Au (re)venit canadienii la Mihail Kogalniceanu

Fortele Aeriene Regale Canadiene (RCAF – Royal Canadian Air Force) au revenit cu avioane de lupta si 135 de militari la Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu pentru misiuni de Politie Aeriana in cadrul Operatiunii Reassurance.

Canadienii au trimis in Romania nu mai putin de sase avioane CF-188 (denumirea locala pentru F/A-18 Hornet), aparatele urmand a intra in curand in Serviciul de Lupta – Politie Aeriana sub comanda NATO.

Este a doua si ultima rotatie din anul 2019 in Romania in cadrul Operation Reassurance, RCAF luand locul personalului si avioanelor Fortelor Aeriene Italiene (Aeronautica Militare – AM).

In cele trei luni pe care le vor petrece in Romania, pilotii canadieni vor executa misiuni de Politie Aeriana in comun cu pilotii romani de MiG-21 si F-16, insa vor participa si la exercitii multinationale.

Operation Reassurance sau Operation Atlantic Resolve a fost demarata la nivelul NATO dupa agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei soldata cu ocuparea Peninsulei Crimeea si cu razboiul din zona Donbass.

In cadrul acestei operatiuni Alianta si-a propus sa creasca prezenta militara pe teritoriul statelor membre din Centrul si Estul Europei, descurajand o ipotetica tentativa rusa de a continua ofensiva pornit in Ucraina, dar si reasigurand aliatii din aceasta parte a lumii de sprijinul NATO.

In ceea ce ne priveste, Operation Atlantic Resolve inseamna doua rotatii pe an cu avioane de lupta trimise de alte state NATO pentru a ne ajuta la misiunile de Politie Aeriana din zona Marii Negre, una extrem de activa dupa debutul conflictului din Ucraina.

Aliatii nu efectueaza aceste misiuni in locul nostru, ci in comun cu noi, ajutandu-ne, atat pe noi cat si pe vecinii bulgari, sa gestionam mai eficient resursele limitate pe care le avem in materie de raspuns la amenintarile spatiului aerian.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Iar au venit ăștia în concediu la noi? Noi cînd mergem la ei să-i ajutăm,că de la un timp ivanii nu le dă pace prin N Pacificului? Oricum,concediu plăcut!