Romania vrea sa investeasca 2,5 miliarde de euro in baza de la Mihail Kogalniceanu

Read Time:2 Minute, 21 Second

Romania vrea si pare dispusa sa investeasca 12,171 miliarde de lei, in jur de 2,5 miliarde de euro, in refacerea bazei aeriene Mihail Kogalniceanu. In acest sens, au fost aprobati de catre Guvern indicatorii tehnico-economici ai investitiei.

In primul rand, kudos pentru Ministerul Apararii si, de ce nu, pentru Guvernul Romaniei, care au realizat in sfarsit ca Mihail Kogalniceanu nu e baza aeriana. Langa Constanta avem un aeroport civil invechit alaturi de care fuctioneaza o baza aeriana militara improvizata. Iar din descrierea situatiei actuale aflam si de ce baza este improvizata.

Documentul depus la Secretariatul General al Guvernului prezinta o situatie deloc roza, ba chiar usor maronie. Investitia in infrastructura la MK este absolut necesara pentru ca exista o capacitate limitata de a depozita combustibil, aeroportul civil cu care imparte pista este intr-o stare avansata de degradare, platforma destinata stationarii avioanelor mari este prea mica, nu exista locuri special amenajate pentru verificarea la sol a motoarelor, nu exista spatii destinate adapostirii avioanelor si multe, multe altele. La final o sa gasiti si linkul catre documentul oficial pentru a citi singuri lista completa a deficientelor constatate.

Doar dupa ce treci in revista si te ingrozesti de aceasta lista a problemelor poti sa incepi sa intelegi in ce conditii reusesc oamenii de la Escadrila 861 sa execute misiunile de lupta – Politie Aeriana.

Fara sa aiba conditii minime de operare, de reparatie sau de adapostire a avioanelor, oamenii astia, piloti, tehnicieni, personal al Escadrilei, reusesc cumva sa isi faca treaba si sa apere spatiul aerian national.

Revenind la investitii, planurile sunt, intr-adevar, nu doar necesare, ci si spectaculoase. Vorbim despre capacitati suplimentare de depozitare a combustibilului, de platforme noi pentru stationarea avioanelor grele, de construirea unei noi piste de decolare-aterizare ce urmeaza sa fie utilizata exclusiv de militari, de noi cai de rulare si de o intreaga infrastructura, de la hangare pentru avioane sau pentru lucrari de intretinere-reparatie pana la cladiri administrative sau drumuri de acces.

La o prima vedere, 2,5 miliarde de euro reprezinta o suma enorma. Si chiar este asa! Insa apararea costa, iar investitiile acestea sunt cat se poate de necesare.

In plus, investitia nu va fi facuta toata o data, ci esalonat pe 14 ani. Asta inseamna ca anual se vor investi cam 185 de milioane de euro, ceea ce e cu mult mai acceptabil si din perspectiva bugetului de stat, nu?

Peste 14 ani ar trebui sa avem la MK o baza aeriana in adevaratul sens al cuvantului si, mai mult decat atat, un hub NATO pentru zona tot mai „fierbinte” a Golfului Persic. Iar daca Turcia lui Erdogan isi va continua drumul separat de cel al Aliantei, poate ca peste 14 ani putem vorbi despre Mihail Kogalniceanu ca despre noua Incirlik.

Accesand acest link gasiti documentul integral

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

9 thoughts on “Romania vrea sa investeasca 2,5 miliarde de euro in baza de la Mihail Kogalniceanu

  1. Deși nu este 1 Aprilie,sper să fie o păcăleală sau o glumă. Parcă Congresul Sua a alocat fonduri la Pentagon pt mărirea și modernizarea bazei,vreo 40-50 milioane de $. Noi ne coim doi ani să luăm 5 gioarse de la cimitirul de avioane să completăm celebra escadrilă și acum băgăm bani prostește și cu nemiluită,în bazele gringo? Cred că sa întîlnit hoțul cu prostul.

  2. Deci pentru ce avioane băgăm noi atâția bani in baza asta? Pentru o amărâtă de escadrila care nu știm cât va mai zbura? Și avioane când cumpărăm? Sunt unii de prin Nord care operează avioane de pe șosele iar noi băgăm banii de 4 escadrile într-o bază aeriană fara sa avem avioane. Pentru americani? Kish pe ei. Dau avioane și elicoptere pe gratis altor țări iar noi nu numai că nu primim dar mai modernizăm și baze pt avioanele lor. Încă o dată, eu kish pe ei. Unde este diferența între ei și ruși?

      1. Pai nu operează pentru că e mai ieftin sa le ții pe toate la un loc, dar suedezii cu Gripenul sunt cam pe-acolo. La ei e ceva mai mult decât niște simple exerciții de operare de pe șosele cum fac aproape toți, cu excepția ghici cui, a americanilor. Ei au nevoie de super baze dar construite de proști. Iar altora, care-și șmecheri, le donează avioane, elicoptere sau ce este nevoie.

        1. „Superbazele” alea inseamna suprematie aeriana, nu active defence, Insisti cu mocangeala ca asa e directiva „americanii nu ne da, ne ia”. Hai sictir.

          1. @Marius – Sper sa vad o superbaza americana la tine-n gura… Să încapă vreo 3-4 escadrile. Cius

    1. Pentru ca daca va fi nevoie americanii vin.
      Kish-a-te pe tine mai bine.
      Vrei moca taranusule? Rusii ce ti-au dat moca?
      Mars la munca si la vot.

      1. @Marius, Sictir să-i spui ma-tii, asta după ce mi-o su… Sper să-ți facă și americanii și rușii rozeta largă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Trei elicoptere H135 pentru SMURD
Next post In plin sezon de faliment al companiilor aeriene, Tarom promite curse spre SUA