Ajutorul de stat pentru Tarom a primit undă verde de la Bruxelles

Read Time:2 Minute, 22 Second

Ajutorul de stat pentru compania Tarom a primit undă verde de la Bruxelles, Comisia Europeană aprobând planul guvernului României.

În aceste condiții, în conturile operatorului național vor intra în curând 176 de milioane de lei, aproximativ 36,7 milioane de euro, bani care sunt absolut necesari pentru ca Tarom să își poată continua activitatea.

Problema este că banii vor trebui returnați în maxim jumătate de an, iar dacă operatorul nu va reuși acest lucru va fi obligat să pună pe masă un plan de restructurare.

”Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, planul României de a acorda un împrumut temporar în valoare de aproximativ 36,7 milioane euro – aproximativ 176 de milioane lei, companiei aeriene de stat Tarom. Prin această măsură se va asigura faptul că serviciile de transport aerian vor continua să fie prestate în mod ordonat, în special pe numeroasele rute pe care Tarom este singurul furnizor, iar pasagerii nu vor fi afectaţi de perturbări ale traficului aerian, fără a se distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică.

În februarie 2020, România a notificat Comisiei intenția sa de a acorda Tarom un împrumut pentru salvare în valoare de aproximativ 36,7 milioane euro. Compania aeriană se confruntă cu un deficit acut de lichidități din cauza creșterii puternice în ultimii ani a costurilor sale de exploatare ca urmare a îmbătrânirii flotei sale. În absența ajutorului, TAROM nu va mai fi în măsură să își îndeplinească obligațiile de plată și să își mențină activitatea.

În temeiul orientărilor Comisiei privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor, statele membre pot să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, cu condiția, în special, ca măsurile de sprijin public să fie limitate în timp și ca amploare și să contribuie la realizarea unui obiectiv de interes comun. Ajutorul pentru salvare poate fi acordat pentru o perioadă de maximum șase luni, timp în care compania să găsească soluții de ieșire din situația de urgență.

Comisia a luat în considerare următoarele elemente: împrumutul va acoperi numai lichiditățile de care Tarom a dovedit că are nevoie pentru următoarele șase luni, iar România va efectua o monitorizare strictă a modului în care sunt utilizate fondurile, precum și faptul că România s-a angajat să asigure că, după șase luni, împrumutul va fi rambursat integral. În caz contrar Tarom va trebui să prezinte un plan de lichidare sau să efectueze o restructurare cuprinzătoare pentru a deveni viabilă pe termen lung. Comisia va trebui să evalueze și să aprobe această eventuală restructurare.

Condițiile stricte în care se acordă împrumutul și durata sa limitată, de șase luni, vor reduce la minimum denaturarea concurenței pe care sprijinul acordat de stat ar putea să o genereze. Prin urmare, Comisia a concluzionat că măsura este compatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
T-Rex

Vreau sa lucrez si eu la Tarom. Absolventi de Siru Haret au ajuns sa lucreze acolo. Platesc bine pentru un post bun.

Previous post Ce facem în caz de incendiu pe Otopeni? Minţim?
Next post Eurofighter, F-16 și Gripen se duelează în Columbia
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x