Raportul preliminar al accidentului lui Dan Ștefănescu

Read Time:1 Minute, 35 Second

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a publicat raportul preliminar al accidentului în care pilotul acrobat Dan Ștefănescu și-a pierdut viața.

Raportul preliminar nu tratează deloc posibilele cauze ale tragediei, ci face doar publice detalii despre condițiile în care s-a petrecut acest accident.

”În data de 26.03.2022, pilotul aeronavei SUKHOI Su31 a planificat un zbor cu decolare de pe terenul de zbor Bănești, jud. Prahova și aterizare pe aerodromul Strejnic, jud. Prahova. Pe timpul acestui zbor pilotul a vrut să verifice noile semne de acrobație (dispozitive montate la vârful planurilor), dispozitive cunoscute și ca indicatoare de unghi, folosite de piloți pentru verificarea vizuală a poziției aeronavei pe timpul evoluțiilor acrobatice.

Aeronava a decolat la ora 14:27 LT de pe aerodromul Bănești, a efectuat un zbor rectiliniu până în apropierea aerodromului Strejnic unde, în zona de NV a orașului Ploiești, a efectuat mai multe manevre acrobatice. Aceste manevre au fost executate în afara zonei de restricție stabilită la aerodromul Strejnic, deoarece Aeroclubul României desfășura activitate de zbor. Fiind în legătură radio cu conducătorul de zbor de la Aeroclub, aeronava s-a deplasat în partea de sud a aerodromului urmând o traiectorie rectilinie, în zbor orizontal, la aproximativ 200 m altitudine, traiectorie aproximativ paralelă cu pista de decolare-aterizare de la aerodromul Strejnic.

Acest zbor orizontal prelungit a continuat, aeronava a depășit aerodromul, când brusc, fără a exista nicio comunicare radio, aeronava a intrat într-o spirală strânsă pe partea stângă până la impactul cu solul. În urma impactului aeronava a fost distrusă, iar pilotul a decedat.”

Așa cum am spus, AIAS precizează că va da publicității concluziile și cauza probabilă a accidentului în Raportul Final.

În principiu, aceste rapoarte finale sunt publicate după perioade destul de lungi de timp de la producerea unui accident pentru că este nevoie de analize detaliate ale posibilelor cauze.

Puteți citi raportul preliminar aici

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Amenințarea nucleară a lui Putin
Next post România ar putea produce rachete SkyCeptor