România ar putea produce rachete SkyCeptor

Read Time:1 Minute, 8 Second

Rachetele SkyCeptor, folosite de sistemele antiaeriene David’s Sling (Israel) și Patriot (SUA) ar putea fi fabricate și în România, la Ploiești.

În cursul zilei de miercuri, Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense au semnat un Memorandum de Înțelegere ce vizează producția rachetelor SkyCeptor de către compania prahoveană.

Memorandumul în sine este doar primul pas al unui acord concret și, de unul singur nu înseamnă nimic concret. El pune doar bazele viitoarei colaborări, care trebuie parafată prin acorduri ferme.

”Acest memorandum de înțelegere înseamnă consolidarea parteneriatului nostru în domeniul apărării cu Guvernul României și cu partenerii săi din industrie. Astfel, readucem producția de rachete cu rază lungă de acțiune înapoi în România și dezvoltăm un produs nou care are oportunități de integrare pentru comunitatea Patriot”, a spus Wesley D. Kramer, președintele Raytheon Missiles & Defense.

Rachetele interceptoare SkyCeptor sunt dezvoltate de israelienii de la Rafael și sunt folosite preponderent în sistemul David’s Sling.

În ultimii ani, compania israeliană și Raytheon Missiles & Defense au explorat posibilitatea de a folosi aceste rachete și cu sistemele Patriot, mai ales că se spune că un SkyCeptor este de 3 până la 4 ori mai ieftin decât o rachetă PAC-3, utilizată în mod curent pe Patriot.

Producția de SkyCeptor a fost propusă și Poloniei anul trecut ca parte a programului de offset pentru Patriot.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Raportul preliminar al accidentului lui Dan Ștefănescu
Next post CEO-ul Wizz Air: ”Tarom și Blue Air se îndreaptă spre faliment”