Romania vrea elicoptere de atac, dar nu chiar acum

Vestea ca Romania isi doreste elicoptere de atac a agitat usor piata, insa se pare ca lucrurile sunt destul de departe de o decizie.

Daca Bell si Airbus si-au trimis reprezentanti in tara noastra care au sustinut chiar prezentari publice ale ofertelor pentru Romania, de la Ministerul Apararii lucrurile se vad altfel.

Bunaoara, ministrul Gabriel Les sustine ca RfI-ul (Request for Information) trimis in finalul anului trecut si la care au raspuns patru producatori majori a fost asa… sa fie.

“Discutam de niste scrisori care au fost trimise la producatori ca sa vedem care sunt… ce exista la momentul acesta pe piata, ca sa poti finaliza acel studiu de concept”, a declarat Les.

Daca am interpretat corect declaratia ministrului de la Bucuresti, RfI-ul reprezinta doar debutul unui proces de selectie ce se anunta extrem de lung.

Practic, dupa ce vor primi raspuns de la toti producatorii, oficialii ministerului vor realiza un studiu de concept. Pe baza acestuia se va intocmi un fel de caiet de sarcini, pentru ca ofertele producatorilor trebuie coroborate cu necesitatile noastre, iar mai apoi va fi transmisa, probabil, o RfP (Request for Proposal) catre producatorii agreati.

Va fi nevoie si de o lege care sa treaca prin parlament, deci proceduri de durata.

Declaratia ministrului vine insa in contradictie cu informatiile din piata, negocierile Romaniei cu Bell fiind destul de avansate si durand deja de o buna perioada de timp. Practic, s-au finalizat aproape toti pasii premergatori semnarii contractului, totul stand in decizia de politica a achizitiei pentru a demara negocierile finale.

Care sunt cele patru oferte pentru Romania?

Patru companii sunt interesate sa vanda Romaniei un total de 45 de elicoptere, necesarul nostru fiind de 24 de elicoptere de atac si 21 de elicoptere multirol.

  • Bell propune tandemul AH-1Z Viper pentru atac si UH-1Y Venom ca multirol, cu linie de asamblare finala si centru de mentenanta in tara noastra.
  • Airbus ofera H145M pentru atac si H215M ca multirol, ultimul urmand a fi asamblat in Romania.
  • Sikorsky ofera multirolul Blackhawk, echipat in diferite versiuni, inclusiv de atac, la Romaero.
  • Boeing ofera elicopterul AH-64 Apache, nu e clar inca in ce varianta si aparent fara un alt model pentru multirol.

Se pare ca ne aflam intr-un punct critic, dar atat de caracteristic noua, in care discutiile avansate si aplicate pentru o achizitie majora se incheie cu clasicul “bine, dom’ne, ne gandim noi si mai vedem”.

Asa s-a intamplat si la finalul anilor ’90, atunci cand am aruncat la cosul de gunoi al istoriei proiectul AH-1 RO Dracula doar pentru a incerca sa-l recuperam doua decenii mai tarziu, doua decenii pe care le-am irosit din acest punct de vedere. Asa s-a intamplat si prin 2010, atunci cand romanescul “lasa, ba, ca merge si asa” ne-a facut sa oprim proiectul de achizitie a cel putin doua escadrile de avioane F-16 noi-noute. Si se pare ca asa se intampla si acum…

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
psychoJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Săi mulțumim Domnului,că am luat: Patriot,HIMARS,Pirania V,12F-16 și ARX160A3. Ne aflăm în trei ani de alegeri,armata nui o prioritate urgentă,așa zic tomberonezii. La cum îi slugărim pe americani și copii noștri,mor pt americani,în numele democrației,peste mări și țări,gringo ar trebui să ni le dea gratis,așa cum îi ajută și pe alții. Dar cine să le-o zică americanilor,cînd noi stăm in patru labe în fața lor. Vai,de ce-i învinși!

psycho
Guest
psycho

ai si un like….Dumnezeu nu bate cu parul.