Modernizare F-16 in Romania? Probabil ca nu

Am sa va arat astazi o serie de 3 sau chiar 4 articole pe care initial voiam sa le pun intr-unul singur, insa mi s-a parut ca discutiile s-ar dilua prea mult. Prin urmare, am spart materialul in mai multe chestii punctuale, iar prima este centrul de mentenanta si modernizare a avioanelor F-16.

Stiti deja ca umbla vorba prin targ ca a doua escadrila de F-16 second ar urma sa fie modernizata in tara, cel mai probabil la Aerostar.

Am spus de mai multe ori ca mi se pare o prostie si vine acum ministrul Beniamin de la Aparare sa confirme asta.

„S-ar putea ca noi să nu fim capabili foarte repede să oferim, de exemplu, un avion F-16 Armatei României și să-l integrăm în producție aici. Dar s-ar putea să facem centre de mentenanță, un transfer tehnologic care să însemne centre de mentenanță pentru operaționalizarea lor, pentru operarea lor, ceea ce este foarte important pentru că ar scădea foarte mult costurile de operare a acestor avioane. Nu putem discuta de anumite produse care în acest moment la nivel mondial sunt la un anumit nivel tehnologic de care avem nevoie, pentru că trebuie să și răspundem anumitor cerințe operaționale și să punem la dispoziția aliaților și la dispoziția NATO anumite capabilități”, a spus ministrul pentru Agerpres.

Bun, deci miza nu ar fi ca nou contract sa ne aduca transformarea Aerostar intr-o facilitate care poate MLU-iza F-urile, ci aceea de a transforma Aerostarul intr-un centru de mentenanta pentru F-16 AM/BM.

Si asta e o chestie desteapta. Sa explic de ce. Am tot vorbit despre costurile operarii de F-16, care vor fi mult mai mari fata de cele ale operarii MiG-ului 21. Mai ales cu mentenanta externalizata. Ori daca am putea face lucrarile complexe de mentenanta la noi, cumparand piesele de schimb din strainatate, aceste costuri ar fi mult reduse.

Dar cum ajungem sa facem din Aerostar centru de mentenanta? Aici e simplu. Facem ca prin contractul pentru a doua escadrila ca acea companie care va moderniza avioanele, probabil tot portughezii de la OGMA, sa ofere transfer tehnologic catre Aerostar in privinta acestor lucrari.

Acum sa vedem daca nu vor exista niste comisioane care sa-i intereseze pe unii sau pe altii sa ne tina mentenanta externalizata. Si scumpa.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cezar

Problema de la ministrul asta certat cu limba romana, este ca desi spune ceva, nu stie sa se exprime prea bine si lasa loc de interpretari.

Ce si cum vom vedea, sper, nu preste prea mult timp!

Jap

Probabil că Da! Luăm avionica de pe mig21 și o montăm pe f16. Am modernizat noi pe mig21 de la zero,cu flexul și ciocanul și uite ce mîndrețe de avion a ieșit. Cu rapandulele ăstea din cimitirul vesel,ne dăm ‘bacul’!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x