Un fake news epic, alipirea Transnistriei la Rusia

Read Time:3 Minute, 24 Second

În ultimele zile, presa din România a rostogolit un fake news uriaș, zvonul legat de o eventuală solicitare a Transnistriei de a deveni parte a Federației Ruse. S-a discutat la nivel alarmist, s-au vânturat scenarii care mai de care mai fantastice, iar când realitatea a demonstrat contrariul tot minciuna senzațională care aduce click-uri și bani este preferată.

Povestea acestei minciuni la care este complice o bună parte din presa din România are două surse. Prima este Congresul Deputaților de toate nivelele din Transnistria, care a avut loc miercuri. Un eveniment nu singular, dar rar, acest tip de congres fiind convocat de separatiștii de la Tiraspol de numai patru ori până acum. Pe fondul acestei adunări ieșită din comun, un politician de la Chișinău a punctat la capitolul imagine. Adică a transmis presei locale că știe el ”pe surse” că la acest congres Transnistria va cere Moscovei să intre oficial în componența Federației Ruse.

De aici a izbucnit avalanșa de fake, de discuții seci purtate de oameni seci care n-au nicio idee despre viețile lor, cu atât mai mult despre geopolitică.

Ei bine, a venit și a trecut congresul din Transnistria, ăia au cerut ajutorul lumii, Crucii Roșii, marțienilor și șerpilienilor, dar nu și alipirea la Rusia. A venit și a trecut discursul anual al lui Putin, iar omul n-a spuns niciun cuvânt despre Transnistria. Cu toate astea, amatorii mincinoși din România insistă pe acest subiect de parcă s-ar întâmpla mâine.

Sigur, un astfel de scenariu nu este lipsit complet de fundament. Avem exemplul privinciilor din Ucraina, ale căror conduceri-marionetă au făcut asta și pe care Rusia le-a alipit formal la teritoriul său, deși nu este o anexare recunoscută la nivel internațional.

Totuși, prima întrebare pe care oricine ar trebui să și-o pună este ”de ce acum?”. Transnistria e controlată de Rusia de 30 de ani, Moscova putea oricând să facă pasul ăsta. De ce acum? Am văzut că ar vrea să acceseze, nu se știe cum, depozitul ăla minune de la Cobasna, unde ar fi miliarde de tone de armament și muniție care ar înclina decisiv balanța strategică la nivel de Calea Lactee. De ce acum?

Apoi, pentru oricine avea doar puțină răbdare să îi asculte pe moldovenii care chiar se ocupă cu treaba asta și cunoscut resorturile după care funcționează Transnistria devenea clar că acest scenariu nu este altceva decât o minciună aducătoare de trafic și audiență de care așa-zișii jurnaliști și formatori de opinie profită pentru a face bani.

Transnistria este mult mai conectată la economia UE decât la cea a Rusiei, Transnistria beneficiază de fonduri generoase din partea Chișinăului, Transnistria e mult mai orientată spre Vest decât pare la prima vedere superficială. Sunt lucruri deloc subtile, pe care orice analist cu un dram de analiză în el le observă rapid. Ori în condițiile astea, cum ar putea Transnistria să ceară alipirea la Rusia?

Mai departe, presupunând că acest lucru s-ar întâmpla vreodată, ce ar obține Rusia? Transnistria e blocată între Ucraina și Moldova, nu are aeroport, nu are legătură directă pe nicio cale cu Rusia. Rusia nu ar putea trimite trupe în Transnistria, nu are trupe decât la un nivel simbolic acolo și nu ar putea profita de depozitul de muniție de la Cobasna. Deci, de ce ar face pasul ăsta Rusia? Sau Transnistria?

Sigur că sunt mult mai spectaculoase what if-urile despre cine ar câștiga dacă s-ar bate dacii cu samuraii, dar mai e mult până la un astfel de scenariu.

Unul dintre foarte puținii jurnaliști care chiar e informat pe acest subiect și care a păstrat întotdeauna un ton neutru este Vitalie Cojocari, de la Euronews. Pentru cine își dorește, ar putea să îl urmărească pe social media. Unul dintre cei care au intrat în mulțimea panicardă care caută senzaționalul pentru reach este Radu Hossu, un activist foarte vizibil pe subiectul Ucraina, și pe bună dreptate, omul mergând pe front cu diferite donații, dar care este super prăpăstios sau mega optimist, în funcție de context, oricum de fiecare dată departe de realitate.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Primul zbor pentru C-390 maghiar
Clinceni Air Show Next post Desenează un poster pentru Clinceni Air Show și câștigă un zbor cu avionul!