Chiar daca piata se afla intr-un moment deloc optim, ba se poate spune ca suntem in plin „sezon” al falimentelor pentru operatorii aerieni vulnerabili, la Tarom se fac si se anunta public planuri de extindere spre Statele Unite!
In timpul unei vizite pe care a efectuat-o recent in America, premierul Viorica Dancila a discutat cu primarul din New Jersey despre posibilitatea ca Tarom sa ajunga pe aeroportul din acest oras in scurt timp, primele semnale fiind unele pozitive.
Iar la nivel oficial, compania Tarom confirma informatiile cu privire la lansarea zborurilor spre Statele Unite cat se poate de repede.
„Aceasta face parte din programul nostru de reintrare a TAROM -ului pe piața de lung curier. Dacă vrem să facem curse de lung curier putem să facem chiar începând din martie la anul. Nu e nevoie să cumperi mâine un Airbus 380 sau un Boeing 777, pot să existe și alte posibilități pentru a face curse lung curier”, a declarat Sorin Stoicescu, membru in CA al Tarom, pentru b1.ro.
Chiar daca operatorul national nu are bani, avioane, echipaje sau chiar experienta recenta in zboruri transatlantice, solutii ar fi.
”Niciodată nu vom face în așa fel încât să dăm mai mult decât câștigăm. Și nu e vorba de leasing, sunt alte sisteme în aviație în care aeronavele pot fi închiriate în așa fel încât să aducă profit și închiriatorului și celor care închiriază. Noi nu putem încă să dăm foarte multe amănunte cu privire la strategia aceasta pentru că încă suntem în discuții, dar cu certitudine TAROM-ul va intra foarte curând pe piața de lung curier. În momentul de față compania este într-un proces de redresare și restructurare. Toate măsurile care se iau în momentul de față se iau în dinamică, adică în timpul jocului, în paralel se lucrează la un program de restructurare și rederesare pe termen lung, program care cuprinde în el și accesarea unui ajutor de stat în condițiile prevăzute de reglementările europene”, a mai explicat Stoicescu.
Chiar daca oficialul Tarom spune ca nu e vorba despre leasing, totusi despre asta discutam. Mai exact, wet leasing.
Este un sistem care, intr-adevar, ar permite Taromului sa lanseze zboruri spre New Jersey chiar din primavara anului viitor. Practic, compania nu trebuie sa obtina decat sloturile pe aeroportul american, urmand a inchiria apoi avion sau avioane potrivite pentru aceasta ruta cu tot cu echipaj.
Si nu e ceva nou, este o practica utilizata de multi operatori aceasta de a folosi wet leasingul atunci cand se lanseaza rute noi tocmai pentru a evita eventuale pierderi considerabile. Asta pentru ca acea companie nu mai investeste in achizitia de avioane si in instruirea personalului riscand sa renunte la ruta din diverse motive dupa cateva luni. In sistem wet leasing, investitia este relativ mica, asa cum sunt si riscurile pe care acea companie si le asuma.
Totusi, sursa citata spune ca Tarom are in momentul de fata numai 7 milioane de dolari in cont, o suma extraordinar de mica in conditiile actuale ale pietei.
Personal, incapatanarea de a merge cu o ruta spre Statele Unite pare mai mult promisiune de campanie – sa nu uitam ca directorul general e interimar – si mai putin o decizie de business analizata atent. Iar cand operatori mai mari decat Tarom gafaie la limita supravietuirii sau intra in faliment sa incerci aventuri transatlantice inainte de a stabiliza compania si a elimina pierderile pare putin sinucigas.
Sa ni se dea la toti posibilitatea de a lucra la TAROM. Doar sa depui aplicatia si sa fii angajat. In functie de competente – nu stii nimic, la curatenie samd. Dar sa fie angajat oricine vrea.