Inimaginabilul (pentru unii) s-a produs si Statele Unite au blocat, cel putin temporar, transferul avioanelor de generatia V catre Turcia.
Presedintele the Donald Trump a transformat in lege initiativa parlamentarilor din ambele partide de a bloca accesul turcilor la avioane in momentul in care a aprobat bugetul apararii pe anul viitor (2019 National Defense Authorization Act – NDAA).
Legea prevede ca Statele Unite opresc livrarile de avioane F-35 catre Turcia, insa lasa si cateva portite pentru a reveni asupra deciziei.
Astfel, in termen de 90 de zile va fi efectuata o analiza a relatiilor turco-americane, in special a colaborarii militare. Se vorbeste inclusiv de dreptul de a utiliza in continuare baza aeriana Incirlik, in contextul in care Tayyip viseaza s-o „nationalizeze”, dar si despre riscurile asociate accesului la tehnologie pe care turcii il au in programele rachetelor Patriot, elicopterelor CH–47 Chinook, AH-64 Apache si H-60 Black Hawk, precum si a avionului F-16.
Dupa aceasta evaluare va fi luata o decizie finala in privinta accesului Turciei la programul F-35.
Merita mentionat faptul ca turcii sunt parteneri in program, au investit peste un miliard de dolari pana acum si au o comanda ferma pentru 30 de avioane, planuid sa cumpere un total de 100 de aparate.
Momentan au primit unul singur, care se afla in Statele Unite si care este folosit pentru antrenament.
Republica lui Tayyip nu a reactionat inca.
Dacă vroiau să facă ceva,gringo o făcea pînă acum. Tărăgăneală in stil balcanic.Turcaleții rămîn stăpîni pe F-35 și nu prea îi interesează ce miorlăie unii prin Congres. Probabil gringo le va da voie turcaleților să ia S400,să vadă ce poate să facă. Oricum,ne vedem peste 3 luni.
Probabil iarasi n-ai citit sau iarsi trollezi, cat mai poti aici. Nu miorlaie nimeni prin congres, a semnat strump NDAA-ul si e lege. In momentul in care scriem, transferul de F-35 e blocat cat se poate de legal.
Turcaleţii sînt stăpîni pe F-35. În caz că nu știai,au primit 1F-35,care se află în SUA, la ora actuală,pînă la anul,unde se pregătesc primi piloți-instructori. Cu experiența avută cu F-16 și partener „încă”în programul F35,turcaleții lucrează la propiul avion de gen5,programul fiind numit: TF-X.
japule, tu ori nu citesti, ori chiar vrei sa nu mai scrii aici. In caz ca nu stiai, am scris acum o luna si mai bine despre livrarea primului F-35 si tot atunci ti-am spus ca avionul ramane in SUA.
Avionul de generatia V al turcilor nu exista, sunt doar niste randari in corel, ei avand mari probleme sa fabrice trainerul ala cu elice. Industrii mult mai performante decat cea a Turciei, Japonia, Coreea de Sud, Germania, UK, Franta, nu reusesc sa produca avioane de generatia V.
Rusia si China au investit sume enorme si au scos niste aparate de generatie 4++, care nu-s nici stealth, nu au nici sistemele de comunicare in timp real si nu au nici multitudinea de senzori care sa lucreze impreuna.
Am citit fratelo,la ‘trainerul cu elice’ de care vorbești,se numește Hurjet. Care primul zbor va fi peste 3 ani. Referitor la primul F-35 turcesc,am recitit vechile articole,unde am comentat și eu,dar avionul F-35 pe care l-au primit,este plătit si este propietatea statului Turc,asta vreau să zic fratelo. Propietar,încă 3 luni. Vedem ce va fi peste 3 luni.
Fratelo,În caz că nu știai, chinezii au două avioane ‘stealth’. Se numesc: FC-20 și FC-31. Primul,a trecut toate testele și este fabricat în serie și al doilea este în teste și de la anul,va fi și el fabricat în serie. Avioanele de gen 4++ ale chinezilor sînt: J-10,11,16.
Chinezariile si Suhoiul nu-s de generatia V din motivele pe care ti le-am enumerat mai sus. Si nu m-am trezit eu sa ma pis contra vantului, o spun mai toti specialistii din domeniu.
Chinezariile si suhoiul au design prea putin stealth pentru a fi la nivelul aparatelor americane, avionica e la nivelul generatiei 4, cu mici upgrade-uri de genul radarelor aesa, dar care nu pot lucra inca intr-un sistem integrat.
De asta au iesit indienii din programul pak-fa, ca primeau practic un su-35 recarosat, si de asta nu reusesc chinezii sa gaseasca macar un acord de principiu pentru exportul lui J20, desi anunta pe toate canalele ca vor sa-l vanda. Asta in timp ce state extrem de bogate, care isi permit multe, se roaga inca de americani sa le dea acces la F-22, avion vechi deja de vreo 20 de ani.
Asa ca usor cu pianul pe scari.
Dupa parerea mea, ideea americana de a face avioane stealh este un frumos basm, foarte costisitor si amplificat de filmele de la Holywood. Desigur ca se vor obtine rezultate, dar numai pe termen scurt, adica radarele adverse, de exemplu cele ale rusilor, se vor perfectiona in asa masura incat sa ‘vada’ avioanele ‘stealth’. Eu cred ca de aia rusii nu prea insista pe directia asta de dezvoltare – pur si simplu rezultatele nu vor fi niciodata cine stie ce putand fi ‘compensate’. A se vedea F-117.
Chiar si actualmente F-35 este foarte rar invizibil , nu se poate apropia suficient de o tinta bine aparata, iar deschiderea calelor de exemplu il va face imediat vizibil. mai ales in conditiile unui razboi adevarat. cu un adversar care sa lupte.
Se pare ca rusii insista mai mult pe sisteme de bruiaj. Se pare ca au functionat foarte bine in Siria, functioneaza bine in Kaliningrad, etc.
Ivanii,m-ai mizează și pe o grămadă de sisteme AA.
Care ‘specialiști în domeniu’,fratelo? Au zburat ei cu J20? Nu mai crede toate prostiile ce scrie în presa americană. Aceiași ‘specialiști’,ziceau odată,că F-117,este invicibil,pînă odată am văzut în presa sîrbă un anunț: ‘Vînd piese de schimb pt F-117,sh,în rate și cu buletinul’! Pînă nu vezi odată,un J20,transformat în recif de corali,hai să-i lăsăm pe specialiști deoparte.
Pai ce-ai facut, bobita? Crezi ca aia care au zburat sau zboara cu J20 stiu cand sunt prinsi pe radar? Stiu cand le sunt interceptate comunicatiile? Stiu cand le e monitorizata fiecare actiune?
De-asta sunt unii oameni specialisti, pentru ca pot analiza toate perspectivele si pot veni cu o concluzie obiectiva.
Tot specialistii americani i-au facut pe indieni sa renunte la suhoi? Americanii submineaza tentativele disperate ale chinezilor de a-si vinde chinezarile?
Chinezii sînt chinezi și indienii,sînt luați de frairi și țepuiți de ivanii. Rușii,nu sînt tîmpiți să le dea un Su57 indienilor la ‘cheie’,la cîți bani sa băgat în el. Îi stoarce de bani,cum zicem noi. Dar pînă nu văd un J20 transformat în recif de corali,yo o să le zic ‘stealth’.
Indiferent de orientările noastre ‘aviatice’,putem avea o discuție civilizată și pe argumente logice. Mi-am cîștigat dreptul de a rămîne pe Aviația Magazin?