Intra in scena IAR-99 Super Soim

Foto: Avioane Craiova
De la inceputul acestui an se tot vorbeste in mediile ministeriale si chiar guvernamentale despre IAR-99 Super Soim, o varianta modernizata a Soimului ce ar urma sa fie utilizat ca trainer pentru viitorii piloti de F-16.

Cea mai recenta reactie pe aceasta tema ii apartine ministrului Apararii, Mihai Fifor, cel care a declarat recent ca ar fi vizate 21 de avioane pentru programul de modernizare, el dorindu-si ca lucrarile sa inceapa chiar din 2018.

Mergand inapoi pe firul declaratiilor oficiale ajungem la data de 5 mai, cand ministrul Cercetarii s-a intalnit cu Fifor pentru a discuta despre proiectul Super Soim, asa cum rezulta dintr-un comunica oficial al MCI:

„Proiectul “Super Șoim” este rezultatul parteneriatului dintre Ministerul Apărării Naționale-MApN, Ministerul Cercetării și Inovării-MCI și Ministerul Economiei-ME, fiind una dintre prioritățile MCI, având în vedere faptul că proiectul se referă la Concepția de dezvoltare a capabilității aeriene de școală și antrenament avansat. “Super Șoim” este un proiect inclus în programul de înzestrare al armatei, iar implicarea și responsabilitatea MCI cuprinde cercetarea științifică și identificarea soluțiilor tehnice și tehnologice pentru dezvoltarea capabilității bazată pe platforma aeronavelor IAR-99.”

Daca ne ducem si mai in spate, pe la inceput de primavara, premierul Dancila a vorbit de asemenea despre modernizarea lui IAR-99 intr-o sedinta de partid.

Si nu trebuie sa uitam ca Fifor si-a preluat mandatul de ministru anuntand ca pe lista prioritatilor sale va fi Super Soimul.

„Vom începe modernizarea aparatelor de zbor Super Șoim ca ele să devină aparate de școală pentru F16. Modernizarea va avea loc la Craiova. Nu face decât să arate că suntem liantul între apărare, cercetare și nevoia de înzestrare a armatei”, spunea actualul ministru inainte sa depuna juramantul.

Revenind in zilele noastre, acelasi Fifor a explicat ca proiectul a fost demarat, un IAR-99 fiind trimis la Avioane Craiova acolo unde ar astepta cuminte sa inceapa lucrarile.

Pentru ca traim in Romania nu stim exact ce presupune modernizarea avioanelor IAR-99 si, pana cand primim informatii oficiale, as indrazni sa pun un pariu. Pariez ca Super Soimul este departe de TD-ul celor de la INCAS si ca modernizarea aceasta nu presupune nici remotorizarea si nici instalarea unui radar, ci numai o actualizare a avionicii.

Nu ar fi exclus deloc ca Elbit sa participe la modernizare, mai ales ca israelienii sunt cei care au avut o contributie semnificativa si in proiectul Soim, prima modernizarea a lui 99.

Partea buna din acest program este ca modernizarea a 21 de avioane inseamna uniformizarea flotei de IAR-99 la acelasi standard de avionica si capabilitati, disparand de situatia de acum cand flota este impartita intre 99 Standard, varianta iesita din fabrica, si 99 Soim, varianta modernizata in anii ’90.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cezar

Este logic sa fie asa, mai ales daca exista si cea mai mica intentie ca acel demonstrator al INCAS sa conduca la un viitor avion, asa cum se laudau ei odata.

Jap

Foarte tare frate,cei asta măi oameni buni:modernizarea modernizări,modernizării? Normar,logic și civilizat,ar trebui date la Remat s-au vîndute bulgarilor și luate avioane noi,cum au făcut polacii.

griffon236

Polacii au tot incercat sa-si faca un nou avion de antrenament cu care sa inlocuiasca TS-11 Iskra (pe care se pare ca o sa le vedem la BIAS anul asta). Vezi PZL I-22 Iryda si EM-10 Bielik. Probabil au ajuns in cele din urma la concluzia ca mai bine cumpara ceva la cheie. IAR-99 e un proiect destul de nou (primul zbor in 1985, livrat la beneficiar incepand cu 1987), din punct de vedere al costurilor se justifica modernizarea, mai ales ca se vor aduce toate la standard unic. Sa speram ca modernizarea nu se va limita doar la avionica… Read more »

CTO

Nu vor putea ajunge toate la un standard unic, MAPN foloseste acum avioane prototpi, preserie si serie… au diferente destul de mari intre ele pe partea de structura. ce vor putea face va fi probabil inlocuirea avionicii de pe soim cu ceva mai nou (nu foarte nou, ca nici f16 romanesc nu e prea actual…). ne facem ca muncim, ne facem ca platim, ne facem ca avem armata!

Jap

Ce pasăre făceau polacii în cîrdășie cu „LA MĂRGINENII” sau de unii singuri,era net inferioară lui M-346 la toate capitolele. De asta tot cumpără avioane în mai multe tranșe.

Cezar

Este logic sa fie asa, mai ales daca exista si cea mai mica intentie ca acel demonstrator al INCAS sa conduca la un viitor avion, asa cum se laudau ei prin interviuri. Fiindca nu se stie niciodata daca el o sa apara sau o sa fie comandata de MAPN. Ce-i in mana nu-i minciuna!!!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x