Prima misiune de salvare cu elicopterul din Romania

Read Time:1 Minute, 44 Second

Pe 29 Noiembrie 1963 în dreptul localității Gura Portiței, la circa 300m de țărm, eșuează nava comercială sub pavilion turc „Abdullah” . În frig, pe întuneric și cu sala mașinilor inundată, în condiții de furtună, capitanul navei lansează prin radio mesaje de salvare. Nava are la bord 22 de marinari care nu pot fi salvați pe mare datorită furtunii și adâncimii mici a apei.

Singurul mijloc de salvare este elicopterul – este alertat TAROM-ul, care la acea data avea în dotare și elicoptere. În zbor de la Otopeni pînă la Gura Portiței sosește în noaptea de 29 spre 30 noiembrie elicopterul cu înmatricularea YR-EMB, un elicopter de tip Mi-4 al Intreprinderii Aviația Utilitară, subordonate TAROM. Echipajul era compus din pilot comandant Constantin Ștefănescu, pilot secund Ion Tudose și mecanic de bord Stan Georgescu.

În condiții meteo aproape imposibile cu vânt puternic în rafale de 120km/h, noaptea pe viscol și ninsoare, echipajul elicopterului salvează cei 22 de marinari, într-o misiune dură ce a durat 4 ore. Fiecare marinar a fost transportat pe rând, suspendat de cablu, de la vas pana pe mal.

Elicopterul Mi-4 / YR-EMB era dotat cu o macara cu cablu, pentru transportul sarcinilor. Pendulând între cer și apa agătat de cablul macaralei cu centura de siguranță, mecanicul de bord Stan Georgescu își riscă viața și coboară pe puntea vasului. De acolo, va asista pe fiecare dintre cei 22 de marinari turci pentru ca aceștia să se lege corect de cablu. Rând pe rând și unul câte unul, aceștia sunt transportați până pe țărm, agățați de cablul elicopterului. După aproape 4 ore tensionate, la țărm ajunge ultimul transport : elicopterul cu mecanicul de bord împreună cu piloții.

„Clipe de grea încercare dar și de mare satisfacție” – a scris stiloul comandantului Ștefănescu pe un articol dintr-un ziar al vremii ce relata misiunea de salvare petrecută acum 48 de ani, în anul 1963, luna noiembrie, pe data de 29, în apele teritoriale ale (pe atunci) Republicii Populare Române – misiune pentru care membrii echipajului elicopterului au fost decorati cu Ordinul Muncii clasa III-a.

Sursa: Aripi Romanesti

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post F-16 revine in prim-plan. Ministrul Apararii anunta o posibila achizitie
Next post Racheta aer-sol A-921
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x