De ce nu vor dona moldovenii avioanele MiG-29 Ucrainei?

Read Time:1 Minute, 30 Second

Republica Moldova a refuzat ferm să discute măcar despre posibilitatea de a dona avioanele MiG-29 Fulcrum pe care le mai are în inventar către Ucraina.

Autoritățile de la Kiev au solicitat oficial cele 6 avioane pe care moldovenii le țin parcate la Mărculești de mai bine de 20 de ani, dar s-au lovit de un refuz.

Asta pentru că politicienii de la Chișinău se tem că acest gest ar ostiliza și mai mult Rusia și ar amenința integritatea teritorială a Moldovei.

”Răspunsul a fost foarte clar. Noi suntem un stat neutru. Neutralitatea nu ne permite să răspundem la astfel de solicitări. Eu am explicat și în cadrul vizitei la Kiev că noi suntem dispuși să continuăm să ajutăm refugiații, să oferim posibilitatea pentru că Ucraina acum este deconectată la căile tradiționale de export a bunurilor și a produselor pe mare, să transporte spre hotarul românesc și respectiv spre Constanța și alte noduri logistice. Dar am explicat clar că acest lucru nu este posibil”, a declarat recent Igor Grosu, președintele parlamentului moldovean.

Nici opțiunea de vânzare a avioanelor nu e luată în considerare la momentul actual.

”Procedura ar dura foarte mult. Noi nu am pus problema vânzării. Există o procedură întreagă care trebuie parcursă pentru a face acest lucru. La această solicitare noi nu putem răspunde pozitiv, ținând cont de statutul nostru. Am explicat foarte clar, am prezentat argumentele și, da, au înțeles. Statutul de neutralitate înseamnă și că noi nu putem vinde armament. Este și o interpretare a normei constituționale”, a mai spus acesta.

Moldova mai are în inventar șase avioane MiG-29 moștenite de la fosta Uniune Sovietică.

Acestea n-au mai zburat din anii 90 și nu ar putea fi utilizate decât ca piese de schimb pentru alte aparate similare.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “De ce nu vor dona moldovenii avioanele MiG-29 Ucrainei?

  1. Nu este nici o pierdere, avioanele moldovenilor sunt doar teoretic operabile, fiind conservate de 20 ani pe un aerodrom iar repunerea în funcțiune ar însemna operațiuni costisitoare de deconservare, revizie, refacere parțială a capacității de zbor și modernizări. Chiar și așa, ar mai putea zbura câteva sute de ore până la următoarele operațiuni de mentenanță și refacere a capacităților de zbor. Pierdere de timp pentru ucraineni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Americanii ar fi pus mâna pe componente ale Suhoiului Su-35
Next post Finlanda va adera la NATO