Eurofighter-ele italiene si-au incheiat misiunea de Politie Aeriana din Romania

Contingentul italian Task Force Air 4th Wing si-a incheiat misiunea de Politie Aeriana consolidata sub comanda NATO (NATO Enhanced Air Policing) din Romania la inceputul lunii august.

Cele patru aparate Eurofighter Typhoon, alaturi de piloti, tehnicieni si membri ai detasamentului Aeronautica Militare au petrecut mai bine de trei luni pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, din Constanta, perioada in care au efectuat misiuni de Politie Aeriana in colaborare cu aparatele romanesti.

Pe parcursul detasarii in Romania avioanele italiene au avut trei decolari in alarma, de fiecare data dupa ce aeronave neidentificate au intrat in regiunea de interes (Flight information region) din spatiul aerian international.

Ultima alarmare a avut loc pe cinci august, cu numai trei zile inainte de ceremonia formala ce a marcat incheierea detasarii.

Italienii au participat si la mai multe exercitii cat timp s-au aflat in tara noastra, dar au si survolat Monumentul Eroilor Aerului din Bucuresti la Ziua Aviatiei si a Fortelor Aeriene.

Dupa agresiunea Rusiei asupra Ucrainei soldata cu ocuparea peninsulei Crimeea la nivelul Aliantei Nord-Atlantice s-au luat o serie de masuri menite sa reasigure solidaritatea cu membri din zonele apropiate de acest conflict.

NATO Enhanced Air Policing reprezinta o parte din contributia aliatilor la securizarea spatiului aerian din flancul estic al NATO, avioane de lupta ale statelor dezvoltate din punct de vedere militar fiind detasate in Romania si Bulgaria pentru a ajuta la misiunile de Politie Aeriana.

Aliatii nu executa aceste misiuni in locul nostru, ci alaturi de noi. In cazul Romaniei, avioanele MiG-21 LanceR de pe Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii, dar si F-urile 16 de pe Borcea, efectuand misiuni de Politie Aeriana in colaborare cu aliatii, in functie de necesitatile stabilite de centrul NATO din Torrejon, Spania.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of