De ce cumpără ungurii avioane de antrenament?

Read Time:1 Minute, 42 Second

Vestea că Ungaria a semnat un contract pentru achiziția a 12 avioane de antrenament avansat Aero L-39 NG i-a luat prin surprindere pe mulți. Așa că în cele ce urmează vom discuta puțin despre nevoile de pregătire ale Forțelor Aeriene Maghiare.

Vecinii unguri au în serviciu 14 avioane multirol Saab JAS-39 Gripen C/D, însă, cumva surprinzător pentru cine nu este la curent, nu au și posibilitatea de a-și pregăti piloții.

Citește și – Ungaria cumpără 12 avioane L-39 NG

Asta pentru că Ungaria a renunțat la vechile avioane de antrenament sovietice din cauza costurilor și nu a cumpărat altele.

Cum devii pilot de supersonic în Ungaria?

Întrebarea aceasta simplă are un răspuns destul de complex pentru că pregătirea viitorilor piloți de Gripen se face în patru etape mari.

Tinerii piloți maghiari efectuează faza inițială de pregătire în țară, pe baza aeriană Szolnok. Acolo învață să zboare pe aparate Zlin 242L, avioane pe care le are în flotă și Aeroclubul României, apropo.

După faza inițială, cei selectați pentru supersonic sunt trimiși în… Canada!

Din 2002, Ungaria face parte din programul NTFC – NATO Flying Training in Canada – iar piloții din țara vecină deprind tainele zborului reactiv pe baza aeriană CFB (Canadian Forces Base) Moose Jaw.

În Canada e efectuată timp de doi ani de zile faza a doua de pregătire, piloții unguri zburând pe aparate CT-155 Hawk.

După aceea, urmează faza a treia, maghiarii mergând în Suedia pentru a face trecerea pe Saab Gripen. Este un proces mai rapid, pentru că e efectuat la un nivel basic, ce durează mai puțin de un an.

Faza finală înseamnă revenirea în Ungaria, de această dată la Kecskemet, și desăvârșirea trecerii pe Gripen până la stadiul de pilot operațional.

Viitoarele L-39 NG ale Ungariei vor face ca piloții vecini să poată efectua faza de zbor reactiv în țară, renunțându-se astfel la școala de zbor canadiană. Este însă improbabil ca segmentul suedez să poată fi scurtcircuitat și el din cauza numărului mic de avioane și instructori maghiari.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “De ce cumpără ungurii avioane de antrenament?

  1. Decat sa dea banii la canadieni ca sa le antreneze pilotii in vederea pilotarii supersonicelor, mai bine cumparau de la noi niste IAR-99 Soim si rezolvau problema sau puteau sa se antreneze la noi la Bacau si ieseau mult mai ieftin decat cu canadienii. Acum s-au hotarat sa cumpere niste L-39NG de la cehi dupa ce majoritatea actiunilor acestui producator au fost cumparate de un investitor maghiar si vor avea astfel anumite facilitati. Parerea mea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post #OameniiCerului – Comandorul Valentin Tănasă, pilot IAR-99 Șoim
Next post Și bulgarii au început să anunțe misiunile de Poliție Aeriană