Primul „invizibil” J-20 de serie

Read Time:1 Minute, 33 Second

j20Fac ce fac chinezii astia si tot pe final de an isi prezinta realizarile importante din domeniul aviatiei. De aceasta data, este vorba despre „invizibilul” J-20, care se pare ca a trecut in productia de serie.

Site-urile si blogurile legate de industria de aparare a Chinei au prezentat recent fotografii cu cel mai proaspat J-20 iesit de pe portile Chengdu Aerospace Corporation. A fost pozat de departe si prin smogul caracteristic oraselor chinezesti mari, dar cel mai important detaliu este cat se poate de vizibil.

Noul J-20 are ca numar de bord 2101, o schimbare importanta si demna de remarcat. Primele opt prototipuri au numere de bord care incep de la 2001 si se incheie cu 2017, iar trecerea in registrul „sutelor” pare ca semnifica si intrarea intr-o noua faza de productie.

Este foarte posibil sa asistam la o prima varianta de preserie a lui J-20, care era totusi asteptat sa intre in productia de serie undeva in anul 2018.

Prin urmare, fie asistam la devansarea programului cu vreo doi ani, ceea nu cred ca e tocmai bine, fie avem in fata primul J-20 de preserie, semn ca ne apropiem cu pasi repezi de productia de serie si de operationalizare. In orice caz, J-20 este „invizibilul” de generatie V proiectat de chinezi pentru ei, spre deosebire de fratiorul mai mic, J-31, care nu este atat de avansat, insa caruia i se cauta de zor clienti pentru export.

Cert este ca nu va mai dura prea mult pana cand suprematia cvasi-totala a SUA, ca unic operator de avioane de lupta de generatia V, va disparea. Acum, cat de bun va fi J-20 si ce va putea el face comparativ cu rivalul F-22 este discutabil, insa macar acum avem un subiect real de discutie, nu ca PAK FA-ul rusilor.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Primul „invizibil” J-20 de serie

  1. Ăstai unul dintre prototipuri vopsite în ‘taxi’ și plăcuța cu nr. măsluită,noi ăștia mai bătrîni nu punem botul și așteptăm originalul,forța fie cu tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post De bun ce e chinezoiul JF-17, Pakistanul mai vrea F-16
Next post Slovacia, acord pentru leasingul de Saab Gripen