Statele Unite ar fi propus Turciei “pachetul” F-35/Patriot

Credeati ca s-a incheiat “telenovela” turceasca ce are ca subiect platformele de lupta de ultima generatie? Ei bine, nu, pentru ca Statele Unite ar fi facut un pas spre impacarea cu Erdogan.

Potrivit mediilor de presa din Turcia, reprezentanti ai Statelor Unite au avut recent o intalnire cu presedintele Recep Tayyip si in cadrul discutiilor a venit vorba, absolut intamplator desigur, despre F-35.

La un moment dat, atunci cand Erdogan a reprosat faptul ca Turcia nu a primit o oferta rezonabila pentru sisteme Patriot si a fost astfel nevoita sa se indrepte catre S-400 rusesc ar fi aparut si propunerea pentru “pachetul” F-35/Patriot.

Nu exista foarte multe informatii certe cu privire la aceasta oferta, ea fiind una verbala si transmisa ca raspuns la o problema indicata de presedintele de la Ankara, insa este destul de sigur ca a fost pusa pe masa si ca Tayyip o analizeaza.

Dupa aceste discutii, “imparatul” a aparut la Fox News si a declarat, printre altele, ca exista posibilitatea ca Turcia sa cumpere sisteme Patriot.

“Daca vor exista conditii bune ne putem intari cu sistemele Patriot. In cazul F-35 suntem in situatia de a nu fi clienti, ci parteneri in program. Suntem unul dintre cei noua parteneri. Am platit pana acum 1,4 miliarde de dolari. Pe langa achizitionarea avioanelor trebuia sa producem si piese ale avionului. Nu cred ca asa se comporta un partener strategic”, a spus acesta.

In momentul de fata o impacare pare improbabila, insa simplul fapt ca se discuta despre asta ar putea sa le dea fiori rusilor, care spera sa gaseasca in Turcia cel mai important partener comercial, cu acorduri de ordinul miliardelor de dolari.

Cum nu se pune problema ca Turcia sa renunte la sistemele S-400 deja achizitionate nici macar daca va lua Patriot intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, singura solutie pentru un acord pe care o vad ar fi ca sistemul sa fie pus la dispozitia NATO, asa cum au facut grecii sau bulgarii cu S-300.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of