Escadrila 53, evaluata pentru misiunile de Politie Aeriana

Read Time:1 Minute, 36 Second

Escadrila 53 de la Baza 86 Aeriana Borcea a fost evaluata in vederea intrarii in Serviciul de Lupta Permanent – Politie Aeriana.

Evaluarea TACEVAL, la standard NATO, a avut loc in perioada 20-22 noiembrie 2018, dupa cum aflam din numarul patru al revistei Cer Senin.

In scopul evaluarii, personalul Escadrilei 53 a efectuat un exercitiu de Politie Aeriana in care s-a simulat o situatie reala in care s-ar interveni cu avioanele de lupta. Scenariul, despre care discutam imediat, nu a fost cunoscut de catre cei de la escadrila pentru a avea o situatie cat mai aproape de realitate.

Bun, in scenariul evaluarii o aeronava aflata in spatiul aerian national semnaleaza o defectiune la sistemele de navigatie, dupa care apare o defectiune si la cele de comuncare si pierde legatura cu solul. Doua F-16 de la Borcea decoleaza in alarma, intercepteaza avionul aflat in dificultate, iar unul dintre ele se apropie de el pentru a stabili contactul vizual.

Urmeaza apoi escortarea aparatului catre cel mai apropiat aeroport si ghidarea lui la aterizare, dupa care F-urile revin la baza.

Evaluatorii, despre care nu stim daca sunt romani sau straini, au concluzionat ca Escadrila 53 are capacitatea de a efectua misiunile din cadrul SLP-PA, iar pana la operationalizare mai sunt de indeplinit conditii legale si procedurale, termenul avansat de fostul ministru al Apararii, primavara lui 2019, parand realizabil.

In principiu, operationalizarea Escadrilei 53 pare putin pripita din punctul nostru de vedere, al civililor, insa problema este alta. Daca avioanele F-16 romanesti vor intra in SLP-PA o vor face respectand standardele NATO, care coordoneaza acest serviciu de lupta pe timp de pace, asa ca nu imi imaginez ca se va face rabat de la calitate si proceduri. Problema majora este reprezentata de numarul extrem de mic de avioane si vom discuta cat de curand despre asta.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Japonia vrea F-35 pentru portavioane improvizate
Next post Su-35 cu numarul 100