România şi Bulgaria vor avea un singur spaţiu aerian

Read Time:1 Minute, 25 Second

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Alexandru Nazare, şi ministrul bulgar al Transporturilor Ivailo Moskovski au semnat la Bruxelles un acord pentru înfiinţarea blocului funcţional de spaţiu aerian prin care România şi Bulgaria vor avea un singur spaţiu în cadrul unui proiect al UE.

Uniunea Europeană a iniţiat în 2004 proiectul „Cer Unic European” (Single European Sky – SES) pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.

SES presupune crearea unor „blocuri funcţionale de spaţiu aerian” (FAB) proiectate dincolo de graniţele naţionale şi care au în vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spaţiului vor depinde de necesităţile tehnice şi operaţionale, şi nu de graniţele geografice.

Acordul privind instituirea blocului funcţional de spaţiu aerian Danube FAB între România şi Bulgaria a fost semnat la reuniunea Consiliului de Miniştri ai Transporturilor din Uniunea Europeană (TTE) şi reprezintă un pas important pentru îndeplinirea cerinţelor europene în domeniul Cerului Unic European şi pentru implementarea proiectului Danube FAB.

„Estimăm că utilizatorii spaţiului aerian vor beneficia de o reducere totală a distanţei de zbor cu aproximativ 1 milion mile/an, reducere care se reflectă în emisii CO2 considerabil reduse, precum şi într-o reducere de combustibil ars de aproximativ 5 milioane euro/an. Aşadar, vom avea rute de zbor mai scurte, iar, în final, pasagerii vor experimenta un timp redus de călătorie. Ne aşteptăm de la operatorii aerieni ca din momentul instituirii FAB-ului reducerile de costuri care se vor face să se reflecte şi în costul biletelor”, a declarat, într-un comunicat, secretarul de stat Alexandru Nazare.

Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spaţiu aerian funcţional din cele nouă care sunt prevăzute la nivel european.

Sursa: MEDIAFAX

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post De ce a castigat Gripen in Elvetia? Cum a batut Rafale si EF?
Next post Romania nu are bani de multirol. Basescu: Sa luam un avion pe an!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x