VIDEO | Avion american, interceptat de rusi intr-o maniera „iresponsabila” peste Marea Neagra

Un avion de recunoastere american a fost interceptat de un aparat de lupta rusesc in zona Marii Negre. Partea americana sustine ca interceptarea a fost facuta intr-o maniera iresponsabila, care a pus in pericol viata echipajului.

Potrivit comunicatului US Navy, avionul american, un EP-3 ARIES (Airborne Reconnaissance Integrated Electronic System), zbura in spatiul aerian international in momentul in care a fost interceptat de un aparat Suhoi Su-27.

Marina Statelor Unite sustine ca, in timpul interceptarii ce a durat 25 de minute, Suhoiul a trecut direct prin fata avionului american, pentru ca apoi sa vina aproape de acesta si sa degajeze in fortaj.

In urma acestor manevre avionul EP-3 a resimtit turbulente si vibratii, de aici si caralogarea interceptarii ca „iresponsabila”.

A U.S. EP-3 Aries aircraft flying in international airspace over the Black Sea was intercepted by a Russian SU-27. This interaction was determined to be unsafe due to the SU-27 conducting a high speed pass directly in front of the mission aircraft, which put our pilots and crew at risk. The intercepting SU-27 made an additional pass, closing with the EP-3 and applying its afterburner while conducting a banking turn away. The crew of the EP-3 reported turbulence following the first interaction, and vibrations from the second. The duration of the intercept was approximately 25 minutes.

While the Russian military is within its right to exercise within international airspace, this interaction was irresponsible. We expect them to behave within international standards set to ensure safety and to prevent incidents, including the 1972 Agreement for the Prevention of Incidents On and Over the High Seas (INCSEA). Unsafe actions‎ increase the risk of miscalculation and potential for midair collisions.

Incidentul acesta ne poate servi cel putin doua lectii.

Prima dintre ele este ca si rusii intercepteaza avioane NATO si o fac frecvent. De fiecare data cand avem informatii despre interceptarile efectuate de aliatii NATO in zona Marii Negre, apar comentatorii care acuza provocari.

Pentru ei e o provocare sa identifici un avion ce zboara aproape de spatiul aerian national, chiar daca ramane in cel international, si nu raspunde apelurilor de la sol. Iata ca si rusii fac acelasi lucru, dupa cum am tot spus de altfel.

A doua lectie este aceea a agresivittii. Spre deosebire de statele NATO, caci aici este comparatia, rusii nu se multumesc cu identificarea si cu escorta, ci efectueaza destul de des astfel de manevre care pun in pericol echipajele.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Există și „maniere responsabile”? În spațiul aerian internațional,este permis așa ceva,cu o condiție. Cînd zgîndări ursul din bîrlog,poți să te aștepți de la orice.

Oancea

nimeni nu se pune cu puterea sukhoiului :)))

Dan

Așa se întâmplă când americanul, aflat departe de țara sa, survolează vecinătatea rusului!

Dan

Nu mă așteptam să faci pe prostul! Când adversarul apare in proximitate, nu adopti măsuri preventive? Să vii la meditatii privind tactica si strategia intrebuințării aviației in luptă/operatie! Și, crede-mă, am cultură militară în domeniu cât cuprinde!

Resistor

Dar cand rusii survoleaza vecinatatea Alaskai sau a coastei de vest cum e ;bai acestia?In plus desi americanii clar ca au meciurile lor cu rusii;faptul ca sunt pe aici ne avantajeaza si pe noi oferindu ne suportul contra badaranilor de rusi.

Dan

Altul care face pe prostul! Este vorba aici despre obiectivele militare și influența „licuriciului”, ceea ce nu se regăsește și în Alaska.
Sau n-ai aflat despre „binefacerile” civilizatiei implementate de către yankei in statele lumii, deținătoare de bogate resurse terane și subterane?

Jap

Amigo,ivanii cînd se duc spre Alaska,o fac din nostalgie. Își aduc aminte că odată a fost a lor și au vînduto pe 7,2 milioane $.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x