Prima alarmă pentru F-urile 16 portugheze în Lituania

Read Time:1 Minute, 11 Second

Cea de-a 62-a rotație din cadrul Baltic Air Policing a început cu o alarmă pentru avioanele F-16 portugheze.

În chiar a doua zi după preluarea comenzii misiunii, efectuată alături de F-urile 16 aparținând Escadrilei 53, Baza 86 Aeriană Borcea, lusitanii au fost alarmați din cauza unui avion rusesc.

Un aparat de transport Il-76 a fost depistat zburând deasupra Mării Baltice, în direcția enclavei Kaliningrad, fără a avea un plan de zbor depus, fără a intra în contact cu controlorii de zbor de la sol și fără a avea transponderul activ.

Astfel, CAOC (Combined Air Operations Centre) Uedem, din Germania, a ordonat alarmarea avioanelor F-16 pentru a identifica ținta și a o escorta până la depărtarea de spațiul aerian al NATO.

Misiunea a decurs fără niciun fel de incident, iar cele două F-16 au revenit pe baza aeriană Siauliai după îndeplinirea ei.

Portugalia a dislocat 4 avioane F-16 în Lituania pentru rotația cu numărul 62 a Baltic Air Policing, misiunea de poliție aeriană în zona statelor baltice efectuată de NATO de la aderarea acestora la Alianță.

România augumentează misiunea poloneză cu alte 4 aparate F-16, dislocate de asemenea pe Siauliai.

În aceste condiții este de așteptat ca în următoarele 4 luni să avem, în sfârșit, primele imagini cu avioane de luptă românești în timpul unor misiuni reale de Poliție Aeriană, NATO având o tradiție în a promova aceste misiuni.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Bulgaria cumpără 6 elicoptere AW109 de la Leonardo
Next post Primul elicopter AH-1Z Viper pentru Cehia