VIDEO | F-urile 16 au efectuat primele realimentari in aer peste Romania

Foto: RoAF
Avioane F-16 ale Fortelor Aeriene Romane au efectuat recent primele realimentari in aer deasupra teritoriului national.

Inainte sa ma apuc eu de spus, iata si comunicatul oficial:

“Marți, 28 februarie a.c., piloții Escadrilei 53 Vânătoare au executat, pentru prima dată pe teritoriul național, misiuni de #realimentare în aer a avioanelor F-16 Fighting Falcon. Operațiunile de realimentare se realizează cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker, aparținând 100th Air Refueling Wing din cadrul USAFE (United States Air Forces in Europe), avion special destinat pentru realizarea realimentării în aer a avioanelor cu reacție.

Zborurile de realimentare se execută la o altitudine de aproximativ 7000-10.000 m, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Autonomia de zbor a aeronavelor de luptă F-16 Fighting Falcon este de aproximativ trei ore, iar după realimentarea în aer, proces care durează câteva minute, timpul de zbor crește cu două ore.

Piloții români au primit calificarea pentru realizarea unor astfel de proceduri în cadrul Cursului de trecere pe aeronava de luptă F-16 Fighting Falcon, în Portugalia.”

Bun, despre faptul ca pilotii nostri au executat realimentari in aer in Portugalia v-am mai scris. Ce inseamna ca ei executa astfel de misiuni si acasa?

Pai, vorbim despre un pas cat se poate de obligatoriu pentru operationalizarea avioanelor, ca si despre mentinerea capabilitatilor pilotilor.

Mai departe, ne arata faptul ca Escadrila 53 continua zborurile. Stiti, eu unul chiar ma temeam ca, odata aduse in tara, avioanele vor fi zburate putin spre deloc din cauza costurilor. Se pare insa ca se zboara. Nu ma intrebati cat de mult pentru ca inca nu am asemenea date, dar mai mult decat ma asteptam eu s-o faca, asta daca opinia mea are vreo relevanta.

Altfel, recunosc ca este cat se poate de misto faptul ca avem si noi piloti militari care executa realimentari in aer. Parca am ajuns si noi in secolul XXI, asa mi se pare.

19
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
LanceRPetreRdJapCezar Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Cezar
Guest
Cezar

Stati asa, nu va grabiti cu aprecierile…..@Jap ce are de spus despre treaba asta? 🙂

Jap
Guest
Jap

Dar ce,pînă acum am fost în sec. XX.? Cît timp nu decolează și de pe portavion tot degeaba. În timp ce ai noștri se screm să introducă 9 rapandule în pîine,alți se dau cu F-35 și bat record după record(20-1). Peste 2 săptămîni ne vin ultimele 3 rapandule din portugalia,ălea din ‘cimitirul vesel’. Zilele trecute 1F-16 Iordanian a luat o gură de nisip. Astai a doua pasare pe care o pierd în ultimile 3 luni.

Petre
Guest
Petre

Deci oricum facem nu-i ghiniii !? Jaf-ule…Toti erati contra MLU -ului ca-s conserve, ca-s glume, ca sunt un m#!3, dar iata ca merg bine au si radare performante si…pfui alimenteaza can Top-Gun.
Iar vecinii si prietenii legumilcultori de dincolo de Dunare tot nu au “descoperit” ce avioane sa-si ia !
SH sau tot SH? Intrebare au sa-si ia ceva macar ?

Cezar
Guest
Cezar

@Jap,

S-a facut……vorbim cu Dragnea Voda si ne tragem si portavion si F 35. 🙂 Are Navromul o barja lunga tare, cu sina de tren pe ea. O scoatem, turnam asfalt peste, si suite asa avem si portavion! 🙂

Alta intrebare! 🙂

Rd
Guest
Rd

E adevarat ca pornesc la aeroterma si ca au radarul mai prost ca Mig-urile? Sau e doar gura targului?

Petre
Guest
Petre

Rd-ul, radarul e imbunatatit e tot ala 66-le WIKI zice : APG-66(V)2A – AN/APG-66(V)2 with a new combined signal and data processor that provides seven times the speed and 20 times the memory of the older radar computer and digital signal processor line replaceable units. In this new variant, the displayed resolution in ground-mapping mode is quadrupled, and is reported to be close to that offered by SAR techniques. Used for modernization of F-16A/B fleet of Belgium, Denmark, Norway, Portugal and the Netherlands in the mid-1990s. bate 180 Km, Lancer-ul parca 100 km; Avionu’e inca bun pe o perioada sa… Read more »

Jap
Guest
Jap

Bulgarii trec direct pe F-35. Rapandulele noastre nu au parasute de frînare. După ce am băgat o căruță de bani în ele,idioții-șpăgari de pe la noi nu le-au zis lusitanilor să instaleze o amărită de parașută,(vezi ce au pățit ungurii cu gripenul cînd s-a terminat pista).

Petre
Guest
Petre

Ba Jaf..esti penibil, de ce nu iti dau astia ban ?
Castravetii doar sculpteaza in rasaduri FF ( mare )…. de la friendly forever…

Vezi vreo veste de dincolo de Giurgiu ? Ceva important ?
Se dau ( si se vor da muult timp ) cu interceptoru’ fumegator fara avionica comp.NATO, fara radar serios si cu rachetele antice ( daca nu-s expirate ) rushopile ( stiu doar конец программы si ниет )

Jap
Guest
Jap

Bulgarii i-au F-35.

Petre
Guest
Petre

@jap, esti de groaza, ca sa ai F-35, trebuie obligatoriu sa detii F-16 sau macar ceva familiar cu F-18.

Ia sa vedem programul F-35, ce tari il detin sau il vor detine ?

Australia, Belgia, Olanda, Danemarca, Canada ( inca nu-i sigur ), Turcia, Norvegia.

Buun, in afara de Australia care nu are F-16, dar are F-18 Super Hornet, toate detin ceea ce ziceam.

Deci bulgarii nici macar MIG-29 nu MAI AU, sigur nu-l poate folosi intr-un conflict.

Jap
Guest
Jap

Ai uitat de Israel,Japonia,Coreea,Singapore și China.

Cezar
Guest
Cezar

@Jap,

Ai uitat de R Moldova, Koreea de Nord si R.D. Kongo. 🙂

Bre, pai daca bulgarii o ‘pun’ de 2 – 3 escadrila de f 35 cu toate acareturile din dotare, modernizarea bazelor aeriane, rachete, antrenemente e.t.c, inseamna ca au cheltuit jumate din bugetul tarii. Daca trimit aia la produs toate femeile lor, tot nu reusesc sa completeze bugetul.

Eu zic sa se multumeasca cu ce au, cat mai au, ca alte avioane nu mai pupa prea curand, nene!

Jap
Guest
Jap

Eu nu te contrazic Cezare,dar să așteptăm sfîrșitul luni să vedem ce m-ai zic și ei.