Rafale chilipir? Brazilienii zic ca da!

Cine se astepta ca francezul Dassault Rafale sa devina un chilipir pe piata mondiala a avioanelor multirol, piata ca oricum nu e foarte mare? Ei bine, brazilienii sustin ca au gasit formula magica pentru reducerea simtitoare a pretului.

Presedintele Braziliei, Dilma Vana Rousseff , insista foarte mult pentru achizitia de Rafale. De ce, nu se stie inca, insa un lucru e cert – avionul francez va da o prima lovitura daca va fi selectat de sud-americani.

Cum prin cercurile din aviatia militara braziliana aceasta posibila achizitie nu e privita cu ochi buni, din cauza pretului ridicat, dar si a faptului ca Dassault nu este gata sa ofere si transfer de tehnologie, Gripen-ul celor de la Saab devenise la un moment dat favorit. Apoi a intrat in scena si Boeing, oferind Hornet-ul intr-o super-afacere tipic americana…

In aceste conditii, doamna Dilma si domnul Sarkozy s-au intalnit si au discutat mult pe aceasta tema, gandindu-se la modalitati de a reduce pretul Rafale-ului. Dupa multe nopti nedormite, cei doi au gasit solutia salvatoare – avioane cu cat mai putine capabilitati! „Chele” in limbaj de specialitate.

Totusi, ramane problema livrarii. Francezii sunt gata sa inceapa livrarile din 2016 daca intelegerea va fi semnata in urmatoarele luni, insa Mirage-ele braziliene vor fi scoase din uz in 2014. Ramane astfel o perioada de un an si jumatate, poate doi ani, in care capacitatea de lupta a fortelor aeriene braziliene ar fi serios afectata.

Americanii s-ar fi oferit sa cedeze, gratis, F-18 din inventarul USAF pana cand Boeing ar fi inceput livrarile de avioane noi. Suedezii de la Saab au propus acelasi lucru cu Gripen. Francezii se mai gandesc.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x