Bell Helicopter a decis, in sfarsit, sa isi puna cartile pe masa si sa explice destul de clar in ce consta oferta companiei pentru Romania. Iar propunerea americanilor este, de departe, cea mai buna in momentul de fata.
Inainte de a intra in miezul problemei, putin context. Tara noastra intentioneaza sa achizitioneze in perioada urmatoare cateva zeci de elicoptere militare. Spun cateva zeci pentru ca, desi in cazul Bell stim cifrele exacte, in cazul celorlalti competitori lucrurile nu sunt atat de clare. Pentru acest contract concureaza, fara a fi insa vorba de o licitatie in adevaratul sens al cuvantului, mai multe companii importante: Bell, care propune tandemul Viper-Venom, Airbus, care ofera H215M, si Sikorsky/Lockheed Martin, care au venit cu Blackhawk.
Daca ne-ati mai citit pana acum stiti ca am militat, destul de activ chiar, pentru oferta celor de la Airbus. Asta pentru ca gigantul european era singurul care isi asuma deschiderea unei linii de asamblare finala a elicopterelor in tara noastra. De altfel, facilitatea Airbus exista la Ghimbav si, in teorie, asteapta doar o comanda consistenta pentru a da drumul productiei. Ei bine, incepand de acum lucrurile se schimba.
Am participat miercuri la o intalnire cu doi dintre reprezentantii Bell – Andrea Bryan, International Military Campaign Manager/ Global Military Sales & Strategy – si Scott Clifton – H-1 International Program Manager – si am aflat informatii care schimba complet imaginea de ansamblu asupra acestui contract.
Pentru a ajunge la ce ne intereseaza, oferta Bell este destul de clara si foarte avantajoasa din punctul nostru de vedere. Americanii vin si ei cu o linie de asamblare finala a elicopterelor in Romania, marea majoritate a celor 45 de aparate ce vor fi comandate (21 AH-1Z Viper si 24 UH-1Y Venom) urmand fi construite in tara noastra. Ma rog, construit e mult spus, facilitatea urmand a asambla componentele trimise din Statele Unite. Primele patru elicoptere vor fi produse in totalitate la fabrica Bell din Amarillo, Texas, iar in acest timp mai multi specialisti romani vor fi urma programe de training pentru a putea prelua acest proces de asamblare finala dupa mutarea lui la Ghimbav. Bell are totusi ceva in plus fata de Airbus. Daca europenii si-au infiintat propria „uzina”, in care IAR este partener, americanii vor sa utilizeze facilitatile companiei romanesti.
In plus, Bell ofera Romaniei posibilitatea infiintarii unei facilitati de tip MRO – Maintenance and Repair Organization – ce va functiona pe toata durata de utilizare a elicopterelor. Practic, prin acest lucru Romania primeste posibilitatea de a efectua lucrarile de intretinere si reparatie a elicopterelor Bell pe teritoriul national.
Al treilea beneficiu major, in opinia noastra, al ofertei Bell este reprezentat de produs. Daca Airbus si Sikorsky propun elicoptere multirol, Bell a venit cu un tandem de elicopter multirol, in speta UH-1Y Venom, si elicopter de atac, care este AH-1Z Viper. Asta inseamna ca, daca va fi selectata aceasta oferta, Romania va avea acces la o capabilitate suplimentara, elicopterul de atac fiind ceva complet nou pentru armata noastra.
In momentul de fata, Fortele Aeriene utilizeaza elicopterele IAR-330 Puma SOCAT, o varianta modernizata ce a primit ceva capabilitati de atac a batranei Puma, insa acestea sunt totusi departe de ceea ce inseamna un elicopter de atac dedicat, astfel ca o eventuala achizitie de Viper ar reprezenta un plus enorm la capitolul capabilitati pentru noi.
Ca sa trec si la punctele mai putin bune, pentru ca nu avem numai lapte si miere, as putea sa va spun ca am fost usor dezamagit de cel putin doua aspecte. Primul este acela ca Bell nu ia in considerare, in momentul de fata, sa extinda viitoarea facilitate de asamblare finala pentru alte potentiale oferte. Cu alte cuvinte, daca americanii ar mai vinde elicoptere Venom sau Viper, acestea nu ar fi asamblate in Romania. Al doilea aspect este cel ca nu este luata in considerare implicarea industriei romanesti in producerea subansamblelor pentru aceste elicoptere.
Cele doua sunt importante pentru ca ar aduce investitii si locuri de munca specializate in Romania pentru mult mai mult timp decat desfasurarea contractului cu Ministerul Apararii. O companie ce produce subansamble pentru Viper lucreaza atat pentru elicopterele romanesti, cat si pentru cele ale americanilor, de exemplu. Asta inseamna mai mult de lucru pentru mai mult timp. Totusi, n-as exclude din start posibilitatea ca Bell sa constate, in timp, ca poate face bani daca muta ceva din productie in tara noastra, mai ales daca vor incepe sa apara si alte contracte in Europa.
CONCLUZII
Am scris mai mult decat in mod obisnuit, dar asta pentru ca am incercat sa explicam cat mai mult, cu bune si cu rele. Din punctul nostru de vedere, fara a avea informatii din interior si fara a avea acces la alte date decat cele publice, oferta Bell pentru Romania este, de departe, cea mai buna.
Americanii ofera linie de asamblare finala si, implicit, acces la un proces tehnologic de care industria romana are nevoie ca de aer, la fel ca Airbus. Plusul vine din faptul ca Bell vrea sa foloseasca ceea ce are deja IAR Ghimbav, ceea ce insemna ca vom asista inclusiv la o retehnologizare a uzinei romanesti. Oferta include, de asemenea, o facilitate de mentenanta si reparatie pentru elicopterele cumparate pentru toata durata exploatarii lor, cam ceea ce propunea Sikorsky prin parteneriatul cu Romaero. In fine, Bell ofera cel mai bun produs, distantandu-se net de „rivali” prin faptul ca AH-1Z Viper este un elicopter dedicat de atac, o platform care ar duce armata romana la un alt nivel.
Ramane sa vedem ce anume va alege Romania, mai ales ca am avea o sansa extraordinara de a merge atat cu Bell cat si cu Airbus! Putem lua cele 45 de elicoptere de la Bell, cu tot ce presupune asta, si putem comanda H215M de la Airbus, asamblate in Romania, pentru a incepe procesul de inlocuire in flota a vechilor IAR-330 Puma.
Guvernul României va lua o decizie strict politica. Personal as opta oferta americana. As merge pe mana SUA, la înzestrarea armatei romane cu tehnica de lupta.
Orice ar fi,pt noi e țeapă. Mălai pt elicoptere nu este. Banii pe care îi avem se duc la: salarii,pensii,Patriot,Pirania+turele,HIMARS,radare TPS, 5 F-16,rachete spike și cîrpeli pe la tehnica din dotare. Cu ceva timp în urmă,fusese pe la noi,Macron cu babeta lui nemuritoare,la care tipul a fost cît se pare de sincer și onest și la un momendat tipul ne-a zis: Măiii romanașilor,vreți și voi în Califat? Dați și voi o comandă de Serpa-Leclerc,Scorpene-Gowind,niscai Rafale și apoi m-ai vorbim.
Cump poate sa fie o oferta nesatisfacatoare, ca sa nu spun jignitoare, „de dwparte cea mai buna”, asta numai „specialistii” de la „Aviatia Magazin” stiu. Daca Mack Gibson Jr. ai traieste, acolo in NC, multe salutari. A fost un om de exceptie caruia i-am spus din start in 94-95 ca contractul Bell nu se va face, la fel cum i-am spus si col. Chamberlain, atasatul militqr de atunci. Acum cand Romania a ajuns cu largul concurs al unor reatebishti ca cei de la aviatia magazin ultima bananiera dintre cocotiere, nu mai are nici o importanta. Poate vreun mitic de prin zona sa ne spuna cat „valoreaza” manopera asta de asamblare in pretul total, care pret total va fi umflat oricum pentru a plati comisionul firmei lui Opran, rwprezentantul Bell in Romania.
Zeu al războiului, ești chiar tu? Nu vrea măria ta sa ne lumineze și pe noi cum e cu înarmarea corectă și să dea un sens vieții? Pai bine mă Z-dreanta te bagasi la discuții cu reatebistii? Nu te mai bagă mai-marii in seamă și veniși pe capul nostru?
Il cunosti pe distinsul domn?
Da, e zeul războiului.
Nu-mi spune nimic asta. Comenteaza pe alte site-uri? Sau care e povestea lui, sa stiu cat mai sta pe aici…
Salut, asteptam astfel de comentarii 🙂
„Specialistii” spun ca oferta este de departe cea mai buna analizand comparativ toate propunerile. Bell vine cu tandemul Viper-Venom, linie de asamblare si MRO, Airbus vine cu H215M si linie de asamblare, iar Sikorsky vine cu Blackhawk si MRO. Ne spui tu, ca specialist fara ghilimele din cate inteleg, care oferta este mai buna si de ce?
In ceea ce priveste jignirile, momentan le trec cu vederea. Mai ales ca spune multe faptul ca dumneata, om de mare stat si cu relatii, dai importanta unor „specialisti” si „reatebishti” comentand pe site-ul lor 🙂
Din start Bell e de preferat, are în ofertă elicoptere de atac, ceva ce nu avem în dotare, față de autobuze de care mai avem. De fapt ofertele celor 2 producători nici nu sunt pe aceeași nișă, deci nu-i că preferi pe vreunul in fața celuilalt. E vorba care are prioritate, după nevoi. H215 nici nu e in aceeași clasă cu Venomul deci nu se exclud una pe cealaltă.
Stai putin ca vine si Airbus cu alta ofera. O sa avem detalii interesante saptamana viitoare.
Dintr-o perspectiva „uitata ” Bell a mai cochetat cu mult timp in urma cu IAR Ghimbav si cu mai marii politicului / armatei de prin 98-99 pentru a transfera inca de pe atunci linia de asamblare a elicopterului de atac AH-1Z ( pe vremea aceea era W) in Romania. Daca insa nu ne vom debarasa de apucaturile fanariote de a gestiona un program de asemenea anvergura atunci vor mai trece 20 de ani pana la urmatoarea lor tentativa….In alta ordine de idei ar trebui ca oamenii Aviatiei Militare sa se adune sa puna cap la cap ideile lor legate de cum vor sa intrebuinteze acest elicopter in conditiile Romaniei si sa adauge lucruri concrete in specificatia operationala ce o vor impune daca se va ajunge la achizitionarea lui…Daca…Dar pentru acest lucru Comandantul Aviatiei Militare sau cei care cred ca pot influenta prin pozitia lor demnitarii Camerelor Inferioara si Superioara a Parlamentului vor trebui in mod argumentat si pertinent ( cu o decenta demna de un ofiter al Aviatiei Romane !!!) sa expuna acest lucru in fata celor de mai sus si sa faca imposibilul ca sa se transpuna in practica cererea lor. Acest exercitiu ar trebui facut si pentru restul categoriilor de aviatie si in special pentru aviatia de vanatoare care se confrunta cu grave probleme de inzestrare …cred ca nu e cazul sa dezvolt….
In final ca fost avionar care am avut ocazia sa zbor acest tip de elicopter (pentru a mi se prezenta performantele lui tehnico-tactice si de intrebuintare in lupta ) pot afirma cu tarie ca odata cu inzestrarea Aviatiei Militare cu acest nou tip de elicopter vom putea defini misiunea elicopterului de lupta din Romania care cu ce avem acum este un fel de Jack of all trades….
Citez: Bell propune tandemul Viper-Venom, Airbus, care ofera H215M, si Sikorsky/Lockheed Martin, care au venit cu Blackhawk.” Aceste oferte nu au cum sa concureze unele cu altele, pentru ca produselel pe care le propun au destinatii diferite. Venom este de atac, H215 este multirol, Blackhawk este de transport. Deci jurnalisti facuti la apelul bocancilor.
Hai nea Branza, nu fi rau. Venom nu e de atac, e multirol. Viperul e de atac. Care Viper concureaza cu H145M. Venom concureaza cu H215M ca multirol. Iar Blackhawk concureaza cu toate avand si varianta inarmata, producatorul considerand ca e suficienta pentru Romania.