Incompetența și autosuficiența sabotează armata română

Read Time:5 Minute, 7 Second

Cazul dronei rusești care a căzut pe teritoriul României reprezintă definiția perfectă pentru incompetența și autosuficiența care domnesc la vârful armatei și care, în cele din urmă, vor eroda iremediabil imaginea acestei instituții.

Îmi este foarte greu să identific un alt moment în istoria modernă a Ministerului Apărării când această instituție să fi fost atât de subjugată de impostură și de mitomanie încât să se discrediteze iremediabil la ordinul unor politruci aflați temporar în funcții de conducere.

În timpul unuia dintre atacurile ruse asupra portului ucrainean Reni, de pe Dunăre, cel puțin o dronă utilizată de Moscova pentru a lovi infrastructura civilă a căzut pe teritoriul României, aflat la câteva sute de metri distanță. Asta au susținut autoritățile de la Kiev din prima clipă, anunțând totodată că au probe pentru această afirmație.

De la București, ministrul de Externe, ministrul Apărării și Ministerul Apărării, ca instituție, au negat vehement informația. Inclusiv președintele Iohannis, autorul haosului care guvernează armata, și nu numai, s-a lansat în declarații halucinante despre imposibilitatea unui astfel de incident.

S-a ajuns la un circ diplomatic pe care îl regăsești doar pe la statele de mâna a treia, românii mai având puțin până la a-i acuzat direct pe ucrainieni că inventează un incident grav!

”Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.”

Cam așa sună una dintre precizările de presă ale MApN. Armata României ”infirmă categoric” informațiile despre drona rusă și ne asigură că a ”monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone”. Automat, îi crezi pe oameni, sunt autoritatea supremă în România în acest segment.

Numai că pe social media apar clipuri video cu explozia unei drone peste Dunăre. Oamenii care se ocupă de geolocalizare, și care fac excelent treaba asta, identifică rapid locul, este teritoriul României.

Abia pe 6 septembrie, la mai bine de două zile de la incident, ministrul îi ia cu el pe șeful SMAp și pe șeful SMFA și pleacă în Deltă, acolo unde sunt descoperite, într-adevăr, resturile dronei! Bineînțeles că sunt condamnări ferme din pix, din nou, Iohannis a mai plusat încă o dată cu declarații aiuritoare despre incidente grave, iar România și-a pus poalele pe cap la nivel diplomatic.

Nimeni, dar absolut nimeni, nu a ieșit să explice lucrurile care contează cu adevărat:

  • dacă structurile MApN urmăresc cu atenție și îngrijorare tot ce se întâmplă în Deltă, cum au putut să rateze o dronă prăbușită pe teritoriul României? Care e nivelul de monitorizare și ce scăpări sunt la nivel de acoperire? De ce anume mai avem nevoie ca să nu se mai repete aceste situații? Cine e responsabil pentru resursele insuficiente alocate zonei? Domnii generali Petrescu și Pană, pe funcții de maximă responsabilitate de ani de zile prin bunăvoința președintelui care i-a și numit, sunt ok, rămân la birourile lor comode?
  • cine a luat decizia și cine își asumă responsabilitatea pentru ignorarea informației venită din Ucraina? Cine a decis să nu fie verificată zona înainte de a da comunicatele pompoase? Cine a stabilit că informațiile de la nivelul MApN sunt singurele credibile și că ce spun ucrainienii nu trebuie măcar verificat?

În esență, incidentul ăsta nu e deloc grav și putea rezolvat profesionist și decent, iar Ministerul Apărării putea ieși chiar bine. Nu era nevoie decât ca MApN să spună că a luat act de informările din Ucraina și că le investighează. În momentul în care erau descoperite resturile dronei anunța mutarea în zona Deltei a unor mijloace suplimentare de supraveghere și apărare, poate un radar TPS-79 dus pe la Tulcea sau Galați, niște sisteme Hawk mutate acolo just in case și nimic altceva. Aaah, și poate că ar fi fost bine ca, în loc să ne rățoim ca proștii la Kiev, să anunțăm că vom colabora cu partea ucraineană prin schimb activ de informații și date pentru a minimiza riscul unui incident similar pe viitor.

Atât, și lucrurile erau foarte ok pentru armată. Ba chiar se putea obține încrederea populației pentru viitoarele achiziții, că tot suntem aproape în fundul gol la nivel de echipare. Dar armata română, condusă de incompetenți autosuficienți cu titluri de doctor luate în baza unor compuneri agramate a decis să se împuște singură în picior și să se arate în toată splendoarea ei. Priviți, împăratul este gol!

Din păcate, cutremurul de imagine de acum va avea implicații uriașe pe viitor. Va fi extraordinar de greu, dacă nu chiar imposibil, de schimbat imaginea unei armate care nu știe ce îi cade în curte, care se ceartă cu vecinii ce încearcă să o ajute și care, mustind de prostie, arată că e incapabilă să execute misiunea sa existențială, apărarea teritoriului național.

Avem însă un Minister al Apărării care a fost transformat în agenție de PR pentru diverse pile politice efemere. E plin de ”comunicări” despre secretarul de stat Simona Cojocaru, care și-a șters ochelarii cu rame scumpe, despre secretarul de stat Bachide, care și-a dus costumele la curățătorie, despre ministrul Tîlvăr, care s-a scărpinat în fund. Totul, în timp ce la 3-400 de metri de România explodează drone care distrug infrastructura portuară, drone care uneori trec peste capetele românilor din zonă.

Tîlvăr, Petrescu, Pană sunt temporari, chiar dacă acum par de neclintit. Sistemul, însă, cu fiecare astfel de incident, demonstrează că este putred în esența și că mentalitatea sovietică de a minți, de a face scandal, de a raporta fals, de a-i ”executa” pe ăia puțini care își fac treaba onest încă dăinuie. De fapt, pare că e în ADN-ul militarului român, de la ultimul soldat la primul general.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
40 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
60 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Cele două ambulanțe aeriene Learjet 75 au ajuns în România
Next post Primul F-16 Block 70 pentru Slovacia