Problemele F-35 nu sunt foarte grave. Anuntul linistitor facut de Pratt & Whitney

f-335 motorSpecialistii companiei Pratt & Whitney, cea care fabrica motorul avionului F-35 Lightning II, sunt aproape siguri ca problemele aparatului de zbor nu sunt foarte grave, asa numitul “worst-case scenario”.

Intreaga flota de F-35 este oprita de la zbor dupa ce baietii de la US Air Force au descoperit o fisura considerabila, de un centimetru si jumatate, la una din palele turbinei motorului F135.

Pentru inginerii de la Pratt & Whitney, “worst-case scenario” ar fi fost ca aceasta fisura sa fi fost produsa in urma “oboselii” materialului. Asta ar fi insemnat o modificare costisitoare a designului palelor si poate chiar schimbarea compozitiei aliajului din care acestea sunt facute. Dar oamenii motoristului P&W sunt “99% siguri” ca nu este vorba despre asa ceva.

In schimb, se pare ca fisura ar fi fost provocata de expunerea la temperaturi foarte mari sau de o eroare in procesul de fabricatie a palei respective.

Testele continua in ritm sustinut si Pratt & Whitney spera ca F-35 sa zboare din nou la inceputul saptamanii viitoare.

“Am facut progrese importante si suntem aproape de a determina cauzele fisurii”, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei, Matthew Bates.

Totusi, oficialii US Air Force au domolit acest entuziasm, sustinand ca nu inteleg graba cu care se incearca rezolvarea unei probleme extrem de importanta.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of