Ce primesc ungurii dupa ce au semnat contractele pentru elicoptere Airbus

Read Time:1 Minute, 46 Second

Airbus Helicopters a transmis recent ce presupune cooperarea industriala dintre companie si Ungaria in urma celor doua contracte pentru un total de 36 de elicoptere in variantele H145M si H225M.

Din comunicatul mai sus citat aflam ca ungurii si AH au semnat un Memorandum de Intelegere pentru „a dezvolta o cooperare industrială pentru proiecte de aviație pe termen lung”.

Asta inseamna, in prima faza, deschiderea unei fabrici de componente in Ungaria. Ca sa va dau citatul exact, iata:

„Acordul intenționează să creeze o fabrică durabilă și integrată în cadrul companiei Airbus. Unitatea de producție de tipul greenfield va începe prin fabricarea pieselor mecanice care vor fi apoi livrate către centrul principal de asamblare a componentelor, pentru ca piesele dinamice să fie montate pe diferitele elicoptere din gama Airbus care sunt utilizate în peste 150 de țări din întreaga lume. Acordul se va baza, de asemenea, pe un lanț local de aprovizionare calificat pentru a îndeplini anumite sarcini, cum ar fi tratamentul suprafețelor.”

Bun, deci primul rezultat al offsetului atat de mult dorit in Romania este o… fabrica de componente. Discutam, evident, pe franturi de informatii, probabil ca in acel memorandum sunt incluse si alte investii ce se vor realiza in viitor, conform unui anumit scenariu, dar acum despre asta vorbim.

Ungaria va cumpara 36 de elicoptere militare si va primi ca offset o fabrica de componente pentru elicoptere. O fabrica ce va lucra, intelegem, independent de flota de elicoptere Airbus a ungurilor si va asigura locuri de munca specializate pentru ani la rand.

In conditiile astea, cum vi se pare propunerea celor de la Airbus Helicopters pentru Romania? Cum vi se pare linia de asamblare a unor elicoptere pe care chiar tara noastra ar urma sa le foloseasca? Mult? Putin?

Ba as putea merge putin mai departe cu intrebarile si sa va provoc sa spuneti ce asteptari aveti de la Bell? Daca Romania va cumpara cele 45 de elicoptere Viper si Venom ce credeti ca va primi in cadrul acordului de offset? Despre ce investitii Bell in Romania am discuta?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

23 thoughts on “Ce primesc ungurii dupa ce au semnat contractele pentru elicoptere Airbus

  1. Urgenta pentru noi este dotarea cu elicoptere de atac, nu cu autobuze zburătoare. Că mi-aș dori să înlocuim și Pumele este adevarat , dar nu cred că ne permitem acum.

      1. Având în vedere că la tancuri și TBT-uri stăm foarte slab ,singura sansa sa putem rezista ( o perioadă) in față unei invazii terestre, este să avem elicoptere de atac . Bineînțeles dacă avem și o aviație și o apărare antiareiana , apte să păstreze supremația aeriană pe cerul patriei. Pentru cărat diverse in spatele frontului ne putem descurca și cu Puma.

          1. Prioritizare se face in functie de doctrina, noi avand una defensiva avem nevoie de mijloace de foc care sa opreasca un eventual agresor. Cu H 225M nu opresti pe nimeni, nici cu 145ul prea multi, sunt elicoptere civile militarizate, unul de transport, celalalt de cercetare.
            Cine ne ataca pe noi terestru si pe unde? „Bune” intrebari si „la obiect”, dar, ca sa raspund cu o intrebare, care-i rostul armatei romane? Sa cucereasca Balcanii sau sa fie capabila sa apere teritoriul national? Impotriva cui? O astfel de intrebare nu merita un raspuns, chiar nu merita…

          2. Interesant cum spui ca o astfel de intrebare nu merita raspuns, dar totusi il oferi, fara insa a raspunde. Un paradox, nu crezi? In momentul de fata oare de ce are nevoie armata, de elicoptere de atac sau de elicoptere care pot fi folosite si in alte tipuri de misiuni? Daca ai, de exemplu, dezastre naturale te bazezi exclusiv pe IGAv sau apelezi si la armata? Ce e mai probabil sa se produca in viitorul apropiat, un dezastru natural sau o invazie a Romaniei de catre o forta militara straina?

            Ce zici, sunt intrebari care merita raspuns? 🙂

          3. 🙂 Ne-am obisnuit sa ne dezapezeasca armata, desi nu pt asta sunt platiti militarii, de inteles confuzia. Niciodata Armata nu-si cumpara, ce vrei tu, cu gandul la dezastre naturale, nu achizitionezi F 16 sa stingi incedii forestiere, pt asta ai Mi 17 (si Spartan, aparate care se preteaza la multirol fara a face rabat fata de scopul lor initial). Un elicopter de transport este un elicopter de transport, poti discuta despre Venom vs H 225M nu despre Viper vs acelasi aparat.
            In acest moment, ca sa fiu concis, Ro nu are elicoptere de atac, dar dispune de cateva-destule Pume L/M care-si pot face treaba foarte bine.
            Asa ca intreb inca odata, retoric 🙂 , care crezi tu ca este rolul armatei romane? Nu cumva tocmai lupta impotriva unei invazii si doar in subsidiar ajutorul in caz de calamitate?
            O catastrofa naturala este o adiere de primavara fata de o invazie militara, nu cred ca cineva le poate compara.

          4. Nu inteleg de cand zapada e dezastru natural, dar ma rog… Armata nu-si cumpara ce vreau eu, e evident, asa cum nu-si cumpara nici ce vrei tu 🙂 Sunt altii in alte pozitii care decid ce-si cumpara armata si nu intotdeauna se tine cont de necesitati sau de doctrina. Rolul armatei romane este, ca sa citez constitutia, acela de garantare a „suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale”. Dar suficient cu discutiile teoretice. Deci tu crezi ca o invazie a Romaniei este mult mai probabila decat o catastrofa naturala si, prin urmare, armata ar trebui sa se pregateasca si sa se doteze pentru a opri o astfel de invazie, desi nu stim cine sau cand ne-ar invada.

          5. N-am scris ca invazia este mai putin probabila decat dezastrul natural, am scris, destul de clar, ca efectele primei sunt infinit mai…neplacute decat cele ale unei ploi musonice sau cutremur de pamant. Una este sa fii bombardat, alta inundat…
            Nu eu cred ca armata trebuie sa opreasca o invazie ci aia de au inventat sistemul militar cu multe mii de ani in urma, de altfel si in citatul tau nu scrie nimic referitor la alunecari de teren sau incendii forestiere ci la lupta cu arma in mana. Greu sa lupti cu camionul pe post de TBT si 225/215M pe post de Viper.
            Zapada in cantitati mari poate fi dezastru natural atunci cand iti lasa izolati mii de oameni, iar primavara iti ia tot judetul…

            Militarii nu se pregatesc niciodata pt interventii la dezastre, daca tu cunosti vreun astfel de program de pregatire (cu exceptii foarte punctuale) spune-ne si noua. Armata face ce poate, ajuta dar nu face achiziti pe post de armata salvarii

          6. De acord, eu iti puneam in vedere si o alta perspectiva doar. Sa citesti, te rog, concluziile sedintelor CSAT, in special cele referitoare la planul de inzestrare. Sunt tare curios ce concluzii tragi 🙂

          7. Dupa logica asta ar trebui sa dotam armata doar cu elicoptere si avioane de transoprt plus camioane. Putem sa renuntam si la pustile de asalt si sa dotam militarii doar cu Pistol Carpati Md.74 ,sa se apere de de un eventual atac al ursilor , cand scot persoanele ramase inzapezite pe drumuri montane, caci oricum nu ne ataca nimeni.Nici F-16 nu ne trebuie ,cat depre MIG 21 la ce bun sa ardem gazu` cu atatea . Ne ajung 4 bucati in caz ca un Boeing nu cominica cu solul in timp ce plimba creanga pe cerul patriei.P.S. este nevoie sa te atace cineva ca sa ai o armata puternica sau este nevoie de o armata puternica sa nu se gandeasca nimeni ca ar putea sa atace ?

          8. Ai zis ca este important sa dotam armata pentru interventia la dezastre . Cum nu ne ataca nimini ajung 4 MIG-uri pentru avioanele civile ratacite .Facem economie si cumparam autobuze de la Airbus

          9. Nu intru in discutia referitoare la atributiile armatei,

            Punctual referitor la prioritati si dotare, armata romana are nevoie mai intai de platforme care sa-i asigure mobilitatea, respective avioane de transport (si intr-adevar primele investiiti majore in tehnica noua au fost in Spartani), elicoptere (unde dincolo de discutii si intentii raman Pumele) si TBT, poate chiar MLI (unde suntem la cea de a 2-a transa de Piranii). Asadar si theoretic si practic vorbim despre transport. Asta daca vorbim de urgenta, care a fost data de dotarea insuficienta desfasurarii misiunilor curente ale armate (subliniez curente, nu potentiale sau viitoare, pentru a releva urgenta). Aceste misiuni presupun dislocarea fortelor la distanta, in teatre aflate in afara granitelor. Daca aminteai de „doctrina”, armata romana nu se poate pregati / dota cu tehnica sufficient de mare cat sa respinga un prezumtiv atac direct al Rusiei. Pur si simplu ar fi imposibil. In acest moment apararea Romaniei este una colectiva bazata pe Nato. Este o alegere deja facuta si foarte corecta in opinia mea. Pentru ca acest colectiv sa asigure apararea noastra, noi la randul nostru trebuie sa ne aducem contributia, si in prima etapa asta a presupus investitii in platforme „neofensive” ca sa le zic asa. Din cate inteleg urmatoarele pe lista sunt fortele navale, unde prioritatea este data tocmai de capacitatea limitata a Nato de a disloca sau opera in Marea Neagra (singurul actor relevant fiind Turcia). Deci foarte probabil urmeaza corvete si fregate, inainte de Viper, Abrams etc.

  2. Nu cred că va fi fabrică,va fi și la unguri o hala de montaj,ca la noi. O fi la ora actuală debandadă prin francistan cu „vestele galbene”,dar componentele principale ale lui H,tot în vestul sălbatic o să se fabrice.

      1. Ca si in curtea IAR , dealtfel. In comunicate ni se spune ca la Ghimbav se construiesc fuzelajele , daca isi da fabrica din Turcia acordul . Prosti or fi ?!

  3. Lasă să vedem ce o să „fabrice” și apoi mai vorbim. Chiar crezi că Airbus o să mute producția de motoare,electronice și armament în „maghiaria”? H225 se fabrică în francistan și H145 cu cele nemțești în germanistan. O să fie o hală,ca la noi. În caz că le mai trebui o șaibă sau o piuliță,o iau din Ungaria.

  4. Pe mine nu mă interesează comunicatul de la Airbus. Să de-a Domnul să fie „fabrică” și apoi recunosc că am greșit. Și la noi a zis că-i „fabrică” într-o hală. O fi debandadă prin francistan cu „vestele galbene” și atentate teroriste islamiste,dar componentele principale ale elicopterelor,tot în vestul sălbatic o să se fabrice. Să de-a Domnul să fie „fabrică”! :-):-):-)

  5. Referitor la intrebarile de la sfarsitul articolelor, pe rand:

    – H215M este o carte pe care Romania ar trebui sa o joace. Este una dintre putinele sanse oneste ca noi sa facem elicoptere. 215 este matur sau la sfarsit de cariera. Dar, ar fi produs exclusive la noi. Daca Airbus ar reusi sa vanda, el s-ar fabrica aici. Este o oportunitate care nu exista la celelalte variante, unde in cel mai bun caz poate vor produce sub licenta un numar limitat de aparate, strict cat vom cumpara tot noi.

    – De la Bell ma astept la un produs performant si de un atu pe partea de cooperare cu marines, poate instruire comuna, poate asistenta in caz de conflict, costuri de operare mai mici in cazul dizlocarii in teatre de operatiuni.

    Nu sunt in masura sa compar performantele tehnice ale platformelor, dar nu poate sa fie singurul criteriu (pentru ca altfel am produce Comanche). Sper sa ne analizam si ideal vs putinta.

  6. Pînă ne decidem dacă este hală s-au linie de montaj,cică unguri au cumpărat 44 Leopard 2A7,noi-nouțe și 24 PzH 2000, tot noi-nouțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Iranul ar putea cumpara JF-17. „Chinezarii” made in Pakistan
Next post Indonezia mai asteapta pentru Su-35