Aeroportul Sud-Bucuresti, cum se numea in prima faza, aeroportul din zona de sud a Capitalei, din judetul Giurgiu, din Adunatii-Copaceni sau cum vreti sa ii mai spuneti nu moare si nu se preda. Dimpotriva, este un subiect care revine destul de constant in actualitate.
Recent, ministrul Economiei, Niculae Badalau, a anuntat printr-o postare pe Facebook ca o companie misterioasa din Emiratele Arabe Unite va investi in constructia unui aeroport international in judetul Giurgiu.
Fara sa dea prea multe detalii, el a spus totusi ca aeroportul se va numi „Constantin Brancusi” si ca va avea o suprafata uriasa, de 2.500 de hectare, urmand a fi unul dintre cele mai mari din Europa!
„Săptămâna aceasta am avut o întâlnire, alături de premierul Viorica Dăncilă, cu reprezentanţii companiei ce se va ocupa de construcţia aeroportului privat de la Giurgiu. În octombrie ar putea începe lucrările la Aeroportul Constantin Brâncuşi ce se va întinde pe 2.500 de hectare. Este un aeroport privat, iar Ministerul Economiei, alături de alte multe ministere, îşi vor aduce contribuţia la această investiţie. Instituţia pe care o conduc va contribui la construirea unei staţii de putere de 350 de megawati. Se vor implica şi firme româneşti, dar, de asemenea, şi autorităţile judeţene ar putea avea o contribuţie. Aeroportul va fi şi pentru pasageri şi pentru marfă. Va fi unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, iar compania ce va investi este din Emiratele Arabe. Subliniez importanţa uriaşă pe care o va avea aeroportul, în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă, pentru economia judeţului nostru, per ansamblu. Locul unde va fi construit este, deocamdată, confidenţial. Estimativ, investiţia ar putea fi gata în maximum 5 ani”, a transmis ministrul.
In mod normal, puteam sa trecem linistiti pentru o astfel de declaratie daca nu venea de la un ministru in functie, ministru care macar teoretic stie despre ce vorbeste. Am fi trecut peste pentru ca nu poti sa anunti una dintre cele mai mari investitii din Romania la modul asta.
Nu poti sa spui ca cineva va pompa sute de milioane de euro in constructia unui aeroport, dar sa sustii ca locatia e secreta! Nu poti sa spui ca unul dintre cele mai mari aeroportul din Europa, asa cum il anunti, o sa fie important pentru… judetul Giurgiu! Aceste lucruri, dar si altele, ma fac sa cred ca asistam din nou la o perdea de fum menita sa distraga atentia de la ceva. Altceva.
Povestea unui aeroport care nu se mai naste
Aeroportul Sud-Bucuresti a aparut pe hartie undeva prin anul 2008, atunci cand premierul de la momentul respectiv, Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu, a emis o Hotarare de Guvern prin care se puneau bazele investitiei. Aeroportul urma sa fie construit in zona localitatii giurgiuvene Adunatii-Copaceni, situata la granita cu judetul Ilfov si destul de aproape de Capitala.
A izbucnit si un mic scandal de presa dupa ce s-a aflat ca aerportul urma sa fie construit pe terenuri detinute de Nelu Iordache, la vremea respectiva proprietarul unei companii de constructii abonata la contracte cu statul, dar si al operatorului low-cost, Blue Air. Pana la urma guvernul Tariceanu a picat si au picat si planurile pentru aeroport. Temporar doar.
Prin 2012, un Nelu Iordache mai potent financiar decat in 2008, anunta ca isi va face singur un aeroport in Adunatii Copaceni, investind 200 de milioane de euro intr-o constructie cu o singura pista de decolare-aterizare ce ar asigura un maxim de 10 miscari de avioane pe ora. Blue Air urma sa isi mute operatiunile in Giurgiu. Ca si acum, lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in termen extrem de scurt, patru luni. La scurt timp insa Iordache a fost arestat preventiv pentru deturnare de fonduri europene in conexiune cu acest proiect.
Credeati ca s-a terminat cu aeroportul din sud? Ei bine, anul trecut, prin vara, guvernul condus de Viorica Dancila anunta mai multe proiecte de interes national, de la spitale regionale si amenajarea unor rauri pentru navigatie si pana la un… aeroport in sudul Bucurestiului. In noul proiect, aeroportul urma sa ocupe 600 de hectare, sa aiba doua terminale si un trafic maxim de 30 de milioane de pasageri anual. Nu s-au dat insa alte detalii si se parea ca si acest proiect a murit pana in septembrie 2019, cand ministrul Badalau a reluat aceasta tema.
Este necesar un nou aeroport in Bucuresti?
Cu siguranta da! Otopeniul este sufocat de traficul in crestere, Baneasa are nevoie de investitii masive pentru a fi macar disponibil sa preia o parte din pasageri, iar perspectivele sunt destul de sumbre. Sigur ca exista si la Compania Nationala Aeroportul Bucuresti planuri de extindere cu noi terminale, insa vorbim de aceiasi oameni care au permis ca infrastructura existenta sa se degradeze in asemenea hal incat aeroportul a fost inchis temporar. Apoi, sa nu uitam cat de greu s-a nascut al doilea terminal de pe Otopeni, sa speri ca alte doua vor fi construite in urmatorii ani mi se pare o iluzie.
Prin urmare Bucurestiul are nevoie de un nou aeroport, insa proiectul vanturat de, iata, 20 si mai bine de ani pare si el o poveste frumoasa pentru creduli.
Ca idee, unul dintre cele mai noi si mari aeroporturi europene, Istanbul Airport, ocupa o suprafata de 7.600 de hectare si a costat in jur de 12 miliarde de dolari. As zice ca e o investitie importanta pentru judetul Giurgiu, nu?
Babalau mananca cacat, cum adica secret, SECRET pe banii si in numele cui, arza-v-ar focul de jigodii pesediste analfabete!
Imi place ideea ca statul o sa investeasca bani intr-un proiect privat. Am si eu o gramada de idei, mult mai bune decat un aeroport. Se poate si la mine, investi cateva zeci de milione in ele???
Daca nu se face legatura pe cale ferata si autostrada degeaba fac aeroport!
Si da, Otopeniul trebuie demolat si recostruit – e o cascarabeta in pur stil romanesc, cu un terminal vechi si unul noi, negandite, nepractice.