F-16 in Romania. Generalul Anastasof descrie avioanele portugheze

Read Time:3 Minute, 51 Second

F-16 cocardeDespre ipotetica/ posibila achizitie de avioane F-16 de catre Romania am tot discutat. Tara noastra ar vrea o escadrila, 12 aparate (8/9 „simple” si 4/3 „duble”), la mana a treia din Portugalia, pretul anuntat in prima faza fiind de 670 de milioane de dolari.

Ce nu am vazut pana acum a fost o opinie avizata. Opinie pe care am descoperit-o duminica, ajutat de prietenul Valentin Stan.

Generalul Laurian Anastasof, comandantul Flotilei 71 Aeriene de la Campia Turzii a vorbit, in urma cu aproape jumatate de an despre avioanele lusitane vizate de Romania. Generalul Anastasof a fost omul care a condus comisia trimisa de tara noastra pentru a inspecta aparatele de zbor lusitane.

Iata primele impresii:

„Aşa cum cred că toată lumea ştie, avionul F-16 este avionul fanion de luptă al NATO în momentul acesta, în lume fiind produse mai mult de 4.000 de exemplare. Este un avion de luptă multirol cu capabilităţi multiple, atât în domeniul aer-aer, cât şi în domeniul aer-sol, şi ce am găsit noi în Portugalia, spre bucuria noastră, a fost un avion operaţional capabil să îndeplinească toată gama de misiuni atât aer-aer atât aer-sol capabil să lupte în mediul electromagnetic, capabil să ducă misiuni ziua, noaptea în toate condiţiile meteo, dotat cu un senzor performant şi care poate să constituie o variantă pentru perioada imediat următoare de care tocmai vorbeam în urma hotărârii CSAT.

Este un program gradual care începe, să sperăm că o să înceapă cu această variantă, dar care va fi continuată către dorinţa noastră de a avea un avion de generaţia V-a către anii 2025. Piloţii sunt entuziasmaţi de avionul F-16, mai ales că noi în ultima perioadă am desfăşurat activităţi comune cu parteneri străini care au venit în România şi au aterizat pe baza aeriană de la Câmpia Turzii cu avioane F-16. Toţi piloţii de la Câmpia Turzii şi câţiva de la baza de la Feteşti au zburat în avioanele F-16, părerea lor unanimă fiind aceea că este un avion de luptă care oferă o gamă largă de îndeplinire a misiunilor de luptă.”

Mai departe, comandantul de la Luna explica si avantajele achizitiei de F-16 la mana a treia.

„Avantajele sunt foarte multe. N-aş vrea să intru acum în detalii tehnice legate de caracteristici tehnico-tactice, e vorba de schimbarea unei întregi filosofii, de ducerea luptei în câmpul aerian, e vorba despre utilizarea multitudinilor de senzori şi de sisteme de armă pe care această platformă aeriană le are în dotare, este vorba despre schimbarea sistemului de pregătire, este vorba despre schimbarea stilului de realizare a mentenanţei, este, dacă vreţi dumneavoastră, un punct zero pentru forţele aeriene române în momentul în care acest program va fi demarat. Dacă ştiţi foarte bine că forţele aeriene, în momentul acesta, au avut şi au în dotare cu predilecţie în marea majoritate tehnică /F/. Logistica, mentenanţa se bazează pe tehnică /F/. Din momentul în care vorbim de F16, vorbim 100% de tehnică, de tehnologie /Vest/ care va trebuie să fie dezvoltată odată cu implementarea programelor necesare operării avionului F16 în România.”

In fine, in ultima parte a interventiei de la Radio Romania Actualitati, generalul Anastasof prevede parca ce avea sa urmeze. Trebuie sa avem in minte faptul ca declaratiile lui sunt date in toamna, cand achizitia de F-16 din Portugalia era ca si facuta.

„Eu mi-aş dori foarte tare pentru forţele aeriene un tip de avion care să fie nou, capabil, de generaţie cinci dacă se poate, însă vorbim în momentele astea de realism. Până acum s-au propus tot felul de soluţii care s-au dovedit a fi neviabile şi nu îmi doresc decât ca aceasta care se configurează în momentul în care vorbim noi acum să devină una realistă, viabilă, eficientă care să producă schimbarea de care forţele aeriene au mare nevoie în momentul ăsta şi care să conducă cu paşi etapizaţi foarte bine calculaţi la o forţă aeriană credibilă, viabilă, capabilă să-şi îndeplinească misiunile atât în spaţiul aerian român, dar şi să apere interesele României acolo unde va fi nevoie.”

Personal, pe mine nu m-a convins domnul general. Sigur ca, in comparatie cu LanceR-ul, F-16 portughez este o idee mai bun. Daca ar fi si modernizat si adus la standardul Bk.40, asa cum vorbea fostul ministru Dobritoiu, F-16 portughez ar fi mult mai bun ca LanceR-ul. Ar fi totusi vorba despre numai 12 avioane, uzate destul de mult, fara perspectiva de a le inmulti nici macar cu altele de acelasi fel, ca sa nu mai vorbim de F-35.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Valentin

Numai in filme generalii se razvratesc si o zic pe aia dreapta in fata politicului….ce credeți ca sar întâmpla cu săracul om,daca ar zice exact ce gândește?toata lumea știe ca e o prostie si o risipa de bani cu rablele de 16!!

marian

Pentru noi este necesar in primul rand: a) 3-4 escadrile de f16 falcon modernizat decent nu mai jos de nivelul 5.2,pe viitor bk-50/52 eventual 60( un avion de atac, dogfight sigur,manevrabil cu incarcatura de razboi,testat cu succes in diferite teatre de operatii,piese de schimb-aici putem antrena si industria de profil ,inginerii ,tehnicienii daca suntem in stare?,deci un avion cost/manevrabilitate/siguranta acceptabil care inca mai face fata cu brio noilor generatii de avioane) . b)o escadrila de f 22 RAPTOR/f 35 sau o escadrila de RAFFALE./eurofighter,inclusiv Soim 93,95,99 cate o escadrila lupta /antrenament . c) naval 1 distrugator modernizat decent,1-2 crucisatoere plus,1-3… Read more »

Previous post Y-20, cel mai nou avion al Chinei, zboara | VIDEO
Next post F-35 pierde teren in Canada. Alte patru multiroale pe lista
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x