Polonia a semnat contractul pentru cumpararea avioanelor F-35

In cadrul unei ceremonii ce a avut loc vineri la Academia Fortelor Aeriene Poloneze din Deblin a fost semnat contractul dintre Varsovia si Washington privind achizitia a 32 de avioane multirol de generatia V, F-35 Lightning II.

Valoarea acordului este cea anuntata anterior, 4,6 miliarde de dolari, in aceasta suma nefiind insa inclus pachetul de armament.

Citeste si: Avioanele F-35 poloneze vor fi mult mai scumpe

Potrivit declaratiilor oficiale, livrarile vor incepe in 2024, insa primele sase aparate vor ramane in Statele Unite pentru cativa ani pentru a sustine programul de pregatire al pilotilor si tehnicienilor.

Polonia va primi primele avioane incepand cu anul 2026, iar intregul contract va fi onorat pana in 2030 cu un ritm de livrare de 4-6 aparate pe an.

Autoritatile de la Varsovia au anuntat ca cele 32 de avioane de generatia V vor fi impartite in doua escadrile de cate 16 aparate, insa nu a fost luata inca o decizie cu privire la baza de pe care acestea vor opera.

Optiunile in aceasta privinta nu sunt atat de multe. Fie noile F-35 vor merge Swidwin, Malbrok sau Minsk Mazowiecki, acolo unde zboara in prezent batranele Su-22 si MiG-29, ce urmeaza sa fie scoase din serviciu, fie vor ocupa una dintre cele doua baze ale F-urilor 16, Poznan sau Lask, urmand ca acestea din urma sa fie relocate.

4
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marius DorofteiIon Valcu Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ion Valcu
Guest
Ion Valcu

“Su-22 si MiG-29” cu alte cuvinte, nu suplinesc rolul F16-ului.
Oare ce versiune primesc? se auzea ca ar avea probleme cu stratul radio absorbant si de aceea ar fi avut si viteza limitata.

Cred ca F-35 avea potential de avion pentru suprematie aeriana daca nu insistau LM asa de tare pentru tehnologii compozit / RAM la scara foarte larga. Dar asa mai mananca si Boeing o paine cu F18-E & Growler si F15-SE.