Mai multe avioane MiG-21 LanceR pentru Fortele Aeriene Romane?

Read Time:2 Minute, 16 Second

O serie de fotografii facute intamplator de un grup de spotteri ne-ar putea arata ca flota de MiG-21 LanceR a Fortelor Aeriene Romane se mareste. Cum nu avem informatii concrete, momentan speculam.

Daca sunteti cititori ai Aviatia Magazin stiti ca rareori discutam fara informatii verificabile, insa mi se pare un subiect extrem de interesant, care merita dezbatut inca de acum.

Baietii de la Plane Spotters Bacau, cei care realizeaza fotografii mai ales in zona aeroportului bacauan, au surprins recent o „pasare rara”. Sau poate nu chiar atat de rara, daca revenim la intrebarea din titlu.

Concret, pentru ca am mers prea mult pe langa subiect, proaspat iesit din reparatie capitala si trimis la zboruri test este MiG-ul 21 cu numarul de bord 5913. Ce este special la acest avion? Ei bine, 5913 este, sau era, unul dintre zecile de modele LanceR A scoase din serviciu si stocate la Bacau!

In fotografia de mai jos puteti vedea, sus, cum arata 5913 acum (foto Dan Stefan), vopsit in camuflajul variantei LanceR C, iar jos puteti vedea cum arata 5913 in anul 2010, intr-o trecere Otopeni Air Show (foto Catalin Cocirla), avand camuflajul LanceR A.

Avionul cu numarul 5913 a fost un MiG-21 MF modernizat prin programul DD la standardul LanceR A, dupa cum vedem pe un site pe care vi-l recomand, Aripi Argintii. Scos din serviciu in momentul in care s-a renuntat la aceasta varianta, a fost stocat la Bacau pana de curand.

O scurta recapitulare pentru cei mai putin familiarizati cu LanceR-ul. Programul DD, de modernizare a flotei de avioane MiG-21 a Romaniei, a fost dezvoltat in trei variante. LanceR A a fost varianta de atac la sol si CAS, avioane in simpla comanda vopsite in camuflaj „de sol”, LanceR B a fost varianta de antrenament, aici fiind incluse avioanele in dubla comanda, si LanceR C, varianta aer-aer sau de superioritate aeriana, cu avioanele vopsite in nuante de albastru.

In timp s-a renuntat la LanceR A, aparatele fiind scoase din serviciu si stocate, pastrandu-se numai LanceR B pentru antrenament si LanceR C pentru Politie Aeriana.

Faptul ca un LanceR A este scos din stocare, trimis la reparatie capitale si redat la zbor mi se pare un eveniment notabil. Asa cum spuneam nu stim inca foarte multe lucruri. Nu stim daca este vorba despre un plan de crestere a numarului de avioane in cele doua escadrile care opereaza MiG-ul 21 sau daca nu cumva este un proces de inlocuire a avionului pierdut in accidentul din aceasta vara de la Borcea, cand un LanceR s-a prabusit si a fost distrus complet.

Atunci cand vom primi mai multe informatii vi le vom oferi.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

9 thoughts on “Mai multe avioane MiG-21 LanceR pentru Fortele Aeriene Romane?

  1. Nu vad de ce nu ar fi aduse din nou in serviciu, mai ales ca dupa cum se vede, daca au parte de o intretinere buna ele pot zbura inca mult si bine, Draken Int stie… Mai mult, ne-au cazut 2 C-uri in ultimii doi ani si practic escadrila de la Borcea a ramas descompletata, de unde pare logica ideea de a aduce inapoi in serviciu din cele stocate. Mai mult decat atat, cred ca baetii nostri pot face deja o comparatie intre costurile de operare ale lui F fata de cele ale lui Mig iar pt politie aeriana cred ca trebuie sa fie cat mai ieftin. Mai mult decat atat, as vrea sa stiu daca asta adus este in ca un A vopsit in C sau l-au upgradat cu avionica de C.

      1. Mă refeream la radar, care e diferit la A fata de C, la acel MFD lipsa și la compatibilitatea cu R550 și Python 3

    1. Da, presupunerile tale sunt corecte si mai mult de atat pot sa iti confirm faptul ca 5913 varianta aer-aer va inlocui MIG- ul de la Borcea care a aspirat o pasare anul trecut…

  2. Mi-am pus problema asta mai de mult: cum ar fi daca o dată cu apariția lui F 16 in dotarea forțelor aeriene, Mig-ul 21 ( care înțeleg că mai are resursa de zbor de aproc10-15 ani) nu poate fi convertit la varianta de atac la sol. Ok, vom avea un multirol de generație 4, însă nu putem avea și un avion de atac la sol de generație …. mai veche, daca tot ii putem asigura o superioritate aeriană cu F 16. Mă gândesc că în principiu doctrina aviatică românească ar cam trebui sa fie în esență lupta în perimetrul spațiului aerian național, nu?

    1. Miguel 21 le poate face pe amândouă, atât atac la sol cât și aer-aer, nu ai ce sa convertești. Motivul păstrării Migului in inventar, unul dintre ele adică, este costul mult mai scăzut de operare fata de F iar pt anumite operațiuni cum ar fi poliția aeriană nu ai nevoie de mai mult. E că și cum ai face politie aeriană cu F-35 deși ai ieși mai ieftin cu F-16. Mai mult de atât Migului încă este foarte eficient in lupta și presupun că în echipă cu F-16 poate fi mortal, cu F-16 in rol de miniawacs pt direcționarea Migului care sa suspendat inamicul, cu radarul oprit etc.nu mă pricep prea mult dar din ce am citit despre indieni care au folosit Bizonii în echipă cu Su-30 și i-au tăvălit pe americani.

      1. l-am făcut noi CAS că el săracu s-a născut interceptor la altitudine(a fost și varianta care a ieșit prima din dotare)
        ce am făcut noi atunci a fost un compromis bun ce trebuia să ne cumpere timp dar între timp a devenit vioara întâi.

  3. Nu s un expert in domeniu dar cred ca Mig 21 modernizat in Romania dupa licenta chineza chiar ar fi o realizare marcanta.Am citit in mai multe locuri ca nu se merita pentru ca intr un final ar iesi cel mult un avion 4++ cand deja altii construiesc generatia 5.Pai altii care sunt aia?Pana acum afar de SUA ,Rusia si China restul sunt doar pe hartie.Si de ce ma rog pentru Romania un multirol sau un interceptor generatia 4++ nou ar fi rau.99 % din tari asta au sau sub.Plus ca repunem industria de profil pe picioare,creeam peste 60000 locuri de munca si statul castiga bani din taxe si impozite si posibil sa mai amortizam investitia si din vanzari statelor din jur ,cererea de trainer/fighting fiind destul de mare la preturi rezonabile.Clar aparatul chinezesc JL-9 FTC/2000 ar fi probabil cea mai buna obtiune pentru noi ca licenta.Acesta e construit la nivelul anilor 2005.Noi il vom aduce la nivelul anilor 2019 ceva ajustari la structura la apanaje,la aripi cu materiale compozite sa fie mai usor,cu motoare mai puternice si mai bune,mai economice cumparate din vest sau Israel,avionica de ultima generatie,tractiune vectoriala si radar AESA.Putem avea un multirol de genratia 4++ nou pe care sa l exploatam 20-25 ani cu costuri si mentenanta minime.Putem fabrica pentru noi minim 120 de aparate la un cost unitar de 20-25 mil euro ,ceea ce e foarte bine,decat sa cumparam SH cu 55 mil.E o parere si cred ca mai buna decat ce au gandit politicienii si multi altii de pe aceste forumuri care nu au in cap decat sa cumparam In timpul asta putem contacta un imprumut sa cumparam 48 aparate F-35 A.Am avea intr un final o flota numeroasa in exploatare cu aparate noi cu care am sta linistiti cativa zeci de ani si la umbra acestora putem gandi chiar noi in colaborare cu alte state ,sau sa participam la proiectul unui aparat de generatia 6.Eu cred ca asa e cel mai sanatos pentru noi,nu sa aruncam cu banii pe geam pe tot felul de aparate care si alea sunt maxim 4++ noi sau uzate.Ma gandesc aici la F-16 Viper block 70 pe care il viseaza unii chiar daca are tehnologie avansata de la F-35 sau F-22 nu este peste generatia 4++ si mai costa si o groaza de bani.La banii aia putem avea 3 aparate construite aici probabil la fel de bune sau aproape la fel de bune.Ne putem insira de la fiecare avion de generatia 4++ sa ne facem o idee ca apoi sa implementam pe acest aparat sa poata fi cat mai performant.Parerea mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Su-27 rusesc, interceptat de canadieni in apropierea Romaniei
Next post Avioane F-22 Raptor, distruse pe baza aeriana Tyndall?