Ungaria își modernizează flota de avioane Gripen

Ungaria și Agenția Suedeză pentru Administrarea Materialul de Apărare au anunțat semnarea unui acord ce vizează modernizarea celor 14 avioane Saab Gripen maghiare.

Flota de Gripen a vecinilor de la vest va fi astfel adusă la standardul MS20 Block 2.

Cea mai importantă noutate pe care o aduce acest program de upgrade este noua variantă a radarului PS-05/A, care a ajuns la standardul Mark 4.

Evoluția aceasta face ca radarul să aibă acum o rază de detecție mai mare, dar și o sensibilitate crescută, suedezii susținând că este optimizat pentru detectarea țintelor aeriene de mici dimensiuni.

De asemenea, odată cu MS20 Block 2 cei de la Saab implementează noul standard NATO în materie de identificare, IFF Mode 5.

Deloc de neglijat, upgrade-ul aduce și integrarea unor noi arme pe Gripen, cum ar fi rachetele aer-aer within visual range (WVR) IRIS-T, pe care maghiarii au anunțat deja că le vor cumpăra, rachetele aer-aer beyond-visual-range (BVR) Meteor sau bombele ghidate laser GBU-49.

Suedezii mai spun că noua evoluție a radarului de pe Gripen deschide calea unor noi pachete de upgrade, vorbindu-se despre dezvoltarea modurilor aer-aer și aer-sol.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x