F-35A a finalizat o etapă importantă din certificarea nucleară

Două avioane F-35A au finalizat cu succes o etapă extrem de importantă din procesul de certificare pentru utilizarea în luptă a bombei nucleare B61-12.

Cele două aparate au lansat două astfel de bombe inerte, fără încărcătură nucleară (JTA – Joint Test Assemblies) în poligonul Tonopah, din Nevada.

Potrivit comunicatului oficial, lansările au avut loc în cadrul unor zboruri ”realiste din punct de vedere operațional”.

Chiar dacă e un pas important, demn de a fi marcat, este doar o etapă dintr-un proces foarte complex.

Certificarea pentru a utiliza în luptă armament nuclear este împărțită în două mari faze – design certification și nuclear operational certification.

Etapa finalizată acum este una dintre ultimele din faza de nuclear design certification, astfel că va mai dura destul de mult până la certificarea finală.

De asemenea, trebuie menționat că nu toate avioanele F-35A ale USAF vor avea această capabilitate, de a transporta și lansa arme nucleare. Numai cele din unitățile care efectuează misiuni nucleare vor fi echipate cu subansamblele și specialiștii necesari.

De ce este importantă operaționalizarea F-35 pentru astfel de misiuni? Pentru că USAF are în momentul de față un singur vector stealth de ”livrare” a bombelor nucleare, anume bombardierul strategic B-2 Spirit. F-22 nu a fost operaționalizat pentru misiunile de atac nuclear, iar ceilalți vectori sunt avioane din generațiile vechi, de tipul F-15, F-16, F-18, B-52 sau B-1B.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x