Pilotii Tarom ii cer explicatii lui Heinzmann. CEO-ul belgian ii invita la discutii

taromUn grup de piloti ai Tarom i-au cerut, prin intermediul unei scrisori deschise, explicatii CEO-ului operatorului national, Christian Heinzmann.

Pilotii, intre care se afla unii dintre cei mai experimentati care au ramas sa lucreze la Tarom, sustin ca situatia in care a ajuns compania este una critica.

„Domnului Heinzmann, Directorul General Tarom,

Suntem un grup de piloti, unii dintre cei mai vechi si experimentati din compania Tarom, care am decis sa nu mai fim simpli spectatori la ce sa intampla, preocupati de felul in care dvs si unii din echipa dvs conduceti Tarom-ul. In ultimele 12 luni am vazut plecand pentru slujbe mai bune unii dintre cei mai buni piloti ai nostri, altii urmand sa plece in curand, piloti si insotitori de bord zburand zilnic cu uniforme incomplete, vechi de cinci ani, proces de degradare a disciplinei la aproape toate nivelurile, intretinere defectuoasa a aeronavelor si cunostinte nesatisfacatoare la aproape toate nivelurile din Directia Tehnica, marketing ca in anii 70, incompetent sa umple avioanele pe care le detinem si de aceea venind cu ideea sa cumparam avioane mai mici (dar folosind regulat Airbus-ul 310, avion lung curier cu capacitate de 209 locuri, pentru zboruri scurte cum ar fi Timisoara, dar cu pasageri cat sa umpli un ATR 42, avion cu capacitate maxima de 48 de pasageri), directori si manageri bine platiti dar cu nimic altceva de facut decat sa complice o deja prea incarcata birocratie, preocupati doar de taieri de costuri dar incapabili sa produca venituri, departament de strategie care nu produce nici o strategie sau care nu a adus vreo solutie viabila in ani, directie financiara care nu are nici un fel de cunostinte despre industria aeronautica sau fara putere de decizie in a aplica masuri de redresare financiara, departament de chartere care nu vinde chartere, fara site pe internet cu adevarat functional, sute de salariati care isi primesc salariul fara sa produca ceva si multe alte asemenea discrepante care ne arata ca Tarom-ul e in vrie.

Este o imagine trista a unei foste mari companii aeriene, bine cunoscuta in intreaga lume pentru pilotii ei performanti si indemanatici, pentru avioanele moderne, pentru stewardese frumoase si bine pregatite, pentru inginerii si mecanicii indemanatici si inventivi, pentru profesionisti de marketing care aduceau profit si aveau planuri de viitor.

Noi, Tarom, cu pilotii si avioanele noastre am format si lansat mari companii aeriene in vest (Ryanair, Lauda Air), noi am fost printre pionierii aviatiei de transport, cu realizari la care alte companii aeriene nici nu visau. Sa fii angajat al Companiei Tarom, sa fii pilot aici era visul si incununarea unei cariere. Astazi ne pleaca pilotii si nu numai la companii straine ci si la companii romanesti, pentru venituri mai mari si pentru ca si-au pierdut speranta ca Tarom mai poate fi salvata.

Ce se intampla acum sub conducerea dumneavoastra nu e nici macar o palida umbra a ceea ce a fost Tarom. Va cerem explicatii, va cerem actiune, daca nu e deja prea tarziu. Vrem sa stim ce anume faceti dumneavoastra si echipa dumneavoastra pentru salariile pe care le primiti. Este obligatia dumneavoastra sa ne explicati ce ati facut in ultimul an, deoarece nu vedem nicio imbunatatire a situatiei companiei.

Suntem singura companie aeriana care zboara cu avioanele goale si vrem sa stim de ce.

Manageri si oficiali ai companiei fac declaratii de presa alarmante si vrem sa stim de ce.

Avioanele stau la sol din cauza intretinerii deficitare si nu se ia nicio masura, vrem sa stim de ce.

Solicitam raspunsuri urgente, suntem in al doisprezecelea ceas, atmosfera generala de lucru se depreciaza zi de zi, nu mai vrem manageri fara responsabilitati, ascunzandu-se dupa teancuri de acte si semnaturi, comitete si comisii.
Sperantele noastre au fost mari atunci cand ati venit, domnule Heinzmann. Primul Director General occidental din istoria Tarom. V-am sprijinit atunci cand ati avut cea mai mare nevoie, am facut eforturi sa suportam lipsa de respect aratata de catre management reprezentantilor nostri legali (atunci cand ati incercat sa incheiati Contractul Colectiv de Munca fara piloti si insotitori de bord), am acceptat sa zburam maximul legal de ore si sa ne cumparam uniformele de unde am putut fiecare, ne mentinem nivelul de cunostinte tehnice si de indemanare in asa fel incat sa ne putem angaja oriunde in cazul in care Tarom-ul da faliment, dar acum gradul de stres in companie e atat de mare incat ne temem de consecinte mult mai grave.

Tarom are nevoie de conducere, de directori care sa isi asume raspunderea, avem nevoie de actiune acum! In opinia noastra a trecut vremea cuvintelor frumoase, mobilizatoare, de propaganda. Avem nevoie de raspunsuri si actiune, Tarom are nevoie urgenta de un lider si cu tot respectul, acel lider nu sunteti dumneavoastra. Cu cateva exceptii, nu aveti manageri adevarati in echipa, inactivitatea lor dovedeste asta.

Asteptand raspunsurile dumneavoastra:

– Emil G. Dobrovolschi ( Instructor Examinator Airbus 320&Airbus 310 )
– Augustin F. Niculescu ( Comandant Airbus 320& Airbus 310)
– Liviu Ijacu (Instructor Examinator Airbus 320)
– Emil I. Jitariu ( Instructor Airbus 310)
– Cristian Dona ( Instructor Airbus, 320&Airbus 310)
– Adrian Dinca(Instructor Examinator ATR42/72)
– Mihai Balan ( Instructor Boeing 737)
– Alfred Ghergan ( Comandant Airbus 320/310)”

La randul sau, Heinzmann a raspuns tot prin intermediul unei scrisori deschise. El le-a transmis pilotilor ca situatia companiei nu este atat de dramatica si le-a explicat ca nu are acces la toate „uneltele” pentru a putea conduce Tarom asa cum crede de cuviinta.

Totusi, belgianul i-a invitat pe piloti la discutii.

„Domnilor,

Salut, ca intotdeauna, parerile dumneavoastra, atata timp cat sunt impartiale si bazate pe fapte.

In calitate de membri cu vechime ai personalului nostru, trebuie sa stiti ca problemele noastre au aparut de-a lungul mai multor ani. Sunteti, de asemenea, foarte constienti de obstacolele care ne impiedica sa le rezolvam, si ca acestui CEO occidental nu i s-au dat niciodata „uneltele occidentale” pentru a redresa anii de greseli care au afectat compania.

Totusi, compania nu este in faliment si situatia financiara s-a imbunatatit considerabil in ultimii doi ani, in pofida problemelor noastre nerezolvate si a concurentei in crestere din partea transportatorilor low cost. Cu toate acestea nu am scapat de probleme.

Da, avem o flota veche, si, da, o multime de oameni bine calificati parasesc compania pentru un viitor mai bun. Dar, asa cum bine stiti, oportunitatile de angajare in sectorul nostru continua sa creasca, iar deocamdata suntem in imposibilitatea de a egala salariile oferite in afara Romaniei.

Daca sunteti cu adevarat interesati de a discuta ingrijorarile dumneavoastra intr-o maniera profesionista si constructiva, sunt bucuros sa ascult opiniile dumneavoastra sincere. Daca sunteti de acord, voi organiza o intalnire cu dumneavoastra si cu colegii semnatari astfel incat sa putem aborda toate punctele expuse de dumneavostra.

Cu stima,

Christian Edouard HEINZMANN
Chief Executive Officer / Responsabil Management”

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomcat

Si?! Acum situatia este mult mai grava!!! Tarom-ul este condus de niste impostori neaveniti! Nu exista profesionisti in management, care sa stie si sa inteleaga businessul de aviatie! Tarom va mai functiona din inertie o scurta bucata de vreme… Dar poate ca asta se si urmareste! Din Ministerul Transporturilor, din Guvernul Romaniei, chiar nu e nimeni interesat ca acest simbol national sa mai existe?! De unde o sa mai furati daca da faliment?! :))

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x