Canada (re)lanseaza licitatia pentru 88 de avioane de lupta

Canada a decis sa (re)lanseze licitatia pentru 88 de avioane de lupta de generatie noua destinate a inlocui flota de F/A-18 Hornet aflata in serviciu.

Public Services and Procurement Canada (PSPC) a transmis recent RfP (Request for Proposal) pentru patru tipuri de aparate militare, atat din Statele Unite, cat si din Europa.

RfP-ul a ajuns la suedezii de la Saab, pentru Gripen E, la Airbus, pentru Eurofighter Typhoon, la Lockheed Martin, pentru F-35 Lightning II, si la Boeing, pentru F/A-18 Super Hornet.

Cele patru companii trebuie sa transmita o “oferta de securitate” pana in al treilea trimestru al acestui an, propunerile fiind adaptate feedback-ului primit din partea autoritatilor canadiene la ofertele initiale.

Toate ofertele vor fi analizate in baza acelorasi criterii, acestea fiind avansul tehnologic (60%), costul (20%) si beneficiile economice (20%). Toate companiile trebuie sa depuna in cadrul ofertei un plan de offset cu o valoare egala cu cea a contractului pentru avioane, punctaj maxim obtinand cei care vor oferi garantii cotractuale pentru offset.

Canada vrea sa atribuie contractul in 2022, iar primele aparate sa intre in serviciu in 2025.

Surpriza majora a RfP-urilor este F-ul 35, care nu doar ca a reintrat in cursa pentru Canada, dar care pare acum marele favorit, date fiind criteriile anuntate de autoritatile statului nord-american.

F-35 are clar avantajul tehnologic, iar faptul ca a ramas in cursa inseamna ca Lockheed si Canada au ajuns la un acord pentru calcularea offsetului prin participarea tarii cumparatoare in programul JSF.

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
CezarJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

După scandalul de prost gust,dintre Boeing & Bombardier și după ce Trump le-a dat două bucăți,așa în stil canadian și le-a venit mintea la cap canadienilor,Justinaș al nostru,încearcă și dumnalui să pozeze în curvă virgină,dar fără sanse. End the winer it is,not Rafale,FFFF-35! S-ăi dea Domnul sănătate lui Trump,copii mulți,femei tinere și dornice și încă un mandat la Casa Albă,că pune binele țării,mai presus de orice. Go Trump!

Cezar
Guest
Cezar

Lipsesc francezii, de ce?

Din cate mai citeam, canadienilor le trebuia un bimotor, dat fiind suprafata imensa a tarii, si mai putin invizibil pe radar, dat fiind vecinii sai.

Boeing are avantajul precedentei in dotarea aviatiei canadiene, LM tehnologie, SAAB transfer tehnologic si pret. EF e bimotor, dar alte avantaje pare ca nu prea are, insa cine stie!?

Pronosticuri?

Jap
Guest
Jap

Canadienii, sînt practic al 51 stat al Sua. Sînt legați politic,economic și social de americani. Odată intrați în programul JSF,canadienii nu pot lua Rafale sau alt avion european. Francezi știu treaba asta și și-au orientat toate forțele spre India și țările arabe din Golf bogate,unde chiar au șanse săl vîndă pe Rafale.