Sarbii fac avioane: Prototipul Kobac, prezentat oficial

Read Time:1 Minute, 8 Second

In timp ce industria aeronautica din Romania e la pamant, sarbii fac avioane. Si unele chiar frumoase, as putea spune!

Recent, oficialii militari din tara vecina au prezentat oficial prototipul noului model de avion destinat atacului usor al tintelor de la sol. Denumit Kobac, „Sparrowhawk” in limba lui Shakespeare , aparatul este dezvoltat din trainerul Lasta 95.

Prototipul Kobac a fost construit de Institutul Sarb de Tehnica militara, sau Serbian Military Technical Insitute daca va e mai usor, in colaborare cu Yugoimport, compania ce se ocupa de achizitiile si vanzarile echipamentelor militare in Serbia.

Daca e sa-i ascultam pe specialistii occidentali, principalele modificari comparativ cu modelul-mama, Lasta 95, ar fi montarea unui nou motor, turbopropulsor, precum si rezervoare pentru combustibil in varfurile aripilor.

Potrivit lui Vojislav Devic, designerul sef al Institutului, avionul „a fost proiectat pentru antrenament avansat in toate conditiile meteo, pe timp de zi si noapte, dar si pentru misiuni de politie aeriana sau atac la sol.”

Primul zbor al noului Kobac este asteptat sa aiba loc fie la sfarsitul lui 2013, fie la inceputul lui 2014.

Pentru cei care nu stiu, industria aeronautica din Serbia produce un avion de antrenament, Lasta 95 pe numele lui, de remarcat fiind faptul ca vecinii au reusit sa-si exporte „pasarea” in Irak, tara care a cumparat 20 de exemplare si are optiunea de a achizitiona alte 16.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post 11 ani de la 11 septembrie, ziua care a schimbat aviatia
Next post Iata cum poti ajunge in culisele Tarom!