F-35 este operational in Marea Britanie si va zbura in misiuni alaturi de Eurofighter Typhoon

Ministrul Apararii de la Londra, Gavin Williamson, si seful Statului Major al Fortelor Aeriene, Air Chief Marshal Sir Stephen Hillier, au anuntat recent ca F-urile 35 britanice sunt operationale, flota de pe baza RAF Marham atingand IOC – initial operating capability.

Asta inseamna ca avioanele de generatia 5 pot fi de-acum trimise in misiuni oriunde Marea Britanie are nevoie de ele.

In plus, in cadrul evenimentului ce a avut loc nu cu mult timp in urma la baza Marham a fost dezvaluita si doctrina de utilizare a lui F-35, care va lucra alaturi de Eurofighter Typhoon.

Bun, first things first. Williamson a fost primul care a luat cuvantul si el a vorbit despre operationalizarea flotei de F-35.

“Incredibilele avioane F-35 sunt pregatite pentru a efectua operatiuni reale, Eurorofighter Typhoon transformate si modernizate au acum puterea de a domina cerul pana in anul 2040 si continuam sa ne uitam cu si mai multa ambitie spre viitor”, a spus secretarul britanic al Apararii.

La randul sau, comandantul aviatiei britanice, Air Chief Marshal Sir Stephen Hillier, se declara mandru de realizarea oamenilor aflati in subordinea sa.

“Sunt mandru sa confirm faptu ca aceste capabilitati de lupta ale RAF au facut un pas major spre realizarea programului Next Generation Air Force. Avad tehnologie stealth de ultima ora, avioanele noastre F-35 sun gata sa fie trimise in operatiuni reale si, alaturi de Typhoon-ul care si-a demonstrat capabilitatile in lupta, ofera o schimbare majora in modul in care ne putem proiecta puterea aeriana oriunde in lume.”

Iar acum ajungem si la partea interesanta a materialului. De cand au primit primele F-35 acasa, pe RAF Marham, englezii au lucrat intens la dezvoltarea interoperabilitatii Lightning – Typhoon.

Cele mai recente teste operationale ar fi aratat ca utilizarea in comun a celor doua platforme de atac aerian aduce un plus de eficienta.

In principiu, englezii se gandesc la un mod de utilizare destul de asemanator cu cel implementat de USAF cu ani buni in urma, americanii folosind F-22 Raptor alaturi de platforme de generatia 4 ca F-15E sau F-16.

Practic, aparatele de generatia 4 devin “carausii”, beneficiind de posibilitatea de a acrosa multe arme si avand o raza de actiune destul de mare, in timp ce aparatele de generatia 5 se folosesc de abilitatile stealth si de pachetul de senzori de ultima generatie pentru a transforma loviturile aeriene in actiuni de lupta de mare precizie.

Regatul Unit devine astfel al doilea stat european cu avioane de generatia 5 operationale dupa Italia.

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
sorinLanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Foarte tare,să vedem dacă briții au tupeul să-l aducă pe ’35, în România pe MK. Parcă primi din “europa”care l-au pus la muncă pe F-35 sînt evreii,apoi macaronarii și acum briții.

sorin
Guest
sorin

Israelul nu este geografic, in Europa ci in Asia.Se zice ca israelienii ar fi ajuns cu F35 in spatiul aerian iranian.

Jap
Guest
Jap

Nu este o “provocare”,doar o mică atentie,la o greșeală pe care ai scriso în articol.