Ziua mock-up-urilor la Paris Air Show 2019: NF si TF-X

Read Time:2 Minute, 0 Second

Ziua de luni a fost una aparte la Paris Air Show 2019, doua mock-up-uri de avioane de generatia V sau poate VI fiind prezentate la interval de cateva zeci de minute.

Francezii de la Dassault l-au invitat pe presedintele Republicii, Emmanuel Macron, la prezentarea unei machete la scara 1:1 a viitorului Next Fighter (NF), parte a programului Future Combat Air System (FCAS)/Système de Combat Aérien Futur (SCAF).

Mock-up-ul in sine nu este deloc spectaculos, mai ales ca pare neterminat si aduce mai mult cu un exercitiu de design decat cu un proiect coerent.

NF va reprezenta o treime din viitorul FCAS/SCAF, avionul acesta care se doreste a avea echipaj uman urmand a „lucra” alaturi de cateva drone poreclite deja „coechipierul loial” intr-o retea denumita Air Combat Cloud (ACC).

Dassault spera sa semneze inca din acest an contractul pentru un demonstrator, productia de serie fiind estimata a incepe in jurul anului 2030. Vestea buna pentru francezi si germani, parteneri in proiect, este ca un alt stat european foarte puternic din punct de vedere militar, Spania, a decis sa li se alature in aceasta faza a dezvoltarii.

In fine, Turkish Aerospace a prezentat o macheta 1:1 a TF-X, ceea ce se doreste avionul de generatia V dezvoltat si construit de Turcia. Presedintele companiei, Temel Kotil , a sustinut ca TF-X va fi cel mai bun avion de lupta din Europa si ca primul zbor va avea loc in 2025, iar productia de serie va incepe in 2028.

In ceea ce priveste caracteristicile, avionul va avea 21 de metri lungime, anvergura aripilor de 14 metri si o inaltime de 6 metri. Va fi bimotor, insa nu se stie inca ce propulsoare il vor echipa, viteza maxima va fi de Mach 1.8, in timp ce plafonul de serviciu va fi de 16.700 de metri.

Echipamentele de la bord se doresc si ele a fi avansate, cu radar AESA, capabilitati de razboi electronic, sisteme de comunicatie si navigatie avansate si asa mai departe.

Fara a fi un specialist, marturisesc ca nici macar capabilitatile proiectate nu sunt impresionante, ba chiar uzuale pentru standardul avioanelor de lupta din prezent, si aici vorbim de aparate de generatia 4+. Iar planul turcilor, de a intra in productia de serie la trei ani de la primul zbor, este cel mult amuzant, in niciun caz bazat pe estimari reale.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Ziua mock-up-urilor la Paris Air Show 2019: NF si TF-X

  1. De la Paris a mai lipsit KF-X al Koreei de Sud,Pak Fa,al ivanilor,numit ulterior,SU-57,F3 al niponilor și „VIMANA” indienilor. Am uitat de Tempest

  2. Aici ce prezentam:formatul general al unor avioane.De departe turcii s-au pregatit cel mai bine,macheta lor este mult mai matura.Nu inteleg de ce franco-germanii au venit asa,pe postament.La o prezentare,inspectie sau ceva asemanator trebuie sa stralucesti,nu asa.Cine lucreaza la avioane de generatia 5:
    SUA cu F22 si F-35,Rusia cu Su-57,Japonia cu ATD-X2,Coreea de Sud cu KF-X/IF-X,Iran cu IAIO-Qaher 313,Turcia cu TFX,Suedia cu Flygsystem 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Tail-strike al unui avion Blue Air provocat de greseala echipajului | Raport oficial
Next post Gura mare de oxigen pentru Boeing: IAG intentioneaza sa cumpere 200 de avioane 737 MAX