Avioanele F-16 Fighting Falcon ale Escadrilei 53, Baza 86 Aeriana Borcea, intra incepand de astazi, 14 martie 2019, in Serviciul de Lupta – Politie Aeriana.
Romania are in serviciu 12 avioane F-16, acestea fiind cumparate la mana a doua din Portugalia si livrate in trei loturi, in septembrie 2016, noiembrie 2016 si septembrie 2017. Din momentul livrarii primelor aeronave si pana in prezent efectivul Escadrilei 53 a pregatit operationalizarea, acest proces ajungand acum la o borna extrem de importanta.
De ce spun asta? Pentru ca, in momentul de fata, F-urile 16 pot executa misiunile de Politie Aeriana sub comanda nationala, in perioada urmatoare continuandu-se procedura de certificare NATO.
„Joi, 14 martie, o să avem operaţionalizarea serviciului naţional de Poliţie Aeriană F-16. Până acum, acest serviciu îl făceam cu avioanele MiG, dacă discutăm de Forţele Aeriene Române. Aş vrea să mulţumesc şi partenerilor noştri – Marea Britanie, Canada, SUA – care ne-au ajutat în aceşti ani cu avioane pentru acest serviciu, au venit cu avioanele lor şi au făcut poliţie aeriană pentru România. Suntem parteneri importanţi şi respectaţi, asta îmi denotă acest lucru. Vom operaţionaliza această escadrilă pentru poliţia aeriană deocamdată sub comandă naţională, urmând ca în următoarele luni de zile să se facă şi sub comanda NATO”, a declarat ministrul Apararii, Gabriel Les, pentru Agerpres.
Haideti sa vedem acum ce inseamna Serviciul de Lupta – Politie Aeriana sub comanda nationala. SL-PA se executa, de regula, sub comanda NATO, Romania fiind membru al Aliantei Nord-Atlantice. Asta inseamna ca pilotii nostri sunt alertati din Spania, de la Combined Air Operations Centre (CAOC) Torrejón, atunci cand trebuie sa intercepteze o tinta care, din diverse motive, ameninta integritatea spatiului aerian romanesc. SL-PA se poate executa insa si sub comanda nationala in conformitate cu Legea 257/2001 privind modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei.
SL-PA sub comanda nationala inseamna ca avioanele militare, F-16 in cazul nostru, sunt alertate din tara, iar motivele pot fi dintre cele mai diverse. Fie ca vorbim despre un exercitiu de Politie Aeriana, fie ca vorbim despre o aeronava care poate avea probleme sau pe care autoritatile noastre considera ca trebuie sa o verifice, putem apela la SL-PA sub comanda nationala. De asemenea, acest serviciu poate suplini avioanele aflate sub comanda NATO daca este nevoie. De exemplu, sa presupunem ca MiG-urile 21 LanceR sunt decolate in alarma pentru a intercepta un avion rusesc in zona Marii Negre. LanceR-ul are autonomie redusa si nu poate ramane langa tinta prea mult timp, iar daca aceasta nu paraseste zona de atentie Romania poate decide sa suplimenteze MiG-urile cu aeronave F-16 care sa preia misiunea si sa o incheie. Este doar un exemplu ca sa va puteti face o idee despre ce inseamna aceasta augumentare de forte.
SL-PA sub comanda nationala inseamna, pentru Escadrila 53, atingerea Capabilitatii Operationale Initiale. Atunci cand o tara introduce in serviciu un nou tip de aparat de lupta, acesta si oamenii care il opereaza trec printr-un lung proces de operationalizare. Asta inseamna ca se invata practic avionul respectiv, de la intrebuintarea in lupta la procedurile de mentenanta si asa mai departe. Prima faza a operationalizarii se incheie in momentul atingerii IOC – initial operational capability – punctul in care statul respectiv poate utiliza respectivele avioane inclusiv pentru misiuni reale de lupta, daca este cazul.
Aici suntem cu Escadrila 53, care poate efectua, iata, misiunile Politie Aeriana, deocamdata sub comanda nationala. La Borcea se va lucra in continuare pentru obtinerea certificarii NATO si pentru a intra in Serviciul de Lupta sub comanda Aliantei Nord-Atlantice.
Este doar o cascadorie de presa. F-16 sub comanda nationala nu poate inlocui in nici un momentavioanele aflate sub comanda NATO pentru ca nu este facut transferul de autoritate asupra acestora. Deciasa numitasuplinire in situatiile in care Mig-urile raman fara gaz nu poate avea loc, pentru ca cei din CAOC nu le pot da comenzi, inclusiv pentru foc de avertisment sau de nimicire. F-16 nu va putea deci inlocui Mig-urile in serviciu, efortul pilotilor din escadrila de la MK ramanand constant. F-16 va face din cand in cand cateo alarma de exercitiu pentru presa, dar lucrurile serioase raman in sarcina… Read more »
Noi am primit asigurari ca suplinirea avioanelor aflate in SL-PA sub comanda NATO se poate face. Daca aveti mai multe informatii va ascultam cu mare interes.
Asigurarile trebuiau sa vina sub forma unui document semnat cu NATO. In rest sunt doar vorbe goale. Autoritatea comandantului militr NATO, transmisa prin CAOC, nu se poate extinde asupra aeronavelor F-16, atat timp cat acel ToA (Transfer of Authority) nu s-a produs. Avioanele F-16 nu pot lua locul celor din SLPA sub comanda NATO nici pentru a sta in alarma, nici pentru a fi decolate si nici una din functiile de management tacc al luptei (Tactical Battle Management Functions – TBMF) prevazute de documentele NATO si aflate in mod direct sub autoritatea comandantului CAOC. Singura situatie in care pot fi… Read more »