Ce facem în caz de incendiu pe Otopeni? Minţim?

Read Time:3 Minute, 27 Second

Aeroportul Otopeni a intrat din nou în atenţia publicului, de data aceasta după ce un mic incendiu din terminalul Plecări a fost gestionat atât de prost încât a devenit ştire la nivel naţional. Iar reprezentanţii Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti au arătat din nou cât sunt de… profesionişti.

Înainte de toate, să vedem puţin ce s-a întâmplat. Duminica dimineaţa a luat foc ceva, se pare că o hotă, la unul dintre restaurantele din terminal. Incendiu mic, pompierii aeroportului au fost alertaţi şi l-au controlat fără probleme din câte se pare.

Dificultăţile apar în momentul în care se constată degajare de fum. Şi nu puţin!

Ce se întâmplă în acest moment? Dacă îi ascultăm pe cei de la CNAB, se intâmplă ce trebuie, angajaţii intervenind pentru evacuarea pasagerilor din zona afectată către una sigură.

”În cursul zilei de azi, 23 februarie, la ora 6.46, la centrala de incendiu a aeroportului Henri Coandă s-a înregistrat producerea unui incendiu în zona restaurantelor din parterul zonei de îmbarcare a pasagerilor. La ora 6.48, la locul incendiului au ajuns pompierii aeroportului, care au constatat degajare de fum de la hota de evacuare a aerului viciat a unuia dintre restaurante și au intervenit imediat cu 30 stingătoare cu praf de 6 litri și 6 stingătoare de 50 litri. După alte două minute, personalul aeroportului a dirijat pasagerii către o altă zonă a terminalului, apropiată, până la stingerea definitivă a incendiului, care, deși s-a dovedit a fi unul minor, a produs o cantitate semnificativă de fum. A fost anunțat totodată ISU care a intervenit în timp util, activitatea în zonă fiind reluată la ora 7.44, cu excepția restaurantului unde s-a produs incendiul”, se arată într-un comunicat transmis de CNAB la vreo NOUĂ ore de la incident!

Din ce spun oamenii ai crede ca nu s-a intâmplat nimic, ba te întrebi ce e cu tevatura asta. A fost un mic incendiu pe care l-au stins, pasagerii au fost îndrumați rapid spre alte zone, totul ca la carte, nu? Pai nu!

Caci avem si mărturiile celor care au fost în terminal la momentul respectiv. Una dintre acestea este a unui vlogger, Mariciu pe numele lui, și e importantă pentru că vine de la un om obișnuit să scoată camera și să filmeze, fiind totodată atent la detalii precum ora.

Ei bine, povestea lui Mariciu este complet diferită de cea a autorităților de la Otopeni. Acesta ne arată cum la ora 7 dimineața alarma de incendiu sună în voie în Terminalul Plecări, cum în zona incendiului sunt într-adevăr pompieri și angajați ai aeroportului și cum de pasageri nu se ocupă nimeni!

Trec șapte minute, fumul devine tot mai gros, însă NIMENI nu dirijează pasagerii spre altă zonă. Cum știm asta? Se vede clar pe filmare cum oameni cu bagaje se plimbă nestingheriți prin fum! Da, la nivelul restaurantului sunt angajații CNAB care pare că evacuează lumea, dar un nivel mai sus, trei-patru metri probabil, în spațiu deschis, unde fumul e la fel de dens, nu e nimeni!

Un alt aspect extrem de important pe care îl subliniază și vloggerul nostru este că reprezentanții aeroportului n-au făcut niciun anunț! Ai o situație de genul ăsta, îți ia foc ceva, terminalul se umple de fum, iar tu nu comunici nimic celor aproape 3 mii de oameni care se află în incintă? Explicația oficială, oferită de purtătorul de cuvânt, este că nu au dorit sa creeze panică!

Adică ai un terminal în care se află trei mii de oameni, ai fum care cuprinde zone foarte circulate, iar tu nu spui nimic ca să nu creezi panică? Nu cumva amplifici panica atunci când nu anunți nimic? Nu cumva călătorul care este in terminal se gândește ca autoritatea habar nu are ce face din moment ce nu anunță măcar că știe de incendiu și că lucrează la stingerea lui? Tare as fi curios după ce manuale s-a lucrat în acest caz și cine a decis că e mai bine pentru pasager să nu afle decât după o oră ce s-a intâmplat.

Aici clipul lui Mariciu de la Otopeni:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Ce facem în caz de incendiu pe Otopeni? Minţim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Lansare cu scandal. HiSky, noua companie aeriană din Republica Moldova NU are avioane și certificat de operator
Next post Ajutorul de stat pentru Tarom a primit undă verde de la Bruxelles