Dorel Luca, sfidand legile fizicii cu MiG-ul 21

Locotenent-colonelul Luca Dorel decola in tromba, sigur pe el si pe masina zburatoare ce-o stapanea ca nimeni altul.

Cei ramasi la sol, piloti si tehnici, erau in asteptare.

Stiau sau banuiau ca-n ziua aceea “sefu” le va demonstra ceva inedit. Dar ce anume? Loopinguri, tonouri? Nu! Probabil o trecere la verticala aerodromului in zbor pe spate, la 100 de metri. Sigur, despre asta e vorba.

Dar, spre surprinderea lor, nimic din ceea ce presupuneau nu se produse. Comandantul lor executa o survolare a spatiului aerian peste unitate, intr-un zbor obisnuit, in linie dreapta, fara nimic spectaculos.

Ce-i asta?, se intreaba unii. Antrenament, raspunsera altii, insinuant.

Cand toti credeau ca avionul supersonic vine acasa, deoarece se ivise undeva pe panta de aterizare, acesta, spre surprinderea unanima, realiza o trecere peste campul de zbor, in limita de viteza, cu botul mult peste orizont, ceea ce lasa impresia unei prezumtive angajari. Toti au inlemnit. Asa ceva nu mai vazusera pana atunci. Evolutia pur si simplu i-a imobilizat pe toti, privirile alternau intre pista ce lucea in soare si silueta reactorului care evolua atat de incet incat se parea ca sfarsitul era iminent.

Ce face, dom’le, omul asta? Cade!, se alarma medicul, maiorul doctor Tentea Paul, prezent la start.

Taci si uita-te!, il tempera o voce.

O fi surpriza de care ne-a vorbit “sefu” mai demul…

Sigur ca da!, preciza o alta voce.

Incredibil! Daca nu vedeam cu ochii mei nu credeam, zise capitanul Dobre cu o usoara tenta de scepticism, dupa ce avionul reintra in zbor orizontal spre capatul aerodromului, intrand in tur de pista, premergator aterizarii.

Se putea angaja in orice clipa, spuse locotenent-colonelul Alexandrescu Florin, comandantul unitatii de bimotoare reactive aflat, de asemenea, in “Zebra”.

Asa ceva n-am mai vazut, completa locotenent-colonelul Pluteanu Dionisie adresandu-se camaradului sau intr-ale zborului, locotenent-colonelul Teodor Solomon.

Pai ce credeti dumneavoastra? De ce v-am invitat azi la start?, sublinie mairorul Petre Paulian, seful de stat major, privind mai mult spre tizul sau in ale functiei, maiorul Stanculea, sa asistati la un anume eveniment, cel oferit cu putin timp inainte.

Alaturi, comentariile unei parti din grupul “celor 16” (referire la pilotii promotiei 1984) nu mai conteneau. Printre acestia, capitan-comandorii Pelin Neculai, Lucian Armeanca, Valentin Blanda si Dumitru Balan, pareau coplesiti.

Eugenia Tascau, Victor Donciu
Aviatorii, 1996

Cam asa ceva facea Dorel Luca in zilele-i de glorie. Din pacate, filmarile de atunci nu sunt chiar cele mai bune…

Mai multe imagini si clipuri video cu Dorel Luca veti gasi pe Fan Clubul Dorel Luca de pe Facebook, accesand acest link

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Aviatia Magazin » Blog Archive Istoria aviatiei militare romanesti: "Make i-a culcat la pamant!" Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of