Concluziile israelienilor dupa ce au zburat cu MiG-29

Read Time:3 Minute, 15 Second

mig 29 f-16 f-15Putini sunt cei care stiu ca Israelul a testat cat se poate de serios avionul MiG-29, in urma cu 15 ani, concluziilor pilotilor evrei fiind cat se poate de interesante.

In aprilie 1997, trei MiG-uri 29 poloneze, toate simpla comanda, aterizau pe o baza aeriana din desertul Negev. Era vorba de o operatiune utra-secreta, polonezii primind o importanta suma de bani in schimbul acestei „atentii”, plus promisiunea unor colaborari stranse pe viitor in domeniul militar.

Tehnicienii Fortelor Aeriene Israeliene au pus imediat mana pe pretioasele aparate, le-au demontat si au incercat sa le afle toate secretele, punctele forte, dar, mai ales, punctele slabe. Apoi, MiG-urile au fost reasamblate si date pe mana pilotilor israelieni, care le-au zburat intens timp de o luna.

„Pentru ca eram obisnuiti sa zburam cu avioane neconventionale, nu a fost atat de greu sa ne obisnuim cu MiG-ul 29. La cateva minute dupa ce am intrat in cockpit am inceput sa ma simt confortabil. Peste denumirile diverselor instrumente, toate in rusa, am pus etichete cu traducerea in limba engleza”, si-a inceput expunerea locotenent colonelul M., unul dintre pilotii de teste israelieni.

„Una dintre cele mai impresionante caracteristi ale aparatului este abilitatea de a ateriza singur, fara ca pilotul sa intervina. Locatia aterizarii este introdusa in computer inainte de zbor iar in caz de vreme nefavorabila sau ori alta dificultate, se apasa doar un buton si avionul aterizeaza singur. Cat timp l-am testat nu am folosit aceasta functie, dar, fara indoiala, este una foarte utila. Un alt sistem demn de mentionat este cel care stabilizeaza avionul in cazul in care pilotul este afectat de Vertigo sau isi pierde orientarea in spatiu. Acest sistem nu exista la aparatele din Vest, care se bazeaza pe capacitatea pilotului de a-si reveni”, a precizat si maiorul N.

Acesta are numai cuvinte de lauda la adresa aparatului rusesc, fiind de parere ca MiG-ul 29 se poate bate de la egal la egal cu F-16 si chiar cu F-15.

„Abilitatile MiG-ului sunt egale si, in anumite situatii, chiar superioare unui F-16 si F-15. Aparatul e foarte manevrabil iar motoarele ii ofera un raport inalt greutate/forta. Pilotii nostri trebuie sa fie foarte atenti daca se intalnesc cu acest avion in lupta. Zburat de un pilot bine pregatit este un oponent de calibru.”

Iar laudele nu se opresc aici, pentru ca si sistemele de armament au facut o impresie excelenta.

„Am fost placut surprins de sistemele aparatului. Diferitele subansamble, radarul, display-ul de pe casca, rachetele, sunt combinate foarte bine. Avionul este echipat cu rachete aer-aer avansate, ghidate atat prin radar, cat si prin infrarosu. De asemenea, exista si sistemul IRST (Infra Red Search and Track), care permite gasirea tintelor dupa amprenta termala a acestora, fara a fi nevoie de radar. Toate acestea combinate fac din MiG-29 o platforma avansata, similar cu F-16 si F-15”, a spus un alt pilot israelian care a testat aparatul, generalul locotenent G.

Pentru ca nu punctele forte au fost cele cautate, ci dimpotriva, cele slabe, israelienii stiu acum cum poate fi contracarat MiG-ul si in ce puncte nu randamentul maxim.

„Una dintre problemele mari ale avionului este proiectarea. Majoritatea sistemelor instalate sunt bune, dar combinatia dintre ele si interfata cu pilotul sunt impovaratoare pentru cel care zboara. Parca striga dupa o modernizare si adaptare. Au fost ocazii cand aveam nevoie de o anumita informatie, in timpul zborului, si aceasta nu era afisata pe niciun instrument din carlinga”, a mai spus maiorul N.

Timp de o luna, timp in care cele trei MiG-uri 29A s-au aflat in Israel, ele au fost analizate si zburate intens. Fiecare pilot de incercare a strans peste 20 de ore de zbor pe acest avion, in conditiile in care o misiune nu depasea ca durata de timp o ora.

Intre timp, in Romania…

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Concluziile israelienilor dupa ce au zburat cu MiG-29

  1. Mda, mor cand ma gandesc la flota noastra de 29 trasa atat de nemeritat pe dreapta, sub pretextul ca e scumpa intretinerea. Puteam sa inteleg asta daca gemea tara de autostrazi si spitale decente. In fine, e o traditie in Israel sa testeze Miguri. Si cu 21 au facut la fel, cu avionul unui pilot sirian fugit cu un F13 cred.

  2. Oare revitalizarea flotei romanesti de Mig-uri 29 si aducerea lor la standardul Sniper in uzina de la Bacau,in colaborare cu cei de la EL-Bit,ar fi costat mult peste 6oo de mil. de euro?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ce vrea Canada de la noul multirol?
Next post An-2, un viitor mare pentru un avion mic