Si Boeing produce pe stoc. Zeci de 737 asteapta sa fie finalizate

Foto: Greg Gilbert / The Seattle Times
Va scriam cu ceva timp in urma ca Airbus are probleme mari cu familia A320, producand pe stoc deoarece furnizorii, in special cei de motoare, nu pot livra in timp util subansamblele. Iata ca si Boeing este lovita de aceeasi problema.

Platformele fabricii din Renton, Washington, sunt pline de aparate B737 nefinalizate, toate asteptand diferite componente. Peste 40 de aparate nefinalizate sunt in momentul de fata in Renton.

Boeing are clasica problema a motoarelor, care sunt livrate cu intarziere, dar si a altor subansamble, cea mai mare fiind cea a fuselajelor.

Privind imaginea de ansamblu, dificultatea este insa alta, mai profunda. Ca si Airbus, Boeing a primit multe comenzi in ultimii ani si resimte presiunea livrarii in cadrul programului din contracte.

Pentru a respecta programul, a crescut progresiv rata de aparate produse in fiecare luna. Dar daca pentru giganti ca cele doua companii nu e o problema prea mare sa mareasca rata de productie, pentru companiile mai mici, care asigura fluxul de subansamble, e o provocare.

Asa se face ca Airbus si Boeing, grabiti sa respecte niste programe de livrari virtual imposibile, s-au trezit ca au mari probleme pe orizontala, industria nefiind pregatita pentru un asemenea volum de munca.

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
nlgnlgMihai Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mihai
Guest
Mihai

Pai hai cu oportunitatile e piata. Unde sunt Avioane Craiova, Romaero, Aerostar, IAR Brasov, Aerofina si Turbomecanica? Au sunat la Boeing/Airbus daca au nevoie de ceva?
Au fost ai nostrii pe la GE sau PW in vizita sa le explice ce bune oportunitati de afaceri au in Romania?

nlg
Guest
nlg

Noi avem o mana de oameni prin fabricile in cauza, n-avem cum spori productia lor. Plus transfer de tehnologie etc. si s-a rupt filmul.

Mihai
Guest
Mihai

Pai sa puna macar mana aia de oameni la munca, sa nu fie numzi pe minus fabrica aia si nici cu CASul nevarsat. Transfer de tehnologie nu iti trebuie in momentul asta. De frezat repere din aluminiu, strunzit unele din otel si asamblat diferute componente nu e mare lucru.

nlg
Guest
nlg

A cam apus epoca cu strungul manual si mesterul cu basca. Cica avem materiale compozite.

Mihai
Guest
Mihai

Cine a spus de strung clasic? Uita-te ce au firmele alea mai sus mentionate in dotare. Ca nu-s ultimele Mazakuri – fie. Ideea e sa-si faca treaba. Daca poti scoate profit si de pe luat la pila e o chestie. Pana la urma daca folosesti matetialele cerute si la masina de masurat 3d esti in tolerante nu conteaza ca ai strung clasic sau centru de prelucrare cu ‘nspe axe. Ca orice ai avea poate iti trebuie un maistru cu basca care sa bage materialul si sa scoata spanul. N-are decat sa fie hipster cu sapca. Compozitele le face direct producatorul.… Read more »