Cum vom călători după pandemie: Bilete de avion la un euro sau prețuri record?

Read Time:2 Minute, 38 Second

Pandemia de COVID-19 este foarte departe de final, însă în toată lumea se fac planuri pentru relaxarea măsurilor de carantină și, mai ales, pentru reluarea zborurilor comerciale cu pasageri.

Așa cum ați putut citi pe Aviația Magazin de curând, principalii operatori de pe piața românească vor zbura din nou spre destinațiile din Europa încă de la începutul lunii mai. Prețurile biletelor sunt momentan cele obișnuite, însă acestea vor fi modificate în perioada următoare.

Discuția despre zborurile comerciale cu pasageri în timpul și post pandemie se împart în două mari categorii, cu două portavoci importante.

Prima voce este cea a CEO-ului IATA (International Air Transport Association), Alexandre de Juniac, care a transmis un mesaj șocant pentru mulți atunci când a spus că vremea zborurilor ieftine a trecut. Mă rog, atât a fost preluat în presă pentru că el a continuat susținând că această vreme a trecut dacă vor fi implementate măsuri de distanțare socială în avioane.

Și așa va fi, mai ales că cea mai dezbătută măsură prevede lăsarea unui loc liber între pasagerii de pe aceeași banchetă. La avioanele scurt și mediu curier, cele cu care mergem majoritatea, este vorba despre locul din mijloc.

Chiar dacă va fi mai confortabil de călătorit astfel, va fi considerabil mai scump. În principiu, ar fi o reducere cu 30% a capacității de transport, la aceleași costuri pentru operatorii aerieni. Astfel, ei vor trebui să recupereze banii prin creșterea prețurilor. Și vorbim despre majorări de cel puțin 30%.

Dar mai este o voce care prezintă un altfel de scenariu.

CEO-ul Ryanair, Michael O’Leary, este de părere că măsurile de distanțare socială nu vor fi impuse în avioane, iar companiile vor declanșa un război a prețurilor mici pentru a readuce pasagerii la bord.

El a declarat că, în primă fază, obiectivul operatorului lowcost va fi acela de a avea avioanele și, evident, echipajele din nou în aer. Iar dacă pentru asta va fi nevoit să vină cu prețuri de dumping, de 10 euro, 5 euro sau chiar un euro pe bilet, asta va face!

Mai mult, el crede că toate companiile, chiar și cele legacy, vor intra în acest joc pentru că multe dintre ele vor beneficia de infuzii de capital din partea guvernelor naționale și își vor permite astfel să vină cu prețuri foarte mici pentru a-și umple avioanele.

Personal, mă aștept la o cale de mijloc. Nici eu nu cred în obligativitatea distanțării sociale în avioane, presiunea pusă pe o industrie oricum îngenuncheată fiind mult prea mare. În schimb, cred că vom avea controale mult mai stricte înainte de îmbarcare și că orice pasager suspect de infecție va fi oprit la poartă. Vom mai fi obligați să purtăm măști și, probabil, mănuși în aeronave și vom fi controlați din nou la sosire.

Voi cum vedeți această situație? Ați călători dacă ați prinde oferte de bilete la prețul de un euro sau v-ar fi frică? Dar dacă ar crește mult prețurile, ați mai merge cu avionul? La fel de des ca până acum?

Avem și un pocast pe această temă pe care vă invităm să îl ascultați și să ne spuneți apoi opiniile voastre:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Păi LanceRe,dacă articolul de față se referă la costuri și cîți pasageri intră în avion,mătăluţă nu zici nimic de recesiunea economică,care se află după colț și care debia așteaptă să ne-o tragă. Cîte companii aeriene o să supraviețuiească tandemului Corona-Recesiunea economică? Namaste.

Previous post Angajații Tarom au intrat în șomaj tehnic. 75% din salariul mediu inclusiv pentru piloți și însoțitori
Next post Zborurile comerciale către mai multe destinații europene rămân suspendate până în 15 mai
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x