Statele Unite blocheaza transferul avioanelor F-35 catre Turcia

Read Time:1 Minute, 15 Second

Foto: Lockheed Martin
Inimaginabilul (pentru unii) s-a produs si Statele Unite au blocat, cel putin temporar, transferul avioanelor de generatia V catre Turcia.

Presedintele the Donald Trump a transformat in lege initiativa parlamentarilor din ambele partide de a bloca accesul turcilor la avioane in momentul in care a aprobat bugetul apararii pe anul viitor (2019 National Defense Authorization Act – NDAA).

Legea prevede ca Statele Unite opresc livrarile de avioane F-35 catre Turcia, insa lasa si cateva portite pentru a reveni asupra deciziei.

Astfel, in termen de 90 de zile va fi efectuata o analiza a relatiilor turco-americane, in special a colaborarii militare. Se vorbeste inclusiv de dreptul de a utiliza in continuare baza aeriana Incirlik, in contextul in care Tayyip viseaza s-o „nationalizeze”, dar si despre riscurile asociate accesului la tehnologie pe care turcii il au in programele rachetelor Patriot, elicopterelor CH–47 Chinook, AH-64 Apache si H-60 Black Hawk, precum si a avionului F-16.

Dupa aceasta evaluare va fi luata o decizie finala in privinta accesului Turciei la programul F-35.

Merita mentionat faptul ca turcii sunt parteneri in program, au investit peste un miliard de dolari pana acum si au o comanda ferma pentru 30 de avioane, planuid sa cumpere un total de 100 de aparate.

Momentan au primit unul singur, care se afla in Statele Unite si care este folosit pentru antrenament.

Republica lui Tayyip nu a reactionat inca.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Dacă vroiau să facă ceva,gringo o făcea pînă acum. Tărăgăneală in stil balcanic.Turcaleții rămîn stăpîni pe F-35 și nu prea îi interesează ce miorlăie unii prin Congres. Probabil gringo le va da voie turcaleților să ia S400,să vadă ce poate să facă. Oricum,ne vedem peste 3 luni.

Jap

Turcaleţii sînt stăpîni pe F-35. În caz că nu știai,au primit 1F-35,care se află în SUA, la ora actuală,pînă la anul,unde se pregătesc primi piloți-instructori. Cu experiența avută cu F-16 și partener „încă”în programul F35,turcaleții lucrează la propiul avion de gen5,programul fiind numit: TF-X.

Jap

Am citit fratelo,la ‘trainerul cu elice’ de care vorbești,se numește Hurjet. Care primul zbor va fi peste 3 ani. Referitor la primul F-35 turcesc,am recitit vechile articole,unde am comentat și eu,dar avionul F-35 pe care l-au primit,este plătit si este propietatea statului Turc,asta vreau să zic fratelo. Propietar,încă 3 luni. Vedem ce va fi peste 3 luni.

Jap

Fratelo,În caz că nu știai, chinezii au două avioane ‘stealth’. Se numesc: FC-20 și FC-31. Primul,a trecut toate testele și este fabricat în serie și al doilea este în teste și de la anul,va fi și el fabricat în serie. Avioanele de gen 4++ ale chinezilor sînt: J-10,11,16.

Cristian

Dupa parerea mea, ideea americana de a face avioane stealh este un frumos basm, foarte costisitor si amplificat de filmele de la Holywood. Desigur ca se vor obtine rezultate, dar numai pe termen scurt, adica radarele adverse, de exemplu cele ale rusilor, se vor perfectiona in asa masura incat sa ‘vada’ avioanele ‘stealth’. Eu cred ca de aia rusii nu prea insista pe directia asta de dezvoltare – pur si simplu rezultatele nu vor fi niciodata cine stie ce putand fi ‘compensate’. A se vedea F-117. Chiar si actualmente F-35 este foarte rar invizibil , nu se poate apropia suficient… Read more »

Jap

Ivanii,m-ai mizează și pe o grămadă de sisteme AA.

Jap

Care ‘specialiști în domeniu’,fratelo? Au zburat ei cu J20? Nu mai crede toate prostiile ce scrie în presa americană. Aceiași ‘specialiști’,ziceau odată,că F-117,este invicibil,pînă odată am văzut în presa sîrbă un anunț: ‘Vînd piese de schimb pt F-117,sh,în rate și cu buletinul’! Pînă nu vezi odată,un J20,transformat în recif de corali,hai să-i lăsăm pe specialiști deoparte.

Jap

Chinezii sînt chinezi și indienii,sînt luați de frairi și țepuiți de ivanii. Rușii,nu sînt tîmpiți să le dea un Su57 indienilor la ‘cheie’,la cîți bani sa băgat în el. Îi stoarce de bani,cum zicem noi. Dar pînă nu văd un J20 transformat în recif de corali,yo o să le zic ‘stealth’.

Jap

Indiferent de orientările noastre ‘aviatice’,putem avea o discuție civilizată și pe argumente logice. Mi-am cîștigat dreptul de a rămîne pe Aviația Magazin?

Previous post Rusii au modernizat substantial bombardierul Tu-22
Next post F-22 on tour: Raptorii au ajuns in Norvegia si Polonia
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x