantis, care a decolat pe 8 iulie. Angajaţii Agenţiei Spaţiale Americane i-au trimis zilele trecute un email de mulţumire şi i-au publicat imaginea pe pagina de Facebook.

Cătălin ne-a relatat chiar el povestea imaginii şi cum a ajuns aceasta la NASA. Fiind de profesie fizician, dar şi un pasionat al fotografiei în domeniul astronomiei, el s-a documentat atent pe siteurile de specialitate despre ultima misiune a navetei Atlantis şi despre locul unde se poate vedea cel mai bine acest eveniment. Pe 11 iulie, însoţit de un prieten, a plecat spre judeţul Călăraşi, comuna Sălcioara. Dotat cu un aparat Canon 50 D, cu un telescop şi un trepied, Cătălin a aşteptat momentul oportun, el având la dispoziţie doar o jumătate de secundă pentru a prinde conturul Staţiei Spaţiale şi al navetei Atlantis pe fundalul Soarelui, chiar când aceasta traversa astrul.

“Mi-am declanşat aparatul pe modul de fotografiere în rafale (care face şase poze pe secundă – n.r.) şi am reuşit, cu puţin noroc, să obţin ce mi-am dorit”, ne-a declarat el. Încântat de rezultat, Cătălin a plecat acasă şi şi-a urcat imaginea pe siteul spaceweather.com, utilizat de amatorii de astronomie, unde a făcut furori datorită clarităţii cu care se putea vedea forma Staţiei Spaţiale. După doar câteva zile, el a primit un e-mail de mulţumire din partea unui angajat NASA, care l-a felicitat pentru poza senzaţională şi l-a informat că i-a publicat- o pe profilul de Facebook al unuia dintre observatoarele lor, NASA Solar Dynamics Observatory. “Tind să cred că am fost primul care a surprins naveta şi am fost şocat că nimeni nu s-a gândit să o fotografieze”, a precizat Catalin.

Tânărul a vrut să repete experienţa şi a obţinut un rezultat şi mai bun. Pe 14 iulie s-a dus din nou în judeţul Călăraşi, de data aceasta în satul Curcani, unde a reuşit să surprindă pe fundalul soarelui conturul navei Atlantis, conectată la Staţia Spaţială, însă cu o vizibilitate mult mai bună. Cătălin, care în prezent lucrează la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, ne-a mărturisit că este uimit că imaginea surprinsă de el i-a adus notorietate şi că e foarte mândru că în sfârşit îi este recunoscută munca, dar asta nu i-a adus nici un beneficiu material. Acum, el şi-a mutat atenţia către un alt eveniment astronomic: vrea să imortalizeze eclipsa totală de soare din Australia, care va avea loc în noiembrie, anul viitor.

Sursa: Libertatea

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Airbus bate toate recordurile de productie
Next post TransilvAero Show 2011 – Targu Mures, anulat!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x