Despre moarte… EXCLUSIV !!!

Read Time:4 Minute, 2 Second

Duminica, aproape de pranz, unul dintre cei mai experimentati piloti ai Romaniei a murit, intr-un mod stupid as spune eu, prabusindu-se cu un avion ultrausor dupa ce a agatat firele de inalta tensiune aflate in vecinatatea aerodromului Banesti.

Decesul comandorului Petru Lazar este o lovitura pentru intreaga aviatie din tara noastra. Mai ales prin felul in care a acesta a survenit. Sau prin faptul ca dansul mai avea inca mult de zburat. Ce s-a intamplat cu exactitate la Banesti va stabili comisia de ancheta care investigheaza cazul. Ce ma uimeste pe mine este altceva.

Imediat dupa nefericitul accident, „televiziunile de stiri” de la noi au facut, din nou, circul obisnuit. Au intrat in direct si au comentat oameni diversi, de la unii a caror singura legatura cu aviatia a fost filmul Top Gun, vazut acum 20 de ani, pana la „expertii de serviciu” ca Adrian Iovan si Lucian Mandruta. Partea profesionista a celor intervievati a raspuns cu „sa lasam specialistii sa isi faca treaba” la intrebarea inevitabila „ce s-a intamplat?”.

Iar cand se insista cu „spuneti-ne totusi parerea dumneavoastra” evitau cu eleganta. Altii, care isi tradeaza lipsa de profesionalism, s-au apucat sa comenteze si, mai trist, sa acuze, incepand invariabil cu sintagma „din cate am auzit…”

Ce m-a uimit insa nu a fost asta, pentru ca nu ma mai surprinde nimic la posturile de stiri de la noi. Surprinzator a fost faptul ca o serie de „colegi” de aviatie ai organizatorului si ai celui dus dintre noi s-au hazardat in astfel de acuzatii. Ba s-a dus discutia dinspre tragedie inspre amplasamentul aerodromului Banesti si la cat de periculoase sunt acele linii de inalta tensiune din apropierea acestuia.

Ca sa fiu cat se poate de clar, nu am nicio legatura, de nici un fel, cu nici una dintre tabere. Am fost la Banesti prima data anul trecut, in august, cand i-am felicitat pe Iacari pentru ca si-au construit o casa a lor. Am revenit in mai, la Safety Demo 2012, si am ramas uimit de cat de mult a evoluat Banestiul. Campul acela cu o pista inierbata din 2011 devenise un aerodrom in toata regula la doar un an distanta! Asta e o realizare in tara asta in care mai nimic nu se construieste.

Amplasamentul aerodromului nu este, poate, cel mai fericit. Sigur ca se putea gasi un loc mai bun, intotdeauna se poate. Insa, ma gandesc, nu toata lumea dispune de fondurile necesare pentru un teren de o marime considerabila, „la sosea” si cu toate dependintele. Asa ca, in cele mai multe cauze, trebuie sa lucrezi cu ce ai la dispozitie si sa incerci sa faci cat de mult poti in speranta ca nu ti se va da in cap din prima.

“Pilotul executa un zbor in cadrul intrecerii de precizia aterizarii, prevazut in programul “Banesti Fly-In”, cand a avut loc accidentul. Asociatia Aripi Romanesti si Aerodromul Banesti sunt organizatorii evenimentului, asadar nu sunt in masura sa faca declaratii in ceea ce priveste cauza accidentului. La fata locului, s-a constituit o comisie de ancheta, ce va analiza situatia si va oferi, la finalul cercetarilor, mai multe detalii despre cauzele care au condus la producerea accidentului. In numele Asociatiei Aripi Romanesti, doresc sa imi exprim regretul fata de acest tragic eveniment si sa transmit condoleante familiei pilotului decedat,”, a declarat Dragos Dobre, presedintele Asociatiei Aripi Romanesti.

Cu organizatorii de la Asociatia Aripi Romanesti am avut intotdeauna colaborari excelente si i-am apreciat de fiecare data pentru ceea ce fac. Asocierea lor cu Iacarii, din care au rezultat mitingul din 2011 de la Banesti sau evenimentul din acest an mi s-au parut remarcabile. In special conceptul Fly-In, care mi s-a parut, si inca mi se pare, o modalitate extraordinara de a-i apropia pe cei care zboara de cei care ii privesc si ii admira de la sol.

Asa ca nu inteleg, nu pot sa inteleg, de unde au aparut aceste frictiuni intr-o lume a aviatorilor care ar trebui, acum mai mult ca oricand, sa fie unita. Din perspectiva mea, a unui nespecialist, comandorul Lazar a fost un om de toata isprava. Fara indoiala ca domnul comandor stia de acele fire. Fara indoiala, stia unde si cum sa zboare ca sa nu le agate. Aici fac o paranteza si mentionez sfatul unui instructor pentru eleva lui, cu care a venit la Banesti sambata – „intotdeauna sa zbori PESTE stalpi, nu PRINTRE ei”. Comandorul Lazar Petru n-a urmat acest sfat, de care stia cu siguranta, din motive inca necunoscute. Sa speculez pe aceasta tema ar fi o intinare a profesionalismului lui.

Nu pot insa sa accept terfelirea eforturilor unor oameni care chiar fac ceva pentru aviatia asta din Romania. Ceva mai mult decat a da din gura, cum fac, de exemplu, eu.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alex Conu

Felicitarile mele pentru articol! Una lume stie sa scrie cum trebuie despre aviatie.

Matteo

1 si cu 1 fac doi. Mitingul a fost organizat de vorbitori de aviatie si asta s-a vazut. Asociatia Asasini romanesti l-a ucis! Aerodromul ala trebuia, inainte de a fi construit un hangar, sa fie safe! Iar pentru asta firele trebuiau semnalizate! Nu doar precizat ca exista.
In al doilea rand, cei care au organizat trebuiau sa mute T-ul si careul mai departe de capul pistei, din cauza firelor! Desigur, acest lucru nu se poate, cand publicul trebuie sa vada cum aterizeaza avioanele. Cam scumpa promovarea asta, nu credeti?

Matteo, un pilot expeditionar

DTG

Matteo! 1. Nu ai fost acolo 2. Nu stii detalii decat din povestiri 3. Ai ceva personal cu AR sau cu Yacarii 4. Vrei sa bravezi 5. Vrei sa arunci cu noroi si sa te razbuni 6. Vrei sa te bagi in seama ca sa iesi in evidenta 7. Ai o frustrare (vezi semnatura) MAREE Cam asta reiese din comentariul tau si mai mult nu o sa comentez chiar daca o sa te bagi din nou in seama. Te voi ignora asa cum meriti. E adevarat ca ar fi util pentru zborul prin ceata sa fie balizate toate firele (prietenii… Read more »

Matteo

Ca de obicei mortul e de vina. E cel mai simplu, nu? Iar daca careul de aterizare la punct fix a fost pus in asa fel incat trebuia sa zbori PESTE FIRE…cum ti se pare asta? Incalca regula mentionata de tine? Eu nu atac pe nimeni, incerc doar sa te fac sa constientizezi ca nu mortul este de vina. Cat despre ce ai scris in articol, iti dau dreptate. In lumea noastra este mancatorie, doar tot ce zboara se mananca intre ei, corect, nu? Ca o incheiere, sa lasam specialistii sa „musamalizeze” cazul. Matteo, tot un vorbitor despre aviatie. Adevarul… Read more »

Daniel MATEI (Matteo)

Deci, idiotul ala care a scris mai sus si a semnat Matteo – un pilot expeditionar, sau asa ceva, cred ca este complexatul de Kiss Laszlo sau unul dintre cateii lui. Sau, cel mai probabil, este Kiss Laszlo care a angajat pe careva sa-i corecteze gramatica pt ca el este restantier la aceasta materie precum, dealtfel, la tot ceea ce tine de limba romana. Taica, vezi-ti tu de treaba ta si nu mai incerca sa pui pe altii pe nasoale cu lumea. Ai destule probleme, ocupa-te de ele. Eu nu am raspuns la acest articol si nu o fac. Eu… Read more »

Daniel MATEI (Matteo)

Asa, Admin, te rog, verifica IP-urile de la care s-a postat si fa public, sa nu mai fie dubii. Si pe al meu si pe al celui care se da drept eu.
Bafta,
Matteo

Daniel MATEI (Matteo)

Si, sincer, eu nu inteleg de ce v-ati bagat singuri calul troian in casa: cum de ati acceptat ca Pilot Magazin, groapa aia de gunoi, sa fie partener al evenimentului, sa dea ei premii acolo? Chiar nu stiti ce au incercat sa-i insceneze lui Daniel Dragomirescu? Astia ar trebui alergati cu cainii pe fiecare aerodrom pe care apar. Mi-e scarba…
Vreau si eu IP-ul de la care s-a postat sub callsign-ul meu.
Bafta,
Matteo

C

Felicitarile mele pentru articol , si mai ales pentru modul echilibrat in care ati reusit sa pastrati discutiile din comentarii.

Adrian Sociu

Condoleante. Specialistii nu sunt „specialisti” si ma refer la cei care ancheteaza accidentele din aviatia civila, mai exact comisia care a fost la Cisnadie, in cazul accidentului de acum 2 ani, in care Mihai Visan si-a pierdut viata. Am facut propria ancheta si am constatat cu „specialistii” sunt slabi si dezinteresati. Cazul accidentului lui Mihai Visan a fost clar ca lumina zilei dar „specialistii” au avut nevoie de 2 ani pentru un rezultat. „Specialistii” nici macar nu au contactat producatorul parasutei balistice pentru a se informa cu privire la istoria acestui sistem instalat pe aeronava. „Specalistii” au venit la locul… Read more »

Adrian Sociu

P.S In general posturile de stiri sunt varza cand e vorba de accidente de aviatie. In cazul de la Cisnadie posturile TV vorbeau de „deltaplan” ( desi era un avion ultrausor) si de faptul ca „deltaplanul” a agatat un copac „pilotul a pierdut controlul aeronavei si a lovit pamantul”. Cel mai inalt copac din zona avea max 5 m inaltime iar daca cazi de la 5 m inaltime te scuturi de praf si esti ca „nou” in scurt timp. Desi le-am spus celor de la antena 3 cum stau lucrurile in 10 minute au intrat in direct si au debitat… Read more »

Mihai Nazare

Cand a avut loc accidentul am spus ca daca linia de inalta tensiune era semnalizata (balizata) optic, probabil ca domnul Petru Lazar ar fi vazut firele chiar daca avea soarele in fața si astfel accidentul acela nenorocit ar fi putut fi evitat!
Solutia este foarte ieftina. Mult mai ieftina decât viața unui pilot.

https://pr-tech.com/product/redball-low-cost-marker/

Previous post Petru Lazar, pilotul care a murit la Banesti
Next post Povesti de aerodrom, vol.1
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x