Romania cumpara a doua escadrila de F-16 din Statele Unite

Read Time:1 Minute, 5 Second

Nu va speriati, vor fi tot avioane second-hand, revitalizate si modernizate pentru a fi la acelasi nivel cu cele pe care le avem deja in dotare.

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a anuntat miercuri, in conferinta de presa in care a facut bilantul mandatului sau, ca au inceput negocierile Romania – SUA pentru a doua escadrila.

El a mai spus ca se discuta cu americanii pentru ca nicio tara europeana nu s-a aratat dispusa sa vanda F-16 second in orizontul de timp dorit de noi, adica in urmatorii unul-doi ani.

In aceste conditii, se pare ca vom lua F-uri A/B din „depozitul” AMARG pe care le vom revitaliza si moderniza cu nu stim inca cine. Sunt sanse mari ca tot portughezii de la OGMA sa primeasca acest contract, mai ales ca prin SUA ale Americii nu se mai joaca nimeni cu avioane atat de vechi.

Va fi foooarte interesanta valoarea contractelor, dar si modul de lucru. Va da SUA gratis avioanele Portugaliei, care le va prelua si moderniza si apoi ni le va vinde noua, cu echipamentele pe care noi le vom cumpara de la americani? Ne vor ceda noua avioanele si noi le vom trimite in Portugalia?

Oricum, sunt sanse mari ca aceasta a doua escadrila sa fie mai scumpa decat prima.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

17 thoughts on “Romania cumpara a doua escadrila de F-16 din Statele Unite

  1. Hai ca la afaceri paguboase ne pricepem cel mai bine.

    @LanceRe…..te intrebam ceva legat de IAR TD si irakienii la un alt articol, insa nu ai catadicsit sa ne raspunzi….e pe pe bune sau la sto ce ai afirmat tu? 🙂

  2. Portugalia iese din ecuatie la fel ca orice alt prim contractor care nu este inregistrat in SUA. OGMA a fost exceptia de la regula pentru ca a fost un transfer de la guvern la guvern ale unor aparate de zbor care erau proprietatea statului portughez. O achizitie directa din SUA implica un prim contractor inregistrat in SUA, daca nu chiar unul dintre centrele de logistica ale USAF actionand ca prim contractor, in concordanta cu Defense Federal Acquisition Requlations (DFAR). Avioanele nu vor fi „gratis” ele avand un cost nominal de $637.000.

      1. The original equipment manufacturer (OEM) – Lockheed Martin Aeronautics, si anumite centre de logistica ale USAF: Ogden Air Logistics Center (Hill AFB) sau Oklahoma City Air Logistics Center (Tinker AFB). Am mari dubii ca ele vor fi Blk 15/20, unde marja de profit este foate mica; undeva pe la 3% pentru Lockheed.

        1. SUA nu a facut parte din programul MLU ca stat partener si, prin urmare, pe teritoriul SUA nu s-au facut conversii ale avioanelor. Deci nu vor incepe sa faca acum, si doar pentru 12 bucati.

          1. Ma indoiesc ca asta ar fi motivul. Pana la urma nu vorbim de astro-fizica, iar o buna parte din ce inseamna MLU face parte din alte programe de „recapitalizare” concepute de Lockheed si USAF. Pana la urma tot Lockheed Martin Aeronautics a fost cel care a conceput programul MLU. Sa externalizezi „o lucrare” de acest gen este ilegal daca consta in a da de munca catre terti care nu sunt contractori inregistrati in SUA. Acesta este si motivul pentru care am dubii ca ele for fi Blk. 15/20.

          2. Nu te indoi. Nu e astrofizica, dar nici o schimbare de borduri. MLU-izarea implica un proces tehnologic specific, pe care americanii nu il stapanesc. Si care ar fi mult prea scump de implementat pentru numai 12 avioane.

          3. Cat priveste avioanele, astea se transfera fie Portugaliei, cum a fost cazul cu trei bucati din prima escadrila luata de noi, fie Romaniei, care le trimite mai departe in Portugalia.

            Iar americanii incaseaza din vanzarea kiturilor MLU, a armamentului si asa mai departe.

          4. Portughezii au primit patru bucati de la SUA in 2014 sub ce se numeste „fulfillment of urgent operational requirement”. Nu poti invoca o clauza ca asta mai tot timpul cand vrei sa muti niste vechituri.

          5. Repet, SUA nu au facut pana acum MLU-izare si mi se pare imposibil sa inceapa acum, pentru numai 12 avioane. Cea mai plauzibila optiune este trimiterea avioanelor in Portugalia, la OGMA. Sub ce forma contractuala se va face treaba asta vom vedea, probabil ca si asta e o componenta importanta a negocierilor.

  3. Se pare că mergem din țeapă’n țeapă. Apropo le-au reparat pe ălea 2 care n-au zburat la Arcul de Triumf? Sau le-au trimis la Remat?

    1. Bre Jap, tu ai minte ? Intreb si eu. La sh-uri ce ai vrea, rog lumineaza-ne si pe noi astia muritorii de rand.
      Buun, la avioane noi nu mai e timp, ar dura pe putin 4-5 ani intrucat sunt proceduri, comisii si multi ofertanti.
      Problema tot a noastra este, trebui din timp la…achizitia de avioane noi.
      SH-urile sunt o soluie de moment de respiro, ca cineva a „impins” lucrurile” sa iasa asa e foarte posibil, dar oricum pe loc sa iei avioane nu este alta solutie, ceea ce ma duce la ce vroiam sa zic. Nu poti cere off-set la sh-uri.
      Nu cred nici in „minunea” Gripenului de a oferi rapid avioane noi, doar folosite, iti da off-set Saab la cele folosite ?

  4. Scuzati-ma de intrebare da’ , ce valoare are anuntul asta al lui Motoc avand in vedere ca vine la putere un nou guvern cu noi ministri si un nou parlament? Vor face astia noi ce vrea Motocu?

    1. Pai ma indoiesc ca noul ministru, oricare ar fi el, o sa opreasca negocierile cu SUA doar pentru ca asa vrea muschiu’ lui. E angajat ministerul in aceste negocieri, nu cetateanul Motoc.

  5. F-16 din „depozitul” AMARG. :))) AMARG e un fel de cimitir de avioane. Multe din avioane de la AMARG sunt deja canibalizate. Alta teapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post I-auzi ia: Bulgaria ar fi refuzat F-16 second israeliene
Next post Rusii au pierdut un Tu-154 ce mergea spre Siria cu 92 de persoane la bord