Ziua Inspectoratului General de Aviatie

Read Time:2 Minute, 51 Second

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInspectoratul General de Aviaţie al M.A.I. sărbătoreşte joi, 1 august, ziua armei şi 66 de ani de la înfiinţarea aviaţiei Ministerului Afacerilor Interne.

Momentul aniversar coincide cu cel al absolvirii promoţiei de ofiţeri naviganţi şi nenaviganţi, formaţi pentru Inspectoratul General de Aviaţie în cadrul Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, se arata intr-un comunicat de presa.

În acest an, promoţia de ofiţeri pregătiţi pentru M.A.I. este formată din 10 ofiţeri – piloţi de elicopter şi 9 ofiţeri nenaviganţi, aceştia din urmă urmând a se specializa în domeniul activităţii de control trafic aerian.

La festivitatea de absolvire, din partea Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I. a participat inspectorul general al acestei structuri, general de brigadă Dorel GRĂDINARU.

Istoria I.G.Av.

Cu o existenţă de peste şase decenii, Inspectoratul General de Aviaţie continuă tradiţia aeronauticii militare în Ministerul Afacerilor Interne.

Prima unitate de aviaţie a M.A.I., denumită Flotila Aerotransport a Ministerului Afacerilor Interne, a fost înfiinţată în iulie 1947, fiind găzduită de Aerodromul Dudeşti – Cioplea. Unitatea a avut apoi sediul pe Aerodromul Popeşti-Leordeni (1949-1960), respectiv Aerodromul Otopeni (1960-1973), pentru ca din 1978 şi până în prezent, aceasta să îşi desfăşoare activitatea în cadrul Aerodromului Băneasa.

In tot acest timp, unitatea de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne a avut mai multe denumiri, respectiv Regimentul de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, Grupul de Aviaţie Transport al M.A.I., Escadrila de Aviaţie a M.A.I., respectiv Unitatea Specială de Aviaţie a Ministerului de Interne.

Actualul Inspectorat General de Aviaţie al M.A.I. a fost înfiinţat în anul 2008, prin reorganizarea Unităţii Speciale de Aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a necesităţii consolidării rolului acestei structuri în îndeplinirea misiunilor aeriene complexe ce îi revin.

În acelaşi timp, au fost înfiinţate şi patru unităţi speciale de aviaţie teritoriale, subordonate Inspectoratului General, situate în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Tulcea. Prin operaţionalizarea unităţilor teritoriale, s-a reuşit reducerea timpului de reacţie şi intervenţie a aeronavelor Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., concomitent cu reducerea semnificativă a costurilor de zbor.

Totodată, prin intermediul acestor unităţi, Inspectoratul General de Aviaţie a reuşit acoperirea operaţională a întregului teritoriu al ţării, fiind astfel capabil să intervină cu operativitate în acordarea de sprijin comunităţilor locale şi populaţiei aflate în dificultate.

În plus, măsura a permis creşterea capacităţii de intervenţie la evenimente, eliminând dificultăţile şi riscurile generate de traversarea lanţurilor muntoase în condiţii meteorologice nefavorabile. În prezent, sunt derulate demersuri pentru asigurarea unei mai bune acoperiri a zonelor de vest, respectiv de sud-vest ale ţării, prin înfiinţarea de noi unităţi speciale de aviaţie la Craiova şi Caransebeş.

În cele peste şase decenii de existenţă, Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I. a fost dotat cu mai multe tipuri de avioane, respectiv YU-52, 54, LOOKED-10, FISLER-STORK, SOCOL, FLIT-10, PO-2, V KLEM-25, 35, HEINKEL-111, BECKER-MEISTER, FOCKER-WOLF-209, TAIFUN, ZLIN, RWD-8-13-4, L-60 BRIGADIER, AERO-45, LI-2, SUPER-AERO, AN-2, BN-2 şi elicoptere de tip MI-4, MI-8, ALOUETTE II, III (IAR-316B).

În prezent, Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I., are în dotare elicoptere modernizate de tip IAR-316B, MI-8, MI-17 şi de ultimă generaţie, tip EC-135 P2 şi EC-135 T2, precum şi un avion medical de tip Piper PA-42 Cheyenne III.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Negocieri Romania – Portugalia privind achizitia avioanelor F-16
Next post Ministerul Apararii clarifica balbele lui Dusa. Avioane neidentificate in spatiul aerian al Romaniei
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x